Çocuklarımızın büyüme ve gelişmesinin sağlam ve sağlıklı kemiklerle çok yakın ilgisi vardır.Büyüme ve gelişme değerlendirilirken kemiklerin durumr ve kemik yaşının tayini çok önemlidir.Çocuklarımızın erişkinlikte boylarının yaklaşık bilinmesi de kemikler sayesinde olmaktadır.

Kemik yapısı içinde kıkırdak,bağ dokusu ve kemiklerin kendisi bulunur. Bu üç dokununda sağlıklı gelişmesi çok önemlidir. 

Bu gelişmede ise VitaminD, Kalsiyum ve fosfor çok önemlidir. Ayrıca troid hormonları ve büyüme hormonu da büyüme ve gelişme ve sağlam kemik oluşumunu desteklerler.

Kemiklerin büyümesinin ve olgunlaşmasının iyi bir şekilde sağlanabilmesi için çocuklarımızın çok iyi,dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Ayrıca vitamin,mineral ve eser elemntleri iyi ve dengeli bir şekilde almaları gerekir. Aslında kemik gelişmesi anne karnında başladığından hamile anne adaylarınında çok iyi beslenmesi gerekmektedir.

Annelerde hamilelik boyunca ve doğum sonrası vitamin,mineral ve eser elemntlerden yeterince faydalanmalıdır.

Çocuklarda kemikler hem enine hemde boyuna büyüdüğünden bu dengeninde iyi korunması  gerekir.

Bu büyüme ve gelişme çocukların aylık izlenmesi ile çok iyi anlaşılır.Bu kontrollerde ayrıca çocuklarımızın beslenmesi de değerlendirilir.

Kız çocukların kemik olgunlaşması erkeklerden daha hızlı ve önce olmaktadır.

Normal koşullarda takvim yaşı ile kemik yaşı biribiri ile uyumludur. Kemik yaşının ileri olduğu durumlarda hormonal bozukluklar düşünülmelidir.

Kemik yaşının geri olduğu durumlara daha sık rastlanır. Özellikle troid hormonu ve büyüme hormonu eksikliğinde kemik yaşı geri kalır. Ayrıca nadir görülen bazı sendromlarda da kemik yaşında gerilik veya ilerlik olabilmektedir.

VİTAMİN D

Kemiklerimizin sağlıkl ve sağlam gel,işmesinde en önemli rolü vitamin D oynamaktadır.Bu vitaminin eksikliğinde kemikler zayıf olmakta ve mineralizasyon bozulmaktadır. Bebeklikten itibaren çocukların hergün  Vitamin D alması gerekir. Eksikliğinde Raşitizm adı verilen ağır bir hastalık ortaya çıkar. Bu hastalıkta çocukların kemikleri  iyi gelişmediğinden vücutları çarpıktır. Sık sık ateşli hastalıklara yakalanırlar. Zihinsel gelişmeleride etkilenebilir. Bu çocuklar yaşam boyu birçok sağlık sorunları ile karşılaşırlar. Eğer çocuklarımıza doğumdan hemen sonra vit.D vermeye ve onları cvitaminle desteklenmiş ek gıdalarla beslemeye başlarsak Raşitizm sorunlar görülmez. Çocuklarımızın sağlıklı kemiklerinin ve vücutlarının oluşumu böylece sağlanmış olur.

KALSİYUM VE FOSFOR

Sağlıklı ve sağlam kemik gelişmesinde bu iki mineral çok önemli rol oynamaktadır. Çocuklara bebeklikten itibaren bu minerallerin düzenli verilip verilmediği çok iyi araştırılmalı, eksiklik varsa desteklenmelidir. Şimdi  bilimsel ve hijyenik olarak hazırlanmış yoğurt ve sütlerde bu mineraller ve vitaminler yeterli miktarlarda bulunmaktadır. Çocuklarımızın bundan yararlanması onların iyi ve sağlıklı gelişmesini de sağlar.