Merve Dinçkol: “Ekran Hata Kabul Etmiyor”

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?

İstanbul doğumluyum..Beykent Üniversitesi Radyo Televizyon mezunuyum. Başkent İletişim Akademisi sunuculuk-spikerlik bölümünü bitirdim. 9 senedir medya sektöründe ekran önünde görev alıyorum.

Neden medya ?  

Öncelikli nedeni iletişim kurmayı seviyorum. Bir çok insan yaptığımız yayınlar ve haberler sayesinde bilgiyi ilk önce medyadan öğreniyor. Bilgilendirme işine aracı olmak güzel bir his. Çok şükür hayalini kurduğum sevdiğim meslekle meşgulüm ama hayaller bitmez tabii..

Milliyet Tv çalışmalarınızdan bahseder misiniz ? 

Milliyet benim için baştan beri farklı bir heyecandı. Daha önce hep Tv kanallarında görev aldım. İlk kez bir gazetedeyim ve yer aldığım gazete Türkiye’nin en iyi, en köklü gazetelerinden.. Dolayısıyla bulunduğunuz ortamda iyi gözlem yapmak bile insana çok şey katıyor. Milliyet Tv ye gelirsek internet son zamanların açık ara en önemli teknolojisi.. Milliyet’in internet sitesiyse bu teknolojiyi en iyi kullananlardan bu yüzden büyük önem taşıyor. Milliyet Tv’de alanında uzman isimlerle programlar çekiyoruz. Siyasetten, sanata  ve yaşama dair bir çok konuda bilgilendirici yayınlar yapıyoruz. Güzel reaksiyonlar alıyoruz.

Pek çok farklı konuk ağırlıyorsunuz farklı konularla ilgili bunu nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Medya sektörüne önce haberle başladım fakat o zamanlar belki yaşımın ufak olması sebebiyle hep daha soft yayınlar yapmak istiyordum. Sonrasında spor spikerliğini uzun bir süre severek sürdürdüm ama bu işin içerisindeyseniz başka ne yapabilirim diye düşünüyorsunuz. Şimdilerde dediğiniz gibi farklı dallardan bir çok konuk ağırlıyoruz. İnsanın her konuğa ve konuya çok hakim olması elbette ki mümkün değil ama öncesindeki hazırlık veya program esnasında konuşulanlarla birlikte hemen hemen her konuda az çok bilgi sahibi olmaya başlıyorsunuz. Örneğin bir doktor konuk ederseniz sağlık alanında söyleyecek bir iki sözünüz olur ya da bir hukukçu.. O sebeple de bu işi yapan kişilerin kendi gelişimi açısından iyi bir şans olduğunu düşünüyorum.

İyi  sunuculuğu nasıl tarif edersiniz? 

İyi sunucu olmak için öncelik ekran ışığı, konuya hakimiyet ve tabi ki tecrübedir benim için.. Gerisi azim ve çalışmakla gelebilir.. Bir de ne olursa olsun mütevaziliği elden bırakmamak gerek diye düşünüyorum.

Sizce yeni Medya ( sosyal medya ve internet ) Geleneksel medyayı yok eder mi bu anlamda siz nasıl kullanıyorsunuz sosyal medyayı?

 Ben yok edeceğini düşünmüyorum. Televizyonun, gazetenin yeri her zaman farklıdır. Fakat tabi sosyal medya bilgi paylaşımı konusunda zaman zaman daha hızlı olabiliyor ama ne kadar güvenli ve gerçek oluyor orası tartışılır. Ben haber sitelerini iyi takip ediyorum fakat sosyal medya hesaplarımı daha çok vakit geçirme ve eğlence amaçlı kullanıyorum açıkçası..

Önümüzdeki günlerde ne tür etkinlik ve projeler olacak ? 

Dediğim gibi gazete ve internet şu an benim için henüz yeni .. Burada ki çalışmalar biraz önce anlattığım gibi devam edecek.. Ancak tabi ki gelecekte neler olur bilemem, kısmet..

Pek çok insan spiker – sunucu olmak istiyor sizce bu neden ? 

Görsel işler her zaman ilgi uyandırıyor sanırım.

Spikerlik ve sunuculuk için iletişim mezunu olmak şart mı ? Kurs eğitimleri yeterli olur mu ? 

Şart değil tabii başka bölümlerden mezun olup işini çok iyi yapan isimler var. Ya da alaylı olup çekirdekten yetişenler.. Ama evet bu iş zor bir iş.. Belli fedakarlıklar isteyen bir iş. Açıkçası Tv de bir parça görünüp sonrasında herkesin sunuculuk yapabilmesini doğru bulmuyorum. Nasıl göründüğünüz, ses tonunuz ve diksiyonunuzun dışında ne kadar hakim olduğunuz, son dakikalarda ki inisiyatifiniz ve canlı yayın tecrübeniz hepsi bir bütün bence..

Spikerlik – sunuculuk stresli bir iş mi sizce? Neden? 

Tabi ki stresli.. Bülten ve program sunumlarında elbette bir akış belirleniyor ama o akışa sadık kalabilmeniz için ekstra hiçbir şeyin olmaması gerekiyor bu da çoğu zaman mümkün olmuyor. Sunduğunuz bültende hiç ani bir gelişme olmamış olsa dahi teknik aksaklık olabilir yayını toparlayabilmek adına gerilirsiniz.. Dolayısıyla stres her zaman hakim çünkü ekran çok fazla hata kabul etmiyor maalesef.

Boş zamanlarınız nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ailem ve arkadaşlarımla vakit geçiriyorum en keyif aldığım şey onlarla birlikte kahvaltı yapmak, kahvaltı benim için bir öğün olmaktan çok öte  Sahilde yürüyüş yapmayı çok seviyorum.. Bir köpeğim var onunla vakit geçiriyorum.

Hayatımın Kitabı/Filmi diyebileceğiniz bir kitap/film var mı?

Hayatımın filmi demeyeyim çünkü çok film izliyorum etkilendiğim bir çok film var ama Rocky’nin tüm serilerini uzun süre sonra tekrar izledim çok keyif aldım içinde aşk,hırs,azim,nefret, arkadaşlık her şey bulabileceğiniz bir film.. Kitapsa Pi’nin yaşamı diyeyim..

KırmızıTürk- spiker dünyası hakkında neler söylersiniz ? 

Uzun zamandır çalışmalarınızı takip ediyorum.. Ekran yüzlerinin yaşamını ve  iş hayatını yakından takip eden ilk platformsunuz.. Üzerine ekleyerek devam ediyorsunuz tebrik ederim ve başarılar dilerim..

Gelecek planlarınız nelerdir? Şu an bulunduğunuz konumdan memnun musunuz ve gelecekte kendinizi nerelerde görmek istersiniz?

Gelecek ile ilgili çok plan yapan bir insan değilim. Kadere ve kısmete inanırım ama herkes gibi hayallerim var tabii 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Keyifli bir sohbetti teşekkür ederim..

Röportaj ve fotoğraflar : Cengizhan KAYA