Yakın bir zamanda vizyona girecek olan DENİZ VE GÜNEŞ filminin başarılı yapımcısı Y. Tolga Bozkurt “Bu film uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek” diyerek bilinmeyen yönlerini İrfan Demir’e anlattı.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Her şey 18 yaşında izmir 9 Eylün ünüversitesi İ.O.T.T (İktisat Oyuncuları Tiyatro Topluluğu) ile tanışmayla başladı.
Aslen 1985 Kastamonu çatalzeytin  doğumluyum. Burada sahne sanatları, dans, yazlık ve oyunculuk alanlarında rota çizmek istedim.
Yaz dönemlerinde ege'de,akdenizde otellerde animasyon şefliği yaparken, kış sezonlarında ise istanbul'da özel tiyatrolarda ve eğitim merkezlerinde yetişkin ve çocuk  tiyatrosu uğraşlarım oldu. 
Ayırıca boş kalan süreçlerimde bir çok şehirde  latin dans eğitmenliğ ve istanbul taksimde dans okul işletmeciğiyle meşkuldüm. 
Kısaca sahne ve gösteri sanatları üzerine düşen  uygulamaları olan çok hareketli biriydim. 

Peki mesleki olarak seçimlerinizde ailenizin rolü nedir?

Bahsettiğim işler her aile üyelerinin türden olmadığının bilincindeyim. 
Rahatlık kazançla eş değer tutulduğundan aileler bu tür çalışmalara az kazancı sebebiyle geçici hobi olarak gördüklerinden çocuklarıyla çatışmalar yaşayabilmektedir. Bazı meslekdaşlarım ailelerinin aksine  bu tavırlar içinde yoğun  sevgi ve rahat ettirme çabasını barındır bana göre.
Uğraşlarımla, fikirlerimle yanımda olan ailem için minnettarım. 
Söz konusu hazır aileden açılmışken de belirtmek issterimki bazı kişilerde size aileniz kadar da yakın  olabiliyor. 
Saygılarım ve yaratıcığmızdan ve ailemden sonra en büyüğünü hak eden inancıma  büyük katkıda  destekde  bulunan Mehmet Toptan abimdir. İyi ki varlar ve iyiki yanımdalar. Nasip olursa yaptıklarımla onları dahada gururlandırmak tek hedefimdir. 

Bu çabalarınızda aileniz ve dostlarınızı gururlandıran başarılar nedir?

Ailem bir çok kez tiyatroda ve dans gösterilerimde izleyiciler arasında protokol arasında yerini alırlar. 
Alkışlarıyla ve yaşarayan gözeleriyle beni çok mutlu etmişler ve etmeye devem etmektedirler. 
2002 yılında İnönü Endüstri Meslek Lisesi Torna Bölümünden mezun olunca okul müdürümüze bir gün kendi filimimde oynayacağım sözünü vermiştim.  
İşte 2007 yılında DENİZ VE  GÜNEŞ  isimli sinema projemizle sözümü tutmuş oldum. kendisini mutlaka galada görmek istediğimi belirttim. 

Ya sinemaya hayranlığınız nereden gelmekte?

Sinama perdesinini düşününce kendimi  düşünce  bulutuna benzetirim. hepimizin baş rollerinde oynadığımız rüyalara ve hayallere sahibizdir. sihirli beyaz perdelerde başkalarına akılmzıdakileri gözetere bilme şansı verir. 
Sinemalar hereksde olduğu gibi benimde çocukluğumda etkilemiş olup birer  terepi merekzi gibidir. Her şeyin bir anlını unutturur başka hayatların içinde yolculuklar yaparız kendi kendimize.

Peki hem yazıp hem oynadığınız ve de yapımcılığını üstlendiğiniz Deniz ve Güneş filmi ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Yaşamda en önemli şeyin ne olduğunu soracak olursanız herkesin olduğu gibi benimde bir cevabım olur. 
Bunun için tek diyeceğim  bir kelime iletişimdir. Yasalar ve din gibi önemli toplumsal durumlarda   bile iletişim en önemli  şeydir. 
Senaryo yazım süreci iletişimi bir genele suna bilmek için  tercihle başladı. 
Deniz ve Güneş flim projesi ortaya çıkmadan yazılmış Avşalı, bir romanın devam sürecidir. Konular değişerek kişisel gelişim ölçüsü yerine sessiz  bir aşka  filmine bırakmıştı. 
Filmin Avşa Adası’nda geçemesini planlamış olsakta çeşitli nedenlerler sebebiyle  avşa adasında yaza ertelendi"dedi.

Roman sonrası film planladığınıza göre bundan sonraki süreçte neler planlıyorsunuz?

Güzel bir soru. Az önce de belirttiğim temel inancının belirten kelimeme geri dönersek iletişim her şeydir. 
Kopuk bağlar ön yargıların kardeşidir. Bu kopuk bağların sebep olduğu yıkımlar ise taze  hayatlardır. Çünki günümüzde yabancı olmadığımzı  uyurturucuya  müftele ve şiddet  yanlısı  gençleni suçlarken iletişimde eksik kalan ailelerin tutumu  arka planda kalıyor. 
Bazen daha acısı aileler  sonunu tahmin edemeden suça zemin hazırladıklarının  farkında  bile olamıyor. 
Ailelerinde ellerine  ayna vermesi planlanan  bir konuya  ve içeriye sahip internet dizisi yaz ayında avşa adasında çeklilecek romantik  komedi tründeki sineme  filimi ile şimdiden iki proje üzerinde kollarımızı sıvadık.şeklinde konuşan  Bozkurt 

Tamam da peki neden romantik komedi?

Öncelikle  fikirkerine derin saygıyla bağlı olduğum MT  Filmin  Yapımcısı Mehmet Toptan abimin dediği beş kelimelik altın öğüt (toplumun yaralarına  değinmiyorsa  yazma kardeşim) elbette sorumsallıklar filim de olmalıdır farklılığın en güzel  yansıtacağı  maceralardır filimler. Ama diğer yandan bazende eğlenmek ve gülmekte  insana bir ihtiyactır. 
Sektörün ve  komedi mizah anlayışının ahlaki boyutun dışında kelimelerle süslendiğini ve  bu değersiliklerle pirim konusu  edilmeyecek konularda, bolca  komikliklerin  yansıtılabileceğini örnekle kanıtlamayı  temenni ettiğimizdendir"  ve eminim ki DENİZ VE GÜNEŞ filmi kadar   ses getirecektir. 

Röportaj: İrfan DEMİR