Konca Hanım, Başarılı Bir Medya iletişim Danışmanı Olarak Mesleğe Giriş Hikayenizi Öğrenebilir miyiz ? 

Ben konservatuar eğitimi aldım. Abim Şafak Karaman bu sektörün en eskilerinden biridir. O dönem Alem FM’in Akşam Grubu’nun Genel Müdürüydü. Onun desteğiyle  radyo serüvenim başladı. Alem FM’de  yaklaşık 8 sene yapımcı-sunucu olarak çalıştım. Radyo programcılığını çok da sevdim. Radyoculuğun en popüler olduğu dönemde Alem FM, Radyo Klas gibi dönemin iyi radyolarında çalıştım. “Yılın reytinglere giren  en iyi kadın sesi” seçildiğimde  kurumundan iki maaş ikramiye almıştım. Radyo programcılığı bana çok şey kattı. Abimin devam eden televizyon programlarında işin mutfağını  öğrendim. Kurguyu, montajı, program içeriği hazırlamayı, editörlüğü öğrendim. O süreç içerisinde kendimi geliştirdim. Sağlam dostluklar kurdum. Bir yapımın  her aşamasını tek başıma bir ekip gibi hazırlayıp ekrana verebilecek donanıma sahibim.

Şu An Neler Yapıyorsunuz ? Tv Ekranlarındaki Programlar Hakkında Ne Düşünüyorsunuz...

Şu an destek verdiğim belli başlı programlar var. Markalaşma sürecine giren  kişi ve kurumlarla çalışmaya devam ediyorum.. Yaklaşık  beş altı yıl önceye kadar ekranlarda kadın kuşakları ve show programları çok daha fazlaydı. Şu  anda içerikli programlar azaldı. Güncel programlarla ilerleniyor. Reytingi olan programlar üzerinde bilinen formatlarla devam ediliyor. Reklam verenler el değiştirdi. Çok daha temkinli hareket ediyorlar. Dijital reklamlar ağırlık kazandı. Kanallar bütçelerinin büyük bir bölümünü dizilere yatırıyorlar. Umut edelim. Her şey daha da iyiye gitsin.

Sizce Medya Da Başarılı Olmanın Sırrı Nedir?

İşi bilmek, gündemi takip etmek. Kendini geliştirmek, tecrübe kazanmak çok önemi.
Yaptığım iş gereği çok fazla insanla iletişim içindeyim. Diyelim ki X meslek gurubundan biri medya planlaması istiyor ama  medyayı  takip etmiyor.! Gündemi takip etmiyor. Hayatın içinde değil. Ama her şeyi bildiğini düşünüyor. Sadece çıkıp bildiği ve ezberlediği konuda konuşmak istiyor. Bu küçük bir örnek sizce bu kişi yada kurum ne kadar başarılı olabilir.? Söyleyecek sözü olan ve hedefleri olanlar acele etmeden sağlam adımlarla yavaş yavaş amacına uygun medyada yer alırsa aynı oranda kendisini geliştirirse yazılı ve görsel medyanın kendisine çok faydası olur. Ama ekrana çıkayım herkes beni görsün ünlü olayım mantığıyla ilerleyenler küçük hesaplar yapıldığı için bugün var yarın yok oluyorlar.

Sosyal Medya Kullanıyor musunuz?

Evet doğru kullanıldığında etkili olduğunu düşünüyorum. Ama sosyal medyada da yaşamıyorum. Özellikle yaptığım çalışmaları ya da danışmanlık yaptığım  kişilerle ilgili çalışmaları sosyal medya aracılığıyla duyuruyorum. Etkilide oluyor. Dozunda kullanıldığında oldukça etkili.

Var Olan Sağlık Programları Nasıl Buluyorsunuz?

Daha yaratıcı olmalı. Yapılan programlarda hep bir kaygı var. Bütçe kaygısı kanallar yatırımlarını dizilere ve güncel programlara yaptıkları için sağlık programları kendi kendini döndürmek zorunda olan programların başında geliyor. Süre kısıtlı ve kısıtlı süre içinde yapımcılar rahat hareket edemiyor. Yurt dışında yapılan formatlara bakıyorum. Çok yaratıcı sağlık aktüel programlar var. Kanalların reyting kaygıları olduğu için çok da önemsediklerini düşünmüyorum. Bu alanda yapılan amaca hizmet eden en başarılı programların başında  bir dönem Kanal D ekranlarında yayınlanan  Doktorum programının  geldiğini  düşünüyorum.

Bu Yıl Aldığınız Ödüller Var.. Bu Konudan Bahsedelim 

Ödül almak beni her zaman motive ediyor. Sizin kurucusu olduğunuz Kırmızıtürk medya ödüllerinde de bu yıl ödül aldım. Bu vesile ile KırmızıTürk ailesine ve size teşekkür ederim...
Bizim işimizde iletişim ve pazarlama çok önemlidir. Lansman yapmak için olayı bilmek, vakıf olmak gerekir.. Ben medya danışmanlığı yapmasam yapım hazırlarım. Dublaj yaparım, editörlük yaparim. İşin yönetmenliğini yaparım. Hiç olmadı eğitim aldığım oyunculuk ve sunuculuk yaparım. Çalışabileceğim alan çok geniş.. Şu anda sektöre yeni girenlerin hemen hepsi  donanımsız  bu yüzden de geliyorlar ve gidiyorlar. 

İş Hayatındaki Prensipleriniz Neler ?

Pek çok şeyi yaşayarak öğrendim. Kendi içimde kurallarım vardır. Eğer işim yoksa evimde vakit geçiririm. Çocuğum yok ama oğlum dediğim. Pitbull dogo kırması bir  köpeğim var. Onunla stres atarım. Eşim var. Ailem var. Sık seyahat ederiz. Bana kalsa çantamı sırtıma alır dağ tepe gezerim.
Çalıştığım insanlarla özel yaşamımda görüşmemeye özen gösteririm. İş ve arkadaşlık ilişkisi mutlaka ayrı tutulmalı. Bu  benim en önemli kurallarımdan biridir. Buradan sektöre yeni giren arkadaşlara da bunu tavsiye ederim. Doğru bildikleri yoldan ilerlesinler asla kimsenin kendilerini etkilemesine izin vermesinler. Ben tüm görüşleri dinlerim. Alır cebime koyarım. Ama etkilenmem emin olduğum doğru bildiğim yoldan ilerlerim.

Hedefleriniz Neler?

Yaptığım işi seviyorum. Bu konuda çalışmalarıma devam edeceğim. Ayrıca güzel bir projeyle birlikte doğru zamanda yapımda hazırlayabilirim. Çok farklı projeler geliyor. Onları değerlendireceğim ama acele etmiyorum. Doğru zamanda sağlam adımlarla ilerlemeye devam etmek gerektiğini düşünüyorum.
Ben hep önüme bakarım. Geçmişe takılı kalmam. Önüme bakıp ilerlerim. Herkes öyle yapmalı. Pozitif düşünürüm. Olumsuzluk yaşadığımda enerjimin düşmesine izin vermem. Öğrenmeye kendimi kapatmam. Eleştirilere kulak veririm. Dinlerim. Kendimi geliştirmeye çalışırım. Herkese de bunu tavsiye ederim.

Röportaj : Cengizhan KAYA