İstanbul – Miami Hattındaki Yolcu Sayısı Yüzde 65 Arttı

Mustafa Kemal Kızılay  - THY Miami Müdürü


Yolcularına daha geniş bir dünyanın kapılarını açan Türk Hava Yolları, kapsamlı uçuş ağı sayesinde bugün dünyanın farklı yerlerinde yer alan 300 noktaya uçuş sağlıyor. Toplamda 120 ülkeye sefer düzenleyen bayrak taşıyıcı havayolu, bu özelliği ile dünya sıralamasında ilk basamakta yer alıyor.

On yılı aşkın süredir, taşınan yolcu potansiyelinde de yükselen bir performans sergileyen Türk Hava Yolları, 2003 yılında 10,4 milyon yolcu taşımışken, yolcu sayısını 2010 yılında 29,1 milyona, 2011’de 32,6 milyona, 2012’de 39 milyona, 2013’de 48,3 milyona çıkarmayı başardı. 2014 yılına gelindiğinde önemli bir büyüme oranıyla yaklaşık 55 milyon yolcu taşıyan küresel taşıyıcı, 2015’de 61,2 milyon, 2016 bitiminde ise 62,8 milyon yolcu sayısına ulaştı. Türk Hava Yolları 2017 yılındaki başarısını yeni yılın ilk ayında da sürdürdü. Açıklanan 2018 Ocak ayı yolcu rakamlarına göre bayrak taşıyıcı havayolu geçen yılın aynı dönemine göre yolcu sayısını yüzde 36,6 artırarak 5,7 milyon yolcu taşıdı. Ocak 2017 döneminde yüzde 72,5 olan yolcu doluluk oranı Ocak 2018 döneminde 7.3’lük bir artışla yüzde 79,8 olarak gerçekleşti.

Türk Hava Yolları’nın ABD'deki önemli noktalarından Miami’nin başarılı müdürü Sayın Mustafa Kemal Kızılay ile THY ofisinde buluştuk. Uzun yıllardır THY bünyesinde çalışan  Kızılay, başarılarıyla bir süredir takip listemde. Sayın Kızılay ile Miami’de bir araya gelip keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle İstanbul – Miami seferleri ilk olarak ne zaman başladı Mustafa Bey?

THY’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne uçuş yaptığı sekizinci nokta olan Miami’ye direkt seferler 25 Ekim 2015’de başladı. Haftanın her günü karşılıklı seferler düzenleniyor.  TK77 İstanbul kalkış yerel saat ile 15.10 Miami kalkış ise yerel saat ile 22.15.


Türk Hava Yolları Amerika kıtasında hangi şehirlere uçuyor?

Miami hattının açılışıyla birlikte THY, Amerika kıtasında Boston, Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Chicago, Houston, Montreal, Los Angeles, New York, San Francisco ve Washington’un ardından 12. noktaya uçuş yapar hale geldi.


Miami – İstanbul uçakların kapasitesi nedir Mustafa Bey?
Ortalama 5 yaşın altında olan Boeing 777-300ER tipi uçaklarla 49’u Business Class olmak üzere sefer başına toplamda 349 kişilik koltuk kapasitesi sunulmakta.


Peki hattın fiyatları ortalama nasıl?

Elbette bilet fiyatlarını tek çatı altında toplamak mümkün değil ama Türkiye çıkışlı geliş-gidiş her şey dâhil ekonomi sınıfı bilet fiyatları 650 A.B.D. Doları’ndan başlayan promosyon fiyatlarla müşterilerimize sunuluyor.


Seferin doluluk oranları nasıl?

Her geçen yıl artan bir orandan bahsetmek mümkün. 2018 yılı için Miami hattına rezervasyon yapan yolcu sayımız geçen seneye göre %65 artarak başarılı bir yükseliş performansı göstermekte.


Turkish Cargo’nun hedefi dünyanın en iyi beş hava kargo şirketinden biri olmak. Dünyada da kargo büyüyor. Miami’de kargo taşımacılığı nasıl Mustafa Bey?

Miami Uluslararası Havalimanı, kargo taşımacılığı büyüklüğü bakımından Amerika’da ikinci sırada yer alıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen kargo havayolu olan Turkish Cargo, 2018 Ocak ayında Miami Uluslararasi Havalimanı’na kargo uçağı seferlerini başlattı.

Daha önce Türk Hava Yolları’nın yolcu uçakları ile Chicago, Atlanta, ve New York’a haftalık 110 ton kapasiteyle kargo taşımacılığı gerçekleştiren Turkish Cargo, Miami ile Amerika’da hizmet sunduğu nokta sayısını da dörde çıkarmış oldu. Bayrak taşıyıcı kargo şirketi ABD pazarına sunduğu kapasiteyi ise geniş gövde kargo uçağı ile 100 ton daha artırarak bu pazarda haftalık 220 ton kapasiteye ulaştı.

ABD’nin en büyük, uluslararası kargo pazarının ise 10. büyük dağıtım merkezi konumunda olan Mimai Havalimanı, uluslararası transit kargo hacminin yüzde 47’sini oluşturan bozulabilir kargo tedarik zincirinin gereksinim duyduğu en ileri teknolojiye sahip altyapısıyla hizmet sağlıyor.

Miami çıkışlı başlıca kargolar; taze çiçekler, bozulabilir meyve ve sebzeler, yüksek teknoloji ürünleri, telekomünikasyon ekipmanları ve uçak parçalarıdır. Bölgenin başlıca ithalat kalemleri ise; tekstil, balık, ilaç, çiçek, otomobil, kimyasallar, petrokimya ürünler ve diğer bozulabilir ürünler.

Türk Hava Yolları’nın alt markası olarak uçuş ağı ve filosunu kullanan Turkish Cargo, Türk Hava Yolları’na ait 328 yolcu uçağı ile 300 destinasyona kargo nakilleri yaparken, 12 kargo uçağı ile de ayrıca, dünya genelinde 64 noktaya tarifeli kargo seferleri düzenliyor. Şirketin, 2016 yılında taşıdığı kargo miktarı 887.000 ton olup, bu rakamla bir önceki yıla oranla % 21,6 artış kaydettiği görülüyor.

Ayrıca yolcu uçağıyla da yük taşınıyor?

2017 yılında Miami’ye sadece yolcu uçağımızla %35 büyüme ile 6.000 tondan fazla kargo taşınmıştır.

Mustafa Bey, Miami’de Türk Hava Yolları’nın marka bilinirliği nasıl bu arada?

Miami’de marka bilinirliğimiz ve etkinliğimiz her gecen gün artıyor. Bu kapsamda Miami’deki toplu taşıma araçlarına giydirmeler yapıldı. Miami’nin en önemli AVM’si olan Aventura Mall’da 2-9 Şubat tarihleri arasında, sosyal medya vasıtasıyla “Selfie Yarışması” düzenlendi. 5 metre uzunluğundaki uçak maketimizin sergilendiği alanda, ziyaretçilerin çekeceği selfilerden en çok beğeni alanı, gidiş geliş Business Class bilet kazanma şansını elde edecek örneğin.

Univision, Telemundo ve NBC6 kanallarında THY Reklamlarımız İngilizcenin yanı sıra Miami’de yoğun olarak ikamet etmekte olan Latin nüfus için İspanyolca olarak yayınlandı.

THY, Miami’de yıl boyunca düzenlenen önemli etkinliklere sponsor olarak da bilinirliğini her gecen gün arttırıyor. Prestijli Palm Beach Master Series Binicilik Müsabakası sponsorluğu, Coconut Grove Art Festival Sponsorluğunun yanı sıra, Amerika’daki en büyük is dünyası etkinliklerinden olan ve 1000’den fazla firmanın katıldığı, Miami Downtown’dan başlayacak 2018 Mercedes-Benz Corporate Run Koşusuna da sponsor olundu. Bunların hepsi hiç şüphesiz marka bilinirliğini artıran çalışmalar.

Mustafa Kemal Kızılay Kimdir?

1973 yılında İstanbul’da doğdu. Evli ve 1 çocuk babasıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi mezunudur. Babasının eski bir THY çalışanı olması sebebiyle havacılığa ilgisi küçük yaşlarda başladı. 2004 yılının Aralık ayında Yurtiçi Bölge Satış/Pazarlama uzmanı olarak THY’ye katıldı sonrasında Hac/Umre seferleri satış ve pazarlaması üzerine çalıştı. 2009 yılında Kazakistan-Astana sonrasında ise 2011 yılında Almatı Müdürü olarak atandı. 2016 yılının Şubat ayında ise THY’nin A.B.D.’deki dokuzuncu uçuş noktası olan Atlanta Müdürü görevine getirildi. 2017 yılının Eylül ayından bu yana THY Miami Müdürlüğü görevini sürdürmektedir.

Röportaj: Anıl Sural

www.twitter.com/AnilSural

Fotoğraf: Rona Doğan