İlk Popstar Yarışması'nda "Küçük Sezen" olarak ünlenen ve daha önce ünlü şarkıcı Doğuş'un prodüktörlüğünü yaptığı 'Kim Mutlu Söyle' isimli şarkıyla adından söz ettiren Müge Ökten, 'Gitsin Yolla' isimli maxi single çalışmasıyla müzikseverlerle buluşuyor. Aranjörlüğünü Gökhan Doğanay'ın yaptığı ve Arpej Müzik etiketiyle çıkan albümde üç şarkı yer alıyor.  Müge Ökten'in yazdığı 'Ses Kes' şarkısının yanı sıra Yıldız Tilbe'nin 'Sevmeyeceğim' şarkısının coverının da bulunduğu albüm dijital platformlarda yerini aldı. Single'ın ilk video klibi, albümle aynı adı taşıyan ve albümün aranjörü Gökhan Doğanay'la Müge Ökten'in feat yaptığı 'Gitsin Yolla' şarkısına çekildi. Kemal Yıldız tarafından çekilen klibin montajını Murat Aygör yaptı. Çocukluk yıllarından beri  TRT eğitimi ile bugüne gelen ve müziğin içinde olan, Türkiye’nin önemli yarışmalarında yeteneğini sergileyen Ökten, şarkıcılığın yanı sıra müzik öğretmenliği  ve müzik dalında akademisyenlik yapıyor. Bizler de on parmağında on marifet bulunan güzel sesli Müge Ökten ile biz de bir araya geldik, şimdi sizlerle... 

Merhaba Müge nasılsın?

Teşekkürler hamd olsun Elif. Sizlerin de hep İyi olmasını dilerim...  

Geçtiğimiz aylarda Gökhan Doğanay ile 'Gitsin Yolla' adlı bir parçanız çıktı. Şarkıdan biraz bahsedecek olursak neler söylersin?

İlk dinlediğimde “içim aldı, içime sindi” derler ya hani Elif işte öyle bir şey oldu. Neşeli, çekici, yormayan, çoğunluğun dans etmesini sağlayabilecek ve kendi yorumumla sentezleyebileceğim bir şarkıydı. Nakarat hemen dilime dolanmıştı ve bunun herkes de aynı etkiyi yaratabileceğini düşündüm. Ve böyle bir şarkıyla çıkmak bana level atlatabilir diye düşündüm.

Gökhan Doğanay ile nasıl bir araya geldiniz?

Doğuş‘la feat yaptığımızda aranjörüm Gökhan’dı. Hatta kendisi o zaman bana biraz sinir olmuş, öğretmen olduğum için herhalde farkında olmadan bir iki yerde işine karışmışım:))) 2014 yılında çıkan ‘Kim Mutlu Söyle’ şarkısının da aranjesi kendisine aittir. O zaman ilk bir araya gelmiştik.

                  

Şarkının sözleri çok imalı. Bir hikayesi var mı, yaşanmış birine mi yazıldı bu şarkı?

Şarkının sözleri Eyüp Cungay‘a ait ona sormalıyız aslında! Eyüp Ağabey hep yaşanmışlıklarını temel alıyor ve iyi bir gözlemci bence. İşinde iyi gerçekten de ve daha ne sözler var elinde bir bilseniz…

     

Bu maxi single için üç şarkı birden çıkarttınız. Neden çıkış parçası olarak 'Gitsin Yolla'yı tercih ettiniz?

'Gitsin Yolla', Fikrimce enerjisi yüksek, akılda kalıcı, gaza getirip ayağa kaldırabilecek bir şarkıdır. Oynatabilecek cinsten diyebilirim. Yıldız Tilbe ve benim yazdığım ‘Ses Kes’ hareketli de olsa hüzün hissedebiliyorsun sanki.       

Biraz değinmişken aynı 3'lü içerisinde 'Ses Kes' ve ' Sevmeyeceğim' adlı iki parçan daha var. Onlardan da bahsetmek ister misin?

‘Sevmeyeceğim’ sevgili Yıldız Tilbe‘ye ait. Yıldız’la ilk İzmir’de bir restoranda karşılaştım ve o gece sahnem vardı. Kendisine sessizce yaklaştım ve onu çok sevdiğimi şarklılarından okumak istediğimi, bu yolda gerçekten mücadele veren bir müzisyen olduğumdan bahsettim. “Gözlerinden her şeyi anlıyorum. Bu dünya için çok iyi bir insansın sen” dedi ve bana menajerinin telefon numarasını verdi. Menajeri Muzaffer abiyle ilk tanışmamda bu sayede oldu. ‘Sevmeyeceğim’ bana çok hitap eden bir şarkı. Herkes gibi benimde kırgınlarım oldu bu hayatta. Tüylerim kalkardı hep şarkı dinlerken söylerken. Kendisinden bu şarkının iznini istedim. Ve bana kucak açtı. Kendisine sevgi ve saygılarımı iletiyorum. ‘Ses Kes’e gelince; tarz olarak biraz daha lounge. Benim kalemimden biraz keskin sözler içeriyor. Sözlerini dinleyince zaten yaşanmışlık olduğunu herkes görecek.

Bundan  iki üç yıl önce ise 'O Ses Türkiye' yarışmasına 'Sil Baştan' adlı parça ile katıldın ve yarışmada Sibel Can ile devam ettin. Bu yarışmanın sana getirdiklerinden biraz bahseder misin?

Hızlı bir süreçti. Katıldığım her yarışma kendimle mücadelemdir. Onun öncesinde 2012 de Hülya Avşar ile de yarıştım. İlk olarak da 2004 yılında Kanal D Medyapım’ın üstlendiği Pop Star yarışmam olmuştu. Hepsinin toplamında şu sonuç çıktı;Başarmak istiyorsan asla vazgeçme! 

Yarışmaya katılmadan önce de Doğuş ile birlikte 'Kim Mutlu Söyle' şarkısını seslendirdin. Nasıl oldu düet yapmak?

Bayağı tuzlu sorular bunlar Elif :)N Tamamen kader demeliyim. Bir müzisyen arkadaşım Doğuş‘un yeni bir yetenek aradığını ve el vermek istediğini söyledi. Doğuş beni bir kere dinledi ve “kumaşın iyi, tertemiz bir ses” dedi. Ona götürülmeden önce müzisyen arkadaşımla tüm konuşmalar uçakta karşılaştığımız da geçti. Sonra bir baktım ki Doğuş’la düet yapıyoruz. 

Çok eskilerden 'Yalan Hayal' adlı parçan var bu şarkının sendeki yeri nedir?

Aynı şarkıdaki gibi aslında. Hikaye gerçek, baş rol oyuncusu da benim ve ortada çok yalan var. Sonra bu bir hayal olmalı; psikolojisi ve duyguların müzikle buluşması…                

Popüler insan kimdir? Ülkemizdeki popüler olan insanlar kimler sence?

Bence çok doğal davranamıyoruz çünkü insanların kafasında alışılagelmiş bir pop kültürü var ve bu kültür endüstrisinde yer edebilmesi için bu olayın insanlar daha çok var olan kültüre hizmet etmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı da doğal olamadıkları için çoğu insan kendini gerçekleştiremiyor. Bu piyasada metro gibi ulaşım araçlarını kullanamaz durumda, şık giyinmek zorunda, lüks restoranlarda yemek yemek zorunda. Evet, ülkemizde bir pop kültürü var ama bu pop kültürünün dışında kalan da bir popüler kitle var. Bunlardan biri benim içi Yıldız Tilbe ikincisi ise, Sezen Aksu’dur. Mesela Yıldız Tilbe kendi doğallığı ile popüler kültürde yer etmiş birisidir. Bana, “bu ülkedeki sosyal medya sayesinde gazetecilerle arasını iyi tutup reklama fazla para yatırıp bu sayede ünlü olanlar kimler” derseniz; o zaman da paranın gücüne teslim olan bir takım ünlüleri sayarım. İnsanlar artık yaptıkları şarkılarla değil, diktirdikleri elbiselerin fiyatları ile gündeme gelmektedirler. Ben bunlarla değil gerçekten şarkılarımla, yazdığım müzik teori kitaplarımla, popüler olmak istiyorum. Bir müzik öğretmeni olarak Aleyna Tilki'nin de sesini çok başarılı buluyorum. Eğitim alarak bu sesi çok daha ileri seviyelere de taşıyabileceğine de inanıyorum ama Aleyna da popüler kültüre birilerinin onu yönlendirmesi ile ve soyal medya gençlerinden biri olmasıyla doğru şarkı seçimiyle girdi. Benim savunmam gerçek anlamda müzik ve sanattır. 

Aynı zamanda canlı performansların da oluyor onlardan bahseder misin?

Evet, canlı performanslarım yurtiçi yurtdışı devam ediyor. On yedi yaşından beri çok organizasyonla çalıştım. Şuan ki pozisyonumda Gökhan Tarhan ile yol almaktayım. Memnunumda. Konser takvimlerimizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Sahnede olmak mı, klip yayınlamak mı, hangisinde daha mutlusun?

Her zaman canlı performans canlı duygular daha güzeldir. An‘da bunun tadına varabilmek en güzeli. 

2010 yılında 'söylediğin ‘Benim Sevgilim yok' adlı şarkı diğer şarkılarının tarzı dışında bir şarkı olmuş. Hem çılgın, hem deli dolu olan bu şarkıyı yapmak nerden çıktı ve bu tarz aslında içinde olan bir tarz mıydı?

Kesinlikle evet. İzmir’de Alsancak’tan Karşıyaka’ya vapurla geçerken sevgilisinden ayrılan bir kızı ağlarken gördüm ve dertleşirken sinirden gülmeye başladık. Bende hayatı ve ilişkileri, sevgilileri pek kafaya takmadan yaşamak gerektiğini paylaştım onunla. Benim de beraberliğim yoktu ve işte ortak kalpler ortak duygular ve yine hayatın müziğe dönüşmesi ile oluşan ezgiler diyebiliriz bunun adına.                       

Örnek ya da idol aldığın bir isim var mı?

Evet, Lara Fabian.   

Eskiden beri müzik hayatının içindesin. Peki eskiler, mi şimdi mi? şu anki müzik piyasası hakkında neler düşünüyorsun?

Aman sakın beni o konuda konuşturma Elif, kesin akademisyen tarafım konuşur… Ama ben kesinlikle 80 -90- 80 kafasındaymışım onu biliyorum. Plaklar ve belirgin aranjeler insanıyım.

  

Her insan hayatta yorulduğunu söylüyor sende buna katılıyor musun? Hayat seni ne kadar yordu?

Bence sanat sektöründe olan insanlar diğer insanlara göre iş açısından söylüyorum duygusal anlamda, ruhen çok daha çabuk yoruluyorlar. Bana göre asıl hamalların, belediyelerde çöp toplayan insanların, doğuda görev yapan öğretmenlerin yorulduk demeye hakkı var. Ne yorucu meslekler, ne hayat zorlukları var. Bizler kimiz ki “yorulduk” diyoruz. Tabi ki de insanız yoruluruz ama bence bizim yorulmaya hakkımız yok. Benim 2004'ten beri müzik piyasasında verdiğim mücadeleyi anlatsam ben de yorgunum ama ben bunu söylememeliyim tam tersi buna şükretmeliyim. 

                                

Sıradaki planların neler? Ara verecek misin yoksa yeni parçalar hız kesmeden gelmeye devam eder mi?

Yeni şarkılara hazırlık başladı bile…

Müzik öğretmenisin ve ders verdiğin öğrencilerin var. Öğretmenliğin hakkında ne söylersin?

Ben, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi müzik öğretmenliği mezunuyum ve şu an Okan Üniversitesi akademisyenlik okuyorum. TRT Çocuk Korosu ile başladım. Ailem zaten hep bu sanatla uğraşan insanlar. İlk başlarda balerin olmak istiyordum ama sonra kemiklerim rahatsızlanınca bölüm değiştirdim ama hep müzikle iç içeydim. Küçüklüğümden beri kulağımda hep melodiler vardı gece uykuya dalmadan önce aklıma melodiler gelirdi, kalkıp onları çalardım. Ben o besteleri daha hiç çıkartmadım piyasaya onları bir kenarda tutuyorum. Öğretmenlikte de piyano ve şan dersi veriyorum, temel keman dersi veriyorum, şan ve armoni dersi veriyorum. Kadıköy Gençlik Sanat Merkezindeyim ve orada kendi çapımızda küçük bir konservatuvarımız var. Kadıköy Belediyesinin yapmış olduğu bir çalışma bu orada halka ücretsiz eğitim veriyoruz. Müzik öğretmenliği benim için hep bir altın bilezik. 

Sadece profesyonel ortamlarda değil, sosyal platformlarda da yeniden şarkılar yorumlayıp paylaşıyorsun. Sosyal medyanın gücü nedir bu yolda sence?

Sosyal medya da ünlü olunca zaten TV’de mutlaka bir yere gelmek çok daha kolay oldu. Hatta bence sosyal medya bizim sektör için artık reklam ve pr açısından hemen hemen yeterli seviyeye ulaştı diye düşünüyorum.

Şu sıralar en başarılı bulduğunuz isim ve parça nedir?

Rubato’nun yorumunu çok beğeniyorum. Onun seslendirdiği şarkıları da.     

Peki, bu sıralar dinlediğin 5 şarkı nedir desem?

Ruh halime göre çok değişiyor Elif. Bir gün romantik olur Lara Fabian, Celine Dion dinlerim. Bir gün açar Sezen Aksu dinlerim, Candan Erçetin’i de çok seviyorum. Özellikle belirteceğim şarkı yok.  

Arabesk dinler misin?

Tabi ki dinlerim. Hatta müzik direktörüm Gökhan Doğanay çok alıştırdı beni bu arabesk tarza. Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur'u dinlerim. 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersin?

Ne olursa olsun kalbinizi temiz tutun çünkü bu dünya hala dönüyorsa temiz insanların hatırına dönüyor.

Doğum tarihi: 17 Mayıs 198...

Burcu: Boğa

En sevdiği huyu: Merhametli olmam

En sevmediği huyu: Bazen ani sinirlenebiliyorum

Uğurlu sayı: 3/7

Uğurlu günü: Cuma

En sevdiği renk: Beyaz/ Pembe

En sevdiği çizgi film: Şirinler

En sevdiği söz: Tanrı istemezse yaprak kıpırdamazmış

Söyleşi: Elif Günay

Fotoğraf: Zeynep Aydın