Yeni şarkısı Sorunumuz Var'ı piyasaya süren Kamufle, Pop müziğin 90'lı yıllardaki ruhuna dönmesini istedi. Sadık bir dinleyici kitlesine sahip olan sanatçı: Müzisyenlerin kendi benliğinden ödün vermesini, utanç verici olarak nitelendiriyor! Rap müzik ortamında kimseyle husumet yaşamayan tek MC olduğunu itiraf eden Kamufle ''Müzik sektörü, kariyeri ve yeni projeleri'' hakkında samimi açıklamalarda bulundu.

RÖPORTAJ: MURAT FIRAT

Merhaba Kamufle öncelikle nasılsın, bize biraz kendinden bahseder misin?

Gayet iyiyim. İsmim "Basri Fırat Bayraktar" çocukluğumdan beri Hip-Hop kültürünün içerisindeyim ve 2003 yılından beri Rap müzik icra ediyorum. Maltepe Üniversitesi "Mobilya Dekorasyon" bölümü mezunuyum aynı zamanda lise yıllarım "Haydarpaşa End. Meslek Lisesinde" yine "Mobilya Dekorasyon" bölümü okuyarak geçti. O yıllarda yarı profesyonel basketbolcuydum aynı zamanda hala da sokaklarda oynamaya devam ederim.

İsminiz orijinal mi?

Annem ve babam askeri dikim evinden emekliler. Babam saraçtı, silah kılıfları üretip deri işlemelerini dikerdi ve annem terzilik yapıyordu. Parka, Kamuflaj, askeri çadır vs dikerdi. O yaşlarda askeri malzemelere ilgimden ötürü ve küçüklüğümde çok utangaç bir çocuk olduğum için mahlasımı "Kamufle" yaptım.

Müzik yolculuğundaki serüvenin nasıl başladı?

İlk olarak 1995 yıllarında televole kasetinde "NTM" diye Fransız bir rap grubu dinledim. Sonra o yıllarda "Cartel" çıkınca Hip-Hop kültürü beni iki yakamdan tutup kendi dünyasına çekti.  "Yeraltı Operasyonu" "Nefret" "Silahsız Kuvvet" vs vs derken. Graffity, Break Dance gibi dallarla uğraştım dediğim gibi basketbolcuydum zaten sonrasında 2003 yılının sonlarında ilk rap kaydımı aldım. Aradan yıllar geçti ve 12 albüm 40 farklı şehirde Hip-Hop jam ve festival sahneleri, dizi tecrübesi, reklam müzikleri, seslendirme ve ses uzmanlığı yaptım ve hala devam ediyorum. Kısacası hayatımın ve kariyerimin tamamını Hip-Hop sayesinde şekillendirdim. İyi ki var! 


Türkiye’de rap müzik piyasanın neresinde yer alıyor? İlgiden memnun musun?

13-14 yıldır Rap müzik piyasasının içindeyim ve kültürde ki her insanla mutlaka bir yerden bir tanışıklığımız var. Sanırım ben Rap müzik ortamında kimseyle husumet yaşamayan tek MC'yim. Rap müzik ortamının barışçıl tarafında yer aldığımı söyleyebilirim. İlgiden memnunum!

Pop müzikte Kraliçe Sezen Aksu’ysa, Rap müzikte Kral Ceza’dır! Ceza’yı örnek alıyor musun?

Pop müzik ortamını bilmem ama Hip-Hop kültüründe Hiyerarşi'ye yer yoktur. Bizde Kral Kralice falan olmaz. Bizim kültürümüzde herşey karşılıklı saygı ile ilerler. Bilgin abi (Ceza) saygı duyduğumuz öncü bir isimdir ama Krallık vasfı yoktur! Bunu Bilgin abiyede söyleseniz emin olun aynı cevabı verir. Biz onların bize kattığı hissiyatla bu işi gelecek nesillere taşıyan müzisyenleriz.

''Sorunumuz Var" single çalışmanız nasıl başladı? Kimlerle çalıştınız? Hangi isimler teşekkürü hak etti?

Şarkı yaklaşık 6 ay önce "Farazi" nin bana gönderdiği bir altyapı ile start aldı. Önce solo şarkı olacaktı ama aklımıza önceden de "Gravür" isimli bir ortak albüm yaptığım arkadaşım "Red" geldi ve onunda benimle beraber eşlik etmesinin güzel ve daha hissiyatlı olacağını düşündüm. Sonra stüdyo'ya girdik ve "Gravür" ruhu 6 yıl sonra yeniden canlandı. Farazi altyapıyı üstlendi, Video klip sevgili Arkın Çelik yönetmenliğinde oluştu, Videoda ki graffity çalışması Highero'ya ait. Katkılarından dolayı; Yıllardır yanımda olan Hiphoplife ailesi ve dahil olduğum Sony Müzik & Base Mode ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

''Sorunumuz Var" singleniz dinleyiciden nasıl tepkiler alıyor? Geri dönüşlerden memnun musunuz?

Zaten yıllardır bizimle beraber aynı yolda yürüyen kemik bir Hip-Hop kitlesi var ve geri dönüşler gayet sevindirici.

Bir şarkının hit olacağını anlamak mümkün mü?

Aslında bu çok karmaşık bir durum. Müzisyen için her şarkı hit olmasından ziyade kendinden bir fikir ve bir hissiyat taşıyan güzel miraslardır. Türkiyede müzik dinleyicisi artık o kadar kopuk ve çok sömüren bir halde ki hangi şarkının hit olacağını kestiremiyorsunuz. Hayatımızda sanatsal hiç bir değer taşımayan çoğu saçma şarkı şuan milyonlarca tık almakta ki siz onları çok iyi biliyorsunuz. O bakımdan bu aklım almıyor şu hit olayını. Anlamak mümkün değil!

Müzik adına neler yapmak istiyorsun? Şu an yapmak istediklerinin neresindesin?

Yaptığım müziği her projede ve her albümde bir ileri kademeye taşımak için uğraşıyorum. Hatta şuan "Kamufle Moral Band" isimli bir projemiz var ve daha alternatif bir kitleye Rap müziği aşılama misyonuna sahip. Canlı enstrumanlar eşliğinde ne kadar atmosferik ve ne kadar sound çeşitliliği olduğunu insanlara göstermek mutluluk verici. Yaptığım işi yurtdışına taşımak istiyorum. Ülkemizde ki daha büyük festivallerde bunu sergilemenin peşindeyim.

Müzikte prensiplerin var mı? Ya da bu tarzda asla söylemem dediğiniz şarkılar?

Şu pop diye tabir edilen ve insanları düz bir mantık içerisinde sadece hissizce yaşanmışlığı olmadan sırf proje ve piyasaya saçma görsellikler sunsun diye gerçekleştirilen müziklerden uzak durmayı tercih ediyorum. İnsanların kendi benliğinden ödün vermesi çok utanç verici. Bu şekilde şarkılar yapmasınlar. Yada 90'lı yıllarda ki pop ruhunu tekrar hayata geçirsinler ki bizde derin bir nefes alalım! He adamların kafası karışmış şimdi oldu diyelim.

Piyasada kalıcı olacağınıza inanıyor musunuz?

Nefesim kesilene kadar bu işi yapacağıma çok eminim!

İlham hangi zamanlarda geliyor?

Rap müzik icra eden herkes ilhamını genellikle sokaklardan alır. Çoğumuz emekli memur stabil bir yaşantısı olan ailelerin evlatlarıyız. Beslendiğimiz o kadar çok şey var ki sana anlatamam. Hatta şuan şu röportajı bitirdikten sonra bir şarkı yazıcam! Çünkü biz beslendiğimiz dünyanın en temel parçasıyız. Yer noktası her lokasyonu zihnimizin içi hep ilham!

Yerli yabancı olarak kimleri dinliyorsunuz?

Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Erkin Koray, Barış Manço, Cem Karaca, Ruhi Su, Erkut Taçkın, Nas, Krs One, Das Efx, Big L, MF Doom, Isaac Hayes, James Brown, Atmospehere, Brother Ali, The Roots, Nirvana, Metallica, Ray Charles, Soul Funk vs arşivim geniştir!

Müzik kanalları ve Radyolar şarkılarınıza ne kadar şans veriyor?

Az. Korkmalarına gerek yok!

Düet yapmak istediğiniz bir isim var mı? Kimle bir düet yapmak istersiniz ve neden o kişi?

Nas ile düet yapmayı çok isterdim. Yada Orhan Gencebay.

Nas örnek aldığım ve lirikalitesi üst seviye olan bir Rap müzik sanatçısı.

Orhan Gencebay için çok bişey söylemeye gerek yok zaten. Annem sayesinde hep onun şarkıları ile büyüdüm ve doğu batı sentezli çıkarttığı şarkılar ve aranjeler çok büyüleyici

onlarla şarkı yapmayı çok isterdim. Ülkemizde ki alternatif rock soundlu kaliteli müzisyenlerle çalışmayı çok seviyorum ve ufak ufakta dirsek temasımız oluştu. Çok farklı grup ve ekiplerle kulağınıza çarparım yakında.

Hayatında müzik dışında neler var?

Basketbol oynuyorum. Sennheiser isimli bi kulaklık firmasında ses uzmanlığı yapıyorum. Onun dışında çamaşır bulaşık işte (Gülüyor).

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Herkese huzur, barış, özgürlük ve mutluluk diliyorum.

Herkese müzik dolu bir hayat diliyorum.
Bizi şarkılar söylerken görüp kıskanacaklar!

Teşekkürler.