Vokali ve akustik gitardaki hakimiyeti ile 20 yıldır sahne hayatına devam eden İlker Pehriz, 2012 yılında yayınladığı "Bizim Odamız" albümümden sonra her performansında seslendirdiği ve dinleyicileri tarafından çok sevilen 90'lı yıllara damga vuran bir "Cemali" şarkısı olan "Şimdi Hayallerdesin" ile karşımıza çıktı.

Masteringi USA Sg Audio stüdyolarında yapılan şarkının aranje ve mix koltuğunda Alen Konakoğlu bulunuyor.    

Sosyal platformlarda akustik düzenlemeleri ile kendinden söz ettiren İlker Perhiz, ara vermeden akustik ve grup performanslarına devam ederken bir çok grup ve sanatçının klip yönetmeliğini de yapıyor.

Bizler de kendisi ile bir araya geldik. Şimdi sizlerle…

Merhaba İlker Bey nasılsınız?

Teşekkür ederim, Elif Hanım. İyiyim. Siz nasılsınız?

20 yıllık müzik hayatınızda "Bizim Odamız" adlı albümünüzden sonra "Şimdi Hayallerdesin" ile tekrar aramızdasın neler söyleyeceksiniz?

“Bizim Odamız” albümü 4,5 sene önce yayınlandı. O albümdeki tüm şarkılar bana ait. İlk albümüm olduğu için çok değerlidir kendisi. Birçoğu üniversite hayatımda yazdığım şarkılardır.

“Şimdi Hayallerdesin” şarkısı ise, benim için hep değerli bir şarkıydı. Şimdi ise single olarak yayınlamak beni çok mutlu ediyor diyebilirim size.  

Şarkının bu olmasında performanslarınızı sergilerken gelen tepkiler mi etkili oldu yoksa başka bir nedeni var mıydı?

“Cemali” grubu ilk çıktığında kasetini hemen almıştım. Şarkıya hayran kalmıştım. Kaset hala evimde duruyor. Tabi hal böyle olunca yıllardır her sahnemde söylüyorum. Çok sevdiğiniz bir şarkıyı söyleyince de seyirciye doğru şekilde geçiyor. Bende yıllardır şarkıyı profesyonel bir kayıtla söylemeyi istiyordum. Şarkıyı söylemek istediğimi belirttiğimde Cemali grubunun üyeleri Cem ve Ali Bey beni kırmadılar, hatta sonuna kadar desteklediler. Bu kadar mütevazı, müzisyene ve insana saygılı insanlar ki anlatamam. Buradan tekrar hem Ali Bey'e, hem de Cem Bey'e teşekkürlerimi ve saygılarımı iletiyorum. 

Şarkı 90'lı yıllara damga vuran bu şarkıya yeniden hayat vermek nasıl bir duygu?

Geçekten harika bir duygudur. Bahsettiğim gibi yıllardır sahnelerimde söylüyorum. Böyle bir şarkıyı tekrar başka bir soundla dinleyicilere sunmak heyecan verici. 

Şarkıyı yorumlarken korkularınız oldu mu?

Sahne kısmında hiç korkum olmuyordu. Fakat is stüdyo kısmına gelince korkularım başladı. O korkularda sanırım benim yapımdan kaynaklanıyor. Şarkının kaydı bittiğinde şarkının sahibi “Acaba neler diyecekti? Ya Cemali’yi şarkıyı verdiklerine pişman edersem?” diye düşünmedinm değil. Fakat bu korkuların hiç biri ne mutlu ki gerçek olmadı. Şarkıyı çok sevdiler. Tabi ki şarkıda beraber çalıştığımız aranjörlüğünü yapan Alen Konakoğlu’nun çok çok büyük payı var. “Harika iş çıkarttı” derler ya. İşte tam anlamıyla o. O kadar çok içime sindi ki açıp açıp defalarca dinledim. Teşekkürler Alen... 

Klip çalışması da geliyor mu şarkıya? Neler olacak klipte?

Klip çalışması çok yakında geliyor. Aslında klip şarkı ile ayni zamanda çıkacaktı fakat olmazsa olmaz küçük aksilikler ile süreç uzadı. Çok az kaldı klibe...

Yeni bir şarkı yapmak yerine daha çok sosyal platformlarda akustik düzenlemeler yapıyorsunuz bunun bir nedeni var mı, yeni bir şarkı ya da albüm yapmak sizi korkutuyor mu?

Hayır hayır. Yeni şarkılarda yapıyorum fakat sadece birikiyorlar yayınlanmıyorlar. Akustik gitarla şarkı söylemek benim için büyük tutku, video çekmekte büyük tutku. Bende evde olduğum zamanlarda tutkularımı birleştiriyorum. Ama şu konuda haklısınız “Bizim Odamız” albümünden sonra fazla ara verdim. Artık bu kadar aralar verme niyetinde değilim. Yeni bir single, yeni bir albüm heyecanı bambaşka bir şeydir.

Akustik düzenlemeler şu sıralar nasıl gidiyor?

Bahsettiğim gibi akustik gitar benim için tutku. Keyifle devam ediyor Elif Hanım.

"Bizim Odamız" albümünüzde 4 şarkının klibini siz çektiniz ve diğer kliplerinizin de yönetmeni siz olacaksınız değil mi? 

Evet, çok keyif aldığım bir sektör. Müzisyen olarak klip çekmek, klibini çektiğim müzisyen arkadaş içinde birbirimizi anlamamız açısından çok rahatlatıcı oluyor. Çünkü birbirimizi çok iyi anlıyoruz. 

“Şimdi Hayallerdesin” şarkısının klibini de ben çekeceğim. Ve diğer gelecek olan kliplerimi de. 

Sürekli eski şarkıları coverlayan sanatçılar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yeni güzel şarkı bulamıyordur, besteci değildir ama albüm yayınlamak istiyordur. Eski şarkıların ruhunu çok seviyordur. Negatif bir yönden bakmıyorum.

Her müzisyen sizce mutlaka bir enstrüman (çalgı aleti) geçmişine sahip midir? Olmalı mıdır?

 En azından bir enstrümana yakınlık duyması gerektiğini düşünüyorum. 

Yönetmenlik mi, şarkıcılık mı diye sorsam?

Düşünmeden şarkıcılık derim. Müzik benim hayatım. 

20 yıllık köklü bir geçmişiniz var. Bu sektörde çalışmaktan en çok zevk aldığınız ve çalışmaktan en çok çekindiğiniz isim var mı?

Şirket olarak ilk albümümde de, yeni single kaydımda da Arpej Yapım ile çalıştım. Özlem Özbakan ve Umut Kuzey ile birbirimizi anlıyoruz. Olması gerektiği gibi gidiyor. Daha da iyi çalışmalar yapacağımıza eminim. Çalışmaktan çekindiğim isim yok.

Günümüz müzik sektörü hakkında neler söyleyeceksiniz? 

Ben kasetli zamanları yaşayan bir insanım. Annem bana harçlık verirken “bak bu sefer yiyecek bir şey al, kaset alma artık” derdi. O kadar değerliydi ki o kaset. Anne sözü dinlemeyenin gidip alırdım. Tüm kasetlerimi evimde özenle saklıyorum. Kaset deyince duramıyorum. Çok duygulu geliyor bana. Hatta kolumda dövmesi bile var. 

Bence günümüz müzik sektörünün iyi ve kötü yanları var.  Çok daha özgürce müzik yapabilirsin. Kayıtları çok daha pratik bir şekilde çözebilirsin. Kendini ifade edebileceğin sosyal platformlar var. Bunlar iyi yönleri. Kötü yönleri ise dinleyicilerin gerçekten kötü müziğe alışmış olmaları. O yüzden alternatif çok güzel şarklılar, çok güzel projeyle kaybolup gidiyor. 

“Deniz Kızı” şarkınız da çok dinlenen parçalarınızdan bir tanesi şarkıdan biraz bahseder misiniz?

“Deniz Kızı” şarkısını üniversitede yazmıştım. Tüm yazdığım şarkılar gibi bir anda ortaya çıkan, matematiksel düşünerek yazılmamış sarkıllardandır. Stüdyo aşamasında da şarkının büyüsüne başka bir büyü olarak sevgili Mustafa Kemal Ôztürk’ün sesi dahil oldu. Şarkıyı beraber söyledik. Çok güzel tepkiler aldık. 

“Bizim Odamız” albümün çıkış parçalarındandı. Bu parçanın bir hikayesi var mı, nasıl çıktı ortaya?

“Bizim Odamız” şarkısını uzun yıllar önce yazmıştım. O zamanlar ki sevgilimle mutlu bir birlikteliğimiz vardı. Hani böyle “Ya ayrılırsak?” diye karamsar olursunuz ya, işte o anlardan birinde Armadalarla oturduğumuz yemek masasından kalkıp odaya gidip şarkıyı baştan sona yazıp gelmiştim. Sanırım toplam 15 dakika sonra şarkı bitmişti. Yemeğe devam ettim…

Akustiğini yaparken zorlandığınız bir şarkı oldu mu ya da olsa üzerine gider misiniz?

Sanırım olmadı. Akustik kayıtlar çok spontane (kendiliğinden) gelişiyor. Doğallığını bozmadan yapmak istiyorum 

Günümüz sosyal medya kullanımı hakkında neler düşünüyorsunuz, sizin için sosyal medyanın yeri nedir?

Sosyal medya doğru kullanıldığında harika bir mecra diye düşünüyorum. Ben de çok iyi bir sosyal medya kullanıcısıyım. İnstagram, Youtube ve Facebook’u çok yoğun bir şekilde kullanıyorum.  

“Şimdi Hayallerdesin” adlı parçanızdan sonra yeni bir single ya da albüm gelir mi, yeni çalışmalarınız neler?

“Şimdi Hayallerdesin” çok taze şu anda. Ama bahsettiğim gibi artık arayı uzun tutmayacağım. İzmir gibi güzel bir şehire yerleşiyorum. Sanırım bu röportaj yayınlandığında İzmir’de olacağım. Oranın muhteşem havasında yeni projeler arka arkaya gelecektir…

Geçenlerde annenizin gönderdiği ilk ev ayakkabılarınızı paylaştınız sosyal medya üzerinden anılarınızın şarkılarınız üzerinde etkisi nedir?

Ben çok duygusal biriyim. Bu beni yoruyor ama bu benim işte! Fark etmişsinizdir, kaset dedikten sonra da hemen yüzümde güller açtı. Anıların sadece besteleri değil şarkı söylerken ki duygularımda da, yaşamında da etkisi oluyor.  

Yaşama şansınız olsa hangi ülkeyi tercih edersiniz?

Yine ülkemde kalmak isterdim. Ama farklı farklı şehirlerde yasamak isterdim. Sanırım bu konuda şimdiye kadar iyi gidiyorum. Ankara’da hayata başladım sonradan İstanbul, Kocaeli ve şu anda İzmir…

Hayvanları çok seviyorsunuz onlar için de bir şeyler söylemek ister misiniz?

Onlar masum canlılar. Can yoldaşları. İki tane köpeğim var. Rocker ve Cici. “Türkiye’de hayvan hakları” maalesef YÖK. Hala eşya olarak görünüyorlar. Böyle ur mantıksızlık olabilir mi? O masum canlar tecavüze uğruyor, dayak yiyorlar. Bor lokma için gözünün içine bakan bir hayvancağıza tekme atan insanlar var. Aklım hiç almıyor. Onların sevgisi bambaşka, hiçbir şeye değişilmez. Tabi ki “Melek gibi insan” dediğimiz insanlarda var. Mesela ‘bir destek bin huzur projesiyle’ hayatını onlara adayan sevgili “Merve Çay”gibi. Mutlaka takip edin. Lütfen hayvanlara karşı duyarlı olalım. Biraz empati (duygudaşlık) yapalım.  

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Önce Vatan gazetesi okurlarına sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Elif Hanım size de güler yüzünüz ve misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. 

Doğum tarihi: 1979 

Burcu: Aslan 

En sevdiği huyu: İnsan kırmayı sevmem

En sevmediği huyu: Olayları kafamda çok kurarım. Ama kurmalarımda da haklı çıkarım. Gelecek sefer daha çok kurarım, derken derken daralırım…

Uğurlu sayısı: Yok

Uğurlu günü: Yok

En sevdiği renk: Siyah

En sevdiği çizgi film: Çizgi film değil ama Susam Sokağı demek istiyorum

En sevdiği söz: Her şey çok güzel olacak

Söyleşi: Elif Günay

Fotoğraf: Zeynep Aydın