CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika'da bin 500'den fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsünün 20 binden fazla kişiye bulaşabileceğini bildirdi.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Bruce Aylward, DSÖ'nün Ebola salgınıyla mücadeleye ilişkin planını BM Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında açıkladı.

Aylward, bugüne kadar salgına yakalananların sayısının 3 bin olarak bildirildiğini ancak gerçek sayının bunun dört katı olabileceğini söyledi.

Salgının ürkütücü şekilde yayılmaya devam ettiğine işaret eden Aylward, hastalığa yakalananların sayısının son üç haftada yüzde 40 arttığını kaydetti.

Salgının bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Aylward, virüsün 20 binden fazla kişiye bulaşabileceğini kaydetti.

9 ayda kontrol altına alınabilir

Aylward, Ebola ile mücadele planı çerçevesinde yapacakları çalışmalarla hastalığın bulaşma hızını 3 ayda yavaşlatmayı, 6-9 ayda da hastalığı tamamıyla kontrol altına almayı planladıklarını bildirdi.

Ebola ile mücadele için salgının görüldüğü ülkelerde çok fazla sağlık personeline ihtiyaç duyduklarına işaret eden Aylward, diğer taraftan bu ülkelere ulaşımın sağlanması için havayolu uçuş kısıtlamalarının da kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Hazırladıkları planla hükümetlere ve bu konuda çalışma yapan kuruluşlara yardımcı olmak istediklerini belirten Aylward, planın ancak uluslararası işbirliği sayesinde başarılı olabileceğine işaret etti.

- 490 milyon dolar

Ebola ile mücadele ederken çok fazla harcama yapmak zorunda olduklarını söyleyen Aylward, mücadele planları için gereksinim duydukları paranın ise yaklaşık 490 milyon dolar olduğunu bildirdi.

DSÖ, 26 Ağustos'a kadar Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya'da 3 bin 69 Ebola vakası tespit edildiğini ve bin 552 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Buna göre, bu tarihe kadar, Liberya'da bin 378 vaka ve 694 ölüm, Gine'de 648 vaka ve 430 ölüm, Sierra Leone'de bin 26 vaka 422 ölüm ve Nijerya'da 17 vaka ve 6 ölüm meydana geldi.

Ölüm oranının yüzde 52 olduğu Ebola salgınının görüldüğü Liberya, Gine ve Sierra Leone'de yaklaşık bir milyon kişi karantinada tutuluyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınının ise Batı Afrika'dakinden farklı olduğu bildiriliyor.

DSÖ, kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan  Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı. 4-5 Eylül arasında potansiyelEbola tedavisi ve aşıları hakkında Cenevre'deki DSÖ merkezinde danışma toplantısı düzenlenecek.