Geçtiğimiz aylarda müzik yaşamının 20. yılı anısına "Uçmalıyım" şarkısıyla bizlerin karşısına çıkan Nadide Sultan, doğal olan yeni imajı ile de herkesi büyülüyor.

Bizler de sözlerini kendi yazdığı Vuslata Beş Kala" ile giriş yaptığı iki yıl sonra da büyük "Konyalım" şarkısı ile  büyük çıkış yakalayan ve yıllarca dillerimizden düşmeyen o güzel şarkılarına imza atan Nadide Sultan Yonat ile bir araya geldik. Şimdi sizlerle…

Hoş geldiniz Nadide Hanım nasılsınız?

Teşekkür ederim, çok iyiyim Elif’ciğim. Sen nasılsın? 

Sizi görünce daha iyi oldum. 20 yıllık bir serüvenin içindesiniz ve o 20 yıldır bizler iyi ki sizleri tanıdık. Ne dersiniz nasıl bir sanat yılına adım atacaksınız artık?

Yeni bir şarkıyla yeniden “Merhaba” demek, o kadar heyecan verici ki Elif, sanki 20 yıl geçmemiş gibi. İlk defa albüm yapıyor gibiyim. Geçen yıllar birikim ve tecrübe getiriyor tabii ama her şey ilk günkü gibi. Şarkılarını halen yazıp çizen ve ulaştıran Nadide olmak, çok mutluluk verici. 

Bu serüveni taçlandırmak için “Uçmalıyım” adlı enerji dolu oldukça da beğenilen bir şarkıyla karşımıza çıktınız. Biraz şarkıdan bahseder misiniz?

 Aslında ben çok yazıp çizerim. İlk çıkış şarkım "Vuslata Beş Kala"nın sözleri benim, sonraki albümümün çıkış şarkısı "Tutuldum"u Ahmet Özden'le beraber besteledik. Hatta “Tutuldum” Lübnan'ın ünlü yıldızı Elissa tarafından da seslendirildi. Albümlerimde kendim yazdığım bir çok şarkım var. Bazen de besteciliği güçlü, iyi bir müzisyen arkadaşımın “hadi beste yapalım” diye başına ekşirim. “Uçmalıyım”ı da Sertaç Ekiz'le beraber yazdık. Sertaç'la sahnede de beraber çalışıyoruz. Acayip yetenekli bir bas gitaristtir. Geçtiğimiz aylarda Paris'e konsere giderken, uçak kalkmayınca, “Uçmalıyım artık” falan diye söylenirken, bu sözün bizim şarkımıza çok yakışacağını düşündüm. Şarkının bağlantı bölümüne koymaya karar verdik. Sonra da aranjörüm Meriç Demir şarkıya harika bir aranje yapınca, dinleyicilerimle hemen paylaşmak istedim. "Uçmalıyım" sözü bir çok anlamda kullanılabiliyor olması benim için önemliydi. Bir işi uçurmak, istemediğin bir yerden uçup gitmek, kötü bir ilişkiden uçup gitmek, tatile uçmak, mutluluktan uçmak… Herkesin hayatına girmiş bir kelime ve çok şükür ki, çok sevildi Hepimiz bundan dolayı çok mutluyuz.

Şarkının sözleri enerji dolu olsa da biraz iğneleyici, var mı bir hikayesi? 

Aslında yok Elif’ciğim. Dediğim gibi uçağın kalmasını isterken aklıma gelen sonra üzerine düşünerek yazılan bir şarkı oldu.  

Şarkının çokça dinlenmesinin nedeni ne olabilir sence?

Sevilmesi, sevilmesi, sevilmesi… Kulağa çok hoş geliyor. Öyle de sevildi. Hatta şarkımın namı Rusya'da radyoların listelerinde yer almasından sonra yabancı müzik eleştiri sitelerinde harika beğeni yazıları bizi çok mutlu etti. 

Sizin hayatta "Uçmalıyım" dediğiniz bir konu var mı?

  Öyle şu diyemem ama “Sağlık”, “Mutluluk” ve “Başarı” benim için önemlidir.

“Mutluluktan Uçuyorum”

Geçtiğimiz aylar da 20.sanat yılına özel çıkarttığı “Uçmalıyım” şarkısı ile büyük beğeni toplayan Nadide Sultan, bu ilgiden oldukça mutlu olduğunu ifade etti. Konser ve özel davet sahnelerinin bitmediği Nadide Sultan, şimdiler de anne adayı. Güzel şarkıcı " Hamilelik sürecinde işime devam edeceğim. Üretmek beni daha sağlıklı ve mutlu kılıyor" diyerek bebek sevinciyle de mutluluktan uçtuğunu  ifade etti. 

Buradan selamlarımızı iletiyoruz klibi eşiniz Hakan Yonat çekti. Bizler klibi çok sevdik. Çekimler nasıl geçti?

Çok güzeldi. Eşiniz Türkiye'nin en çok klip çekme rekorunu elinde tutup, sonra da film ve reklam sektörüne geçen müthiş bir yönetmen olunca, başka bir alternatif aramak delilik olurdu. Hakan zaten başından beri projenin içinde olduğu, bana fikren ve birçok anlamda destek olduğu için, tabii ki klibi o çekti. Teklife gerek duymadık yani… Tepkiler çok iyi :)

Biz gayet mutlu giden bir evliliğiniz olduğunu biliyoruz. Nasıl gidiyor evliliğiniz?

Çok iyi gidiyor, Allah bozmasın. Hatta mutluluğumuza mutluluk katacak bir bebeğimiz olacak inşallah.  

Sanat camiasından evlenmek isteyen genç şarkıcılara ne tür tavsiyeler verirsiniz?

 Hayat arkadaşı seçimi çok önemlidir. Size ve mesleğinize saygı duyan birisi olduktan sonra hiçbir duygunuzu ertelemeyin derim ben. 

 Biz sizleri 97 senesinde "Vuslata Beş Kala" şarkısıyla tanıdık. Sonrasın da “Konyalım” dediniz 90'larda pop kültürü başlamışken siz daha çok yöresel bir şarkıyla çıkmıştınız ama çok tuttu. Ne söylersiniz?

 97 yılında pop alaturka bir albüm ile çıktım 2. Albümüm de 99 yılında çıktı. ‘Tutuldum’ pop bir albümdü içinde ‘Konyalım’ sürprizdi, bir farklılık olsun istedik. Tabi ki benim hayatımı değiştiren bir dönüm noktası oldu.

2010 senesinde sevgili Aşkın Nur Yengi'den dinlediğimiz “Olmadı Gitti” şarkısını coverladınız. Şarkıyı o kadar özlemiştik ki çok güzel oldu ki bazı yeni nesil sizin şarkınızmış gibi algıladı. Nereden geldi o şarkıyı almak. Çok sevdiğiniz bir şarkı mıydı?

“Olmadı Gitti” Sezen Aksu şarkısıydı. O dönem çalıştığım Sevgili Sude Bilge Demir’in fikriydi. Dinlettiğinde ben de bayıldım. Aşkın Nur Yengi gibi bir şarkıcıdan sonra söylemek büyük cesaretti. İyi ki de söylemişim. Şarkıyı o dönem dinleyen yeni nesil şarkıyı benim ilk defa söylediğimi sanıyorlardı. Galiba ben eski şarkıları yeni nesile taşımayı çok seviyorum Elif’ciğim.

Bu zamana kadar en çok sevdiğiniz 5 şarkınız desem hangilerini söylersiniz?

“Beyaz Atlım”, “Vazgeç Kalbim”, “Tutuldum”, “Ben Olaydım” ve şuan da söylediğim “Uçmalıyım”.

 Yaşayıp da unutamadığınız ilk aklınıza gelen bir anınızı benimle paylaşır mısınız?

 Sanırım Adana’da idik 21 yaşlarındaydım bir beyefendi ağzında bir çiçekle 8- 9 takla atarak sahneye gelmiş ağzından o çiçeği çıkarak bana vermişti. Çok gülmüştük Elif. Çok güzel bir anıydı, sahne anılarımda unutamadığım anım budur.

Her ünlüye sorduğumda bu noktaya gelene kadar bir çok zorlukla karşılaşmış oluyor. Sizin de gerçekten çok zorlandığınız ne oldu?

 Bir sürü zorluklar yaşıyoruz ama bu iş güzel tarafları ile de kötü anları unutturuyor. Zaten alkışlar kötü anları unutturan şeyler. Belki klişe gibi olacak ama “bizler alkışlar için yaşıyoruz”. Sahneye çıktığımız da şarkıyı söylerken hisler seyirci ile bütünleşmek ve alkışlar insanı çok mutlu ediyor. Zorlukları unutuyorsunuz ama gerçekten çok zor bir iş olduğunu söyleyebiliriz.

Günümüzde o kadar çok single çıkarıp, “bu camiada bende varım” diyenler var ki onlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Çok fazla single çıkardan var ama 90’lara bakacak olursak şuan da az bile iş çıkıyor. Tavsiye zannetmiyorum verebileceğimi bu iş için matematiksel bir şey yok. Git işte birkaç sayfa ödevini çalış sınavını ver gibi bir şey yapamazsınız. Herkesin yolu kendine özel ve kendine hastır kendi hislerini dinlemelerini tavsiye ederim. Çok fazla insanları dinlemesinler, herkesin sizden bildiğini daha iyi düşünürseniz onların denetimin de yaşarsınız. Kendi bildiğiniz doğruları arkasından gidin ama profesyonel insanlardan destek alın ve iyi bir ekip kurun. Bu iş iyi bir ekip işi diyebilirim.

Yakın planda yeni projeler var mı?

Bizde proje bitmez yakında yeni projeler var tabi. Toplantılar, stüdyo çalışmaları, demolar, şarkı yazmalar son hız devam ediyor.

Konserler nasıl gidiyor?

 Konserler çok keyifli Adana, Antep en son da Yeni yıl da Abant’taydık. Çok keyifli, kalabalık bir konserdi. Bundan sonrada devam edecek.

Eğer müzik hayatınız olmasaydı hangi mesleğe yönelirdiniz?

Müzik olmasaydı hayatımda herhalde tıp olurdu. Tıp’a karşı bir ilgim var. Özellikle Cerrah olmak isterdim, diye düşünüyorum.

İlerideki projelerinde düet yapmak isterseniz bir araya geleceğin isim kim olur?

Benim için çok iyi bir müzisyen olması önemli düet yapacağım kişinin. Bir süre önce sevgili Nezih Üçler'le "Vazgeç Kalbim" isimli şarkıyı beraber seslendirmiştik. Aynı şekil de aynı yetenekte aynı başarı da biri çıkarsa karşıma bayan ya da erkek fark etmez düet yapabilirim. Hayaller dersen Lara Fabian ve Mariah Carey.

 Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Yeni yıl hepimize önce sağlık getirsin. Daha sonrasında huzur, mutluluk ve başarı getirsin. Sana da teşekkür ederim Elif'ciğim. Ellerine sağlık, başarın daim olsun.

Doğum Tarihi 15 Kasım 1976

Burcu: Akrep

En sevdiği huyu: Neşeli olmam

En sevmediği huyu: Birden panik olmam

Uğurlu sayısı: 7  

Uğurlu günü: Salı

En sevdiği renk: Kırmızı

En sevdiği çizgi film: Şirinler 

En sevdiği söz: Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol

Söyleşi: Elif Günay

Fotoğraf: Zeynep Aydın