Bu haftaki konuğumuz Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Çelebi. Başarılı doktor en önemli estetik operasyonları ve uygulamalarını anlattı bizlere. Keyifli sohbetimiz sizlerle…

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Kimdir Tuğrul Çelebi?

1984 yılında doğdum. 1990’da Denizli Gazi ilkokulunda ilkokula başlamış olup 1995 de Denizli Anadolu Lisesini kazandım. Oradan da 2002 yılında mezun olup Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım. 2008’de oradan mezun olup ilk girdiğim TUS'ta (Tıpta Uzmanlık Sınavı) Pamukkale Üniversitesi Plastik Cerrahi ihtisasını kazandım. Ardından Plastik Cerrahi ihtisasını tamamlayıp Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldum. 
2013 yılında ABD’de bulunan dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından Mayo Clinic'de estetik cerrahi üzerine çalıştım. Minimal invaziv estetik işlemler (botox, dolgu vb.) burun estetiği, meme büyütme-dikleştirme-küçültme, yüz germe, vücut şekillendirme (sırt-karın-kol-bacak germe-liposuction vb.) alanlarında üst eğitim belgelerim ve sertifikalarım mevcuttur. 
2014 Mart ayında uzman zorunlu hizmeti için Burdur Devlet Hastanesi’nde göreve başladım. Orada daha önce yapılmamış olan birçok başarılı operasyonlarla ilkleri gerçekleştirdim. Çevre iller ve İstanbul’dan bile Burdur’a ameliyat olmaya gelen çok sayıda hastam oldu. 
2015 Eylül ayında zorunlu hizmet süresi bittikten sonra memleketim Denizli’ye döndüm ve halen çalışmakta olduğum Denizli Özel Ege Hastanesi’nde göreve başladım. 

Tıpta uzmanlık alanı olarak estetik ve plastik cerrahı branşını seçtiniz. İhtisasınızı bu alanda yapma sebebiniz nedir?

Bu branşı seçmek için birçok sebebim vardı. İnsanları mutlu etmek, yaratıcılık gerektiren bir branş olması ve ameliyat bitiminde daha hasta uyanmadan sonucu görmek... Aklıma gelen ilk sebepler arasında.

Hastalarınız size genellikle hangi tür estetik operasyonlar için başvuruyorlar? 

Genelde en sık burun estetiği ve meme estetiği operasyonları yapıyoruz.

Burun estetiği operasyonu nasıl gerçekleşir? Herhangi bir risk taşır mı?

Burun estetik ameliyatları genel anestezi altında açık veya kapalı teknikle uygulanabilir. Her iki yöntemin de avantaj ve dezavantajları vardır. Kapalı teknikte burun deliklerinin iç kısmında yapılan küçük bir kesi ile burnu oluşturan kıkırdak ve kemik yapılara ulaşmak mümkündür. Açık teknikte burun deliklerini birbirinden ayıran yapının orta kısmında yapılan enine bir kesi kullanılarak burun anatomisine doğrudan ulaşılır. Doğru ellerde yapılması durumunda riski minimal seviyededir. 

Burun estetiği operasyonu keyfi durumlar haricinde hangi hastalara uygulanmalıdır?

Fonksiyonel burun estetiği operasyonlarında burnun hem içine hem de dışına müdahale ederiz. Bu sayede hem burun içinde tıkanıklığa sebep olan yapıları hem de burun dış görüntüsünü düzeltiriz. 
Burnun görüntüsünü hiç değiştirmeden burun içindeki sorunları giderdiğimiz büyük bir hasta grubumuz da var.

Burun estetiği sonrası hastanın nelere dikkat etmesi ve hangi yolları izlemesi gerekir?

Estetik burun ameliyatı sonrası hastalarımız 1 gün hastanede kalıp sonrasında taburcu olurlar. 1 hafta sonra kontrol yapar burun üzerindeki plastik atellerini çıkarırız. Burun üzerine ince bir bant uygulayıp 1 haftada bu bantı tutarız. Yakın bir zaman kontrole gelemeyecek hastalarla (yurtdışı veya uzak şehir) fotoğraf paylaşımlarıyla uzaktan kontrollerini yaparız. 
Ameliyat sonrası yapılan işlemlere göre 4-6 hafta düz yatmalarını ve travmadan korumalarını, 3-6 ay gözlük kullanmamalarını isteriz.
Burun son halini 1 yıl sonra alacaktır. İlk 3 ayki iyileşme (ödem inmesi ve yumuşaması) daha hızlı olacaktır.

Meme estetiği operasyonları hastaya hangi sebeplerle kimlere uygulanır? Operasyon hakkında bilgi verir misiniz? Hasta sonraki aşamada neler yapmalıdır?

Meme estetiği operasyonları; meme küçültme, meme büyütme, meme dikleştirme ve meme simetrizasyonu operasyonlarını kapsar.
Meme küçültme operasyonları:
Kilo alıp-verme, doğum yapma, hormonal ve genetik faktörlere bağlı olarak meme boyutlarında aşırı büyüme oluşabilir. Bu problemi çözmek sadece meme küçültme operasyonu ile olanaklıdır. Meme boyutlarını herhangi bir ilaç veya hormonla kalıcı olarak değiştirmek mümkün değildir. Meme küçültme operasyonunda meme istenen boyuta getirilirken, aynı anda sarkıklık ve asimetri gibi problemler de giderilir.
Aşırı meme büyüklüğü sadece estetik problem oluşturmaz. Bu hastalarda boyun ve sırt ağrıları, sütyen askıları ile omuzlarda çöküklük, meme altında pişik ve yaralar, buna bağlı olarak kişisel hijyenin bozulması gibi problemler sıklıkla görülür.
Meme küçültme operasyonlarında temel prensip, fazla meme dokusu, yağ ve derinin çıkarılarak meme ucunun normal yerine ve uygun büyüklüğe getirilmesidir. 
Meme küçültme ameliyatında ne kadar küçültüleceğine hasta ile birlikte karar verilir.
Operasyon sonrası hasta 1-2 gün hastanede kalır. Operasyon genel anestezi altında yapılır. Meme küçültme ameliyatının ertesi günü pansuman yapılarak sargılar değiştirilir. Biraz daha küçük bir sargı yapılır. Göğüslerin tamamını saran yumuşak özel sütyen takılır. Dikişler gizli estetik dikiş olup, alınmaz. 1 hafta sonra sosyal aktivitelerini yapabilir. 1 ay sonra spor yapabilir. Meme küçültme ameliyatından sonra meme biraz ödemli ve şiş olacaktır. 1-2 ay içinde bu ödem azalır meme biraz daha küçülür. Meme küçültme ameliyatı sonucunda meme hem küçülmüş hem de dikleşmiş olur.
Ameliyat sonrasında meme üzerinde yapılan kesilere bağlı olarak meme başından aşağı inen dik bir çizgi veya dik çizgi ile birlikte meme altında yatay bir çizgi olmak üzere ters T şeklinde bir iz kalacaktır. Bu iz her hastada farklıdır ve önceden test edilemez. Ancak iz birkaç ayda azalacaktır. 
Meme büyütme operasyonları:
Meme büyütme operasyonları genel olarak meme dokusu altında operasyon ile oluşturulan bir boşluğa uygun hacim ve şekilde protezlerin yerleştirilmesi ile meme boyut ve hacminin artırılması olarak tanımlanabilir. Bu girişim yapısal olarak küçük memeler için ya da aşırı kilo verme ve doğum sonrası küçülmüş ve içi boşalmış memeler için uygulanabilir. Meme başında ve memede sarkma ile küçüklüğün birlikte olduğu hastalarda meme dikleştirme operasyonu ile kombine yapılmalıdır.
Göğüs büyütme operasyonlarında silikon protezler kullanılmaktadır. Protezlerin round (yuvarlak) ve anatomik (damla) şeklinde tipleri mevcuttur. Son yıllarda jel protezlerin cohesive jel tipleri üretilmiştir. Bu protezler de dış kabuk yırtılsa da jel silikon dağılmamakta ve şeklini muhafaza etmektedir.
Silikon meme protezleri çoğunlukla meme altından yapılan 4 cm’lik bir kesi yoluyla uygulanır. Memenin büyüklüğü ve yapısına göre meme dokusunun arkasında, meme kasının arkasında veya hem meme kası hem de meme dokusu arkasında (dual teknik) cerrahi olarak hazırlanan boşluğa yerleştirilir. Meme protezinin ve dolayısıyla oluşacak memenin büyüklüğüne karar verirken hastanın istekleri göz önüne alınmakla birlikte göğüs duvarının yapısı ve genişliği belirleyici faktörlerdir. 
Operasyon genel anestezi altında yapılır. Hasta operasyon akşamı veya ertesi gün taburcu edilir. Protezler ömür boyu garantilidir. Bir problem olmadığı sürece çıkarılması gerekmez. Doğum sonrası emzirmede problem olmaz. Rahatlıkla süt verilebilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda meme kanseri ile silikon meme protezi uygulanması arasında anlamlı bir bağlantı kurulmamıştır.
Ameliyat sonrası günlük sosyal aktivitelere dönüş 1 hafta içinde olur. 1 ay sonra spora başlayabilir. Güneşlenmek ve solaryuma girmek proteze zarar vermez. 
Meme Dikleştirme:
Tekrarlayan doğumlar, kilo kayıpları, ilerleyen yaş, hormonal sebepler, yer çekiminin etkisi gibi nedenlerle, hacmi azalan, sarkan, gevşek bir hal almış ve şekli bozulan memenin yeniden şekillendirilmesi amacı ile uygulanır.
Memede sarkma ile birlikte hacim yetersizliği de mevcut ise bu durumda meme dikleştirme ameliyatı sırasında meme protezi ile meme büyütme birlikte yapılabilir.
Memedeki sarkma meme başının pozisyonunun meme altı çizgisinin hizasında veya daha aşağısında bulunmasını ifade eder ve çeşitli şekillerde sınıflandırılır.
Meme asimetrisi estetiği:
İki memenin şekil ya da büyüklük olarak aynı olmaması durumuna "meme asimetrisi" ya da "meme eşitsizliği" denir. Bayanların çoğunda iki meme büyüklüğü normalde farklıdır. Ancak bu fark rahatsız edici boyutta olursa bu durumda asimetri söz konusudur. Asimetrik meme yani diğer tanımıyla göğüs eşitsizliği genellikle gelişim bozukluğuna bağlı olarak 12-14 yaşlarında ortaya çıkar.
İki göğüsten biri normal, diğeri ise az gelişmiş, küçük olabilir ya da bir meme normal boyutta, diğeri ise normalden daha büyük olabilir. Tedavi genellikle göğüslerin gelişimini tamamladığı 18 yaşlarda yapılmalıdır. Birinci durumda yani bir göğüsün normalden küçük olduğu durumda silikon meme ile meme büyütme ameliyatı yapılması tercih edilir. İkinci durumda yani bir memenin normalden daha büyük olduğu durumda ise o tarafa meme küçültme ameliyatı yapılması uygun olur.

Meme estetiği eğer sol memeye uygulanırsa bu, kalp için riskler doğurur mu?

Hayır, herhangi bir risk doğurmaz. Kalp kaburgaların altında bulunur biz işlemleri kaburga üzerinde yaparız.

Estetik operasyonlarınız sırasında neleri inceler, nelere dikkat edersiniz?

Hastaların beklentileri ve öngörülen ameliyat sonucu arasında ciddi bir çelişki olmaması gerekir. Mesela hasta daha önce bir kaç sefer burun ameliyatı geçirmiş, anatomi bozulmuş, kıkırdak kalmamış. Telefondan bir manken fotoğrafı gösterip aynısından istiyorum diyor... Bu hastalarla konuşup beklentileri makul seviyelere çekmeye çalışıyor eğer bu mümkün olmuyorsa ameliyat önermiyoruz.

Estetik operasyonlarınızda genellikle hangi anestezi türlerini neden tercih ediyorsunuz?

Operasyonlara bağlı bazen anestezi türünü seçme şansımız olmuyor. Mesela konuştuğumuz meme ve burun ameliyatlarını lokal anestezi altında yapmıyorum. Ama göz kapağı estetiği, kulak estetiği operasyonlarında hastayla konuşup lokal anestezi altında yaptığımız da oluyor. Yani hastaya ve operasyona göre değişiyor.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Bir operasyon veya işlem (botoks, dolgu vb.) yaptırmayı planlıyorlarsa yaptıracakları hekimi iyice araştırıp bu branşın eğitimini almış olmasından emin olmalarını tavsiye ederim. Ülkemizde her geçen gün merdiven altı olarak adlandırdığımız alakasız branşlar ve mesleklerce yapılan estetik girişimler artıyor.

Röportaj: Ayşenur Mama