15 Temmuz gecesinde Türkiye’de yaşananlardan sonra gözümüz kulağımız hep kuzeye, anavatan Türkiye’ye dönük. Adeta nefes almadan Türk medyasını takip ediyoruz Türkiye’de nelerin olup bittiğini anlamak için. Bu günler içinde Kıbrıs Rum tarafı yansa, kül olsa bile pek dikkatimizi çekmeyecek neredeyse.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’de yaşanan darbe olayından sonra Atina’da kendilerine özgü bir “Kriz komitesi” kurdular ve bu komitenin ilk toplantısı da bugün yapılacak olan Atina toplantısı içinde yer alacak. Gerçekte bugünkü toplantının amacı ve ana gündemi “Kıbrıs sorunu ve bölgesel işbirlikleri” idi ama “Türkiye’deki darbe girişimi ve darbe sonrası” İngilizcesi ile “The day after” konusu gündemin içine kondu.

Bugünkü toplantıya, Kıbrıs Rum Yönetiminden Rum Dışişleri bakanı Yoannis Kasulidis ve Rum Hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis, Yunanistan’dan da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve Yunanistan Başbakanlığı bürokratları katılıyor.

Kocias Atina toplantısından 3 gün evvel Anasdtasiadis’e kalın bir “Güvenlik Dosyası” gönderdi. Dosyanın bir bölümü Kıbrıs-İsrail-Mısır ilişkileri, diğer bölümü enerji güvenliği, son bölümü de KKTC-Türkiye ile ilgili.

Rum lider Anastasiadis yurt dışına gitmeden önce Türkiye’de yaşanan darbe ile ilgili olarak Jeostratejik Araştırmalar Konseyi’ni Başkanlık Sarayında topladı ve toplantı tam 2 saat sürdü. Toplantının ana konusu “Adadaki Türk askeri, Türkiye’nin bundan sonra Kıbrıs konusunda neler yapabileceği, Türk ordusunun olası saldırısı” ve benzeri konular oldu.  Jeostratejik Araştırmalar Konseyi’nin Başkanı Lefkoşa Üniversitesi Rektörü Mihalis Attalidis. Üyeleri arasında Türkiye’de üniversite eğitimini tamamlamış ve Türkçeyi İstanbul aksanı ile mükemmel konuşan Kıbrıslı Rumlar da bulunmakta. Konsey gerçekte bir danışma kurulu ve görevleri de Türkiye’yi aralıksız izlemek ve yorumlamak. Hazırladıkları raporlarla da Anastasiadis’i bilgilendirmek.

Jeostratejik Araştırmalar Konseyinden sonra Savunma Konseyi’ni de topladı Anastasiadis. Belli ki bir paranoya içine girmiş ve fırsattan istifade “Türkiye’yi tekrardan uluslararası camia içinde nasıl suçlarım” modunda.

Rum hükümeti ve Rum lider Anastasiadis, pazartesi günü Rum siyasi parti liderlerini saraya çağırdı ve Türkiye’de yaşanan darbe olayı ile ilgili bir buçuk saat süren bir değerlendirme toplantısı yaptılar. Buna ilaveten Rum Milli Muhafız Ordusuna da talimat verdi ve “Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kıbrıs” konusunda iyi bir araştırma yapmalarını talep ederek, 27 Temmuz Salı günü Rum Askeri Konseyi’ni toplantıya çağırdı. 

Rum Askeri Konsey Toplantısı gündeminde Türkiye’deki darbe ilk sırada yerini alırken, Savunma bakanlığı ve Kıbrıs Üniversitesi rektörlüğü işbirliği ile sürdürülen “Profesyonel Ordu kurulması” konusu ikinci sırada. Kıbrıs Rum Yönetimi hızlı bir şekilde Profesyonel Ordu kurulmasını sonuçlandırmak niyetinde. Hedeflerinin içinde Yunanistan’dan adaya paralı asker getirmek ilk hedef.

Rum tarafını iyi takip etmekte fayda var.
Fırsat bu fırsat diyerek şimdiki uluslararası propagandalarını “Güvenlikle İlgili Tezlerimiz Doğrulanıyor” üzerine kurdular, Türkiye’nin Garantörlüğünü ve Garanti Anlaşmasını tekrar öne çıkaracaklar…..