“Yazsın, sıcaksın, açarsın gözümde güneş!

Bulutsuz yarsın, o ruhun bulunmaz bir eş…” diyen ikili, kış mevsiminde içimizi ısıttı…

Pop müziğin dikkat çeken ismi Çınara, Avrupa Müzik etiketi ile yayınlanan ‘Kandıramazsın’ isimli albümünde yer alan şarkılarını kliplendirmeye devam ediyor. Yeni şarkısı ‘Yazsın’ ile müzik dünyasında kalıcı bir yer elde etmeyi düşünen Çınara, Baha ile birlikte seslendirdiği şarkıya duygusal ve etkileyici bir klip çekti.

Baha ile mükemmel bir ikili olduklarını söyleyen Çınara, ‘Yazsın’ adlı şarkısının çok yakında klasik aşk şarkıları arasına girmesini bekliyor. Bizler de dillerden düşmeyen şarkının kahramanları ile bir araya geldik. Çınara  Hanım ve Baha Bey sizlerle…

Merhaba nasılsınız?

Çınara ve Baha: Çok teşekkür ederiz Elif, iyiyiz. Sizler de iyisiniz inşallah. 

Teşekkür ederim. Çınara Hanım ‘Kandıramazsın’ albümünüzdeki ‘Yazsın’ şarkınızla bizleri mest ettiniz. Yazsın, sürecinden biraz bahseder misiniz?

Çınara: Şöyle söyleyebilirim, ‘Yazsın’ şarkımı ilk dinlediğimde aklıma hemen Baha ile düet yapmak istedim. Baha, aşk şarkılarının prensi olarak anılıyor ben de şarkıma renk getireceğine inandım. Baha ile kendi sesimin de yakışacağını düşünerek kendisine şarkıyı ilettim. Sağ olsun kendisi de 2- 3 ay içerisinde bana olumlu dönüş yaptı. O an o kadar çok sevindim ki anlatamam. Çünkü çocukluğumdan beri ailecek dinlediğimiz başarılı şarkıcılardan biridir Baha. Sonra bir araya gelip çalışmalara başladık. Stüdyoda okumalar yaparken, içimdeki sesin beni yanıltmadığını gördüm. Ve sizin de dediğiniz gibi güzel bir düet çıktı ortaya...

Siz ekleme yapacak olursanız siz neler söylersiniz Baha Bey?

Baha: Öncelikle ‘Yazsın’ çok güzel bir şarkı. Ben şarkıyı zaten Çınara'dan duyar duymaz çok beğendim. Şarkı Çınara'nın sesine çok yatkın, o duygusunu da çok iyi verdiğini düşünüyorum. Sözleri yazan Eyüp Çungay, müziği hazırlayan Gökhan Doğanay ile daha sonra tanışma fırsatımız oldu. Stüdyoda o melodiler kulağıma geldiği anda çok doğru bir projede olduğumu anladım. Ve klibimiz de çıktı şarkının da çok beğenildiğini düşünüyorum. 

Şarkınızın sözleri kime ait Çınara Hanım?

Çınara: Sözleri Eyüp Çungay'a müziği Gökhan Doğanay'a ait.

Şarkınız nasıl size geldi?

Çınara: ‘Kandıramazsın’ albümümde bana desteği olan İlknur Tekin'le artık abla kardeş, arkadaş gibi olduk ve şarkı yaptıkları zaman beni mutlaka ararlar. ‘Yazsın’, şarkısını da bana dinlettiler ve o kadar çok beğendim ki, "Ben bu şarkıyı albümümde kullanacağım" dedim. ‘Yazsın’, böylece benim oldu. 

Klipten çok kısa bahsetmek isterseniz neler söylersiniz Çınara Hanım?

Çınara: Klibin yönetmenliğini başarılı reklam yönetmeni Yüksel Yılmaz, görüntü yönetmenliğini de Ferit Çetinkaya yaptı. Hani şarkıdaki sözler nasıl romantizm havasını veriyorsa, klibe de bunu yansıtalım istedik. 

"Yazsın Çınara'yı Yansıtan Bir Şarkı"

Hareketli bir şarkıyla hayatımıza giren Çınara, 'Yazsın' şarkısı ile slow (yavaş) tarzla da kendini kanıtladı diyen Baha, "Çınara'nın özünde, kişiliğinde, yapısında çok duygusal bir kız var. Böylece ‘Yazsın’ ile kendi özünü de göstermiş oldu" dedi. 

Siz de kliple ilgili bir şeyler eklemek isterseniz ne söylersiniz Baha Bey?

Baha: Şöyle ki şarkı bir kere çok duygusal, çok naif bir şarkı olduğu için şarkının formatına uygun bir klip olmalıydı. Dolayısıyla Çınara'nın kıyafetleri de o formata göre özellikle seçildi. Renk seçiminden tutun, tarzına kadar şarkıya uygun olarak hazırlandı. Mekân seçimi de keza ona göre yapıldı. Kesinlikle şarkıya uygun bir klip olduğunu düşünüyorum. 

‘Kandıramazsın’ albüm çalışmanız ne kadar sürdü Çınara Hanım, kimlerin emeği var bu albümde?

Çınara: Albümümün hazırlığı 5 ay sürdü Elif Hanım. İlknur Tekin, Gökhan Doğanay, Eyüp Çungay, Serkan Ayman, Oya Erkaya, Emre Kıral, Baha ve daha birçok işinde profesyonel isimle bir araya gelmiş oldum. Her birine ayrı ayrı teşekkür ederim.

‘Kandıramazsın’ albümünüzde ilk çıkışınızı albümle aynı adı taşıyan ‘Kandıramasın’ şarkınızla yapmıştınız. Nasıl beğenildi mi şarkı?

Çınara: ‘Kandıramazsın’ evet albüme de bu ismi verdiğimiz çıkış parçamdı. Hareketli bir şarkıyla çıkış yapalım istemiştik o yüzden ‘Kandıramazsın'ı seçtik. Klibimde "OrfeProduction" ile çalışmiştım. Klibin sade ve doğal olmasına özen gösterdim, abartılardan kaçındım çünkü insanlar artık şarkının önüne geçen ve aynı hikayeler çerçevesinde çekilen kliplerden sıkıldılar. O yüzden bende kendi yeteneğimi ön planda tuttum. Gelen tepkilerden çok memnunum. 

Albümünüzde kaç şarkı var?

Çınara: Albümde ‘Kandıramazsın’ şarkımın remix versiyonu ile birlikte, toplam 5 şarkı var.

"Örnek Aldığım Biri Yok"

 Türk şarkıcılardan kimleri beğeniyorsunuz?

Çınara: Ben aslında Sezen Aksu şarkılarını söylemeyi ve dinlemeyi çok seviyorum. Şu an Baha ile bu düeti yaptığıma göre onun işini, yaptıklarını, sesini beğeniyorum. Ama aklımda öyle çok beğendiğim bir isim, bir idolüm yok. 

Bu günlere nasıl geldiniz Çınara Hanım? Müzik serüveniniz nasıl başladı?

Çınara: 3 yaşından beri sanatın içindeyim. Kendi ülkemde (Türkmenistan) çocukluğumdan beri bu işi yaptığım için, orada gelebileceğim yere kadar gelmişim. Bu yüzden müzik yaşamıma Türkiye’de devam etme kararı aldım. Böylece Türkiye'de albümümü de yaptım. Yabancı dilleri öğrenme becerim ve isteğim çok var ve İngilizce, Rusça, Türkçe, Türkmence ve Kırgızca dillerini biliyorum. İlerleyen süreçlerde farklı dillerde farklı ülkelere de müziğimi taşımak istiyorum. Yeni şeylere de açık olmayı çok seviyorum.

Türkiye'den beklediğinizi buldunuz mu?

Çınara: Şu an çok güzel geri dönüşler alıyorum Elif Hanım. Şarkının kısa bir süre içinde çokça sevildiğini düşünüyorum. “Beklediğini aldın mı” sorunuza gelince insan her zaman bir şey yaptıktan sonra daha iyisini yapmaya çalışır. Ben de bu yapıda biriyim. Daha güzel işler yapmayı düşünüyorum.

Türkiye'de sürekli yaşamak ister misiniz peki Çınara Hanım?

Çınara: Ailem Türkmenistan'da yaşıyor o yüzden şimdilik öyle bir düşüncem yok. Fakat hayatın 5 dakika sonra ne getireceği belli olmaz, belki de olabilir bilmiyorum.

Tekrar Türkiye'de yeni bir şarkı çıkartmayı düşünüyor musunuz Çınara Hanım? Yoksa yurt dışı planlarına mı yöneleceksiniz?

Çınara: Bu işler kısmet ya Elif Hanım. Bu işe girerken tabi ki ilerlemeyi ve kalıcı olmayı düşünerek işin içine giriyoruz. Hayırlısı ne ise o olsun ve Allah kimsenin emeğini boşa çıkartmasın.

"Kendi Adımı Kullanıyorum"

 Adınız gerçek isminiz mi Çınara Hanım, kim vermiş size bu ismi?

Çınara: Evet kendi adım. Çınar ağacından geliyor. Rahmetli babam vermiş bu ismi.  

Baha Bey sizin de bundan önce ‘Alışırsın’ diye bir parçanız çıkmıştı. Onun hakkında neler söylemek istersiniz?

Baha: ‘Alışırsın’, ’Aşka Devam’ adlı 5 şarkılık singlenın ikinci klibi oldu. Sözleri Ahmet Selçuk İlkan'a, müziği bana ait olan kliplendirdiğimiz çok özel bir şarkıdır. Baha formatında bir şarkı. Bunlar albümlerin devamı niteliğinde şarkılar. Bizim zaten belli bir çizgimiz var. O konuda bir şey söylemeye gerek yok. Bu tarz şarkıları daha çok çok duyacaksınız benden. 

İlk çıktığınız dönem sektörü ile günümüzdeki dönemi değerlendirirseniz neler söylersiniz?

Baha: Şöyle ki o dönem farklıydı Elif. 1999 yılında cep telefonunun, internetin kullanıldığı teknolojik ve dijital bir dönem değildi. Benim için o dönemlerde kesinlikle bir sosyallik vardı. İnsanlar birbiriyle birçok şeyi paylaşırdı ve insani duygular daha önemliydi. Şimdi artık teknoloji çok baskın oldu ve ciddi bir tüketim toplumundayız. Bu tüketim bırakın yılları; ayları, günlere indi artık. Yani insanlar da artık çok fazla emek sarf etmeden birçok şey hemen olsun istiyorlar. Ayrıca teknolojiyi bu kadar yoğun kullandığımızdan beri biraz duygulardan mahrum bir dönemin içinde olduk gibi de geliyor bana. Açıkçası şarkılar artık eskisi gibi etkilemiyor insanları. Bence o etki azaldı. Bu da insanlardan kaynaklanan bir durum diye düşünüyorum.

Peki, birçok ünlü isimin müzik piyasasında olmadığını görüyoruz. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Baha: Kimsenin engelleyemediği ve inkâr da edilmeyen bir jenerasyon durumu içerisindeyiz. Bizim genç olduğumuz dönem de vardı, orta yaşlı olduğumuz dönem de var ve yaşlı olduğumuz dönem de olacak. Gündem farkındaysanız hep yeniye yöneliktir ve ilerler. Ben diğer arkadaşlarımla ilgili yorum yapamam çünkü herkesin kendi hayat şekli, kendi tarzı, kendi yorumları var ama kendimle ilgili şunları söyleyebilirim ki, ben dinleyicimle sadece şarkıcı- dinleyici ilişkisi kurmadım. Gerek iş hayatımda (-iş hayatımda tamam bir müzisyenim bir şarkıcıyım ama) gerekse günlük hayatımda her şeyden önce bir insanım. İnsan ilişkilerim belki biraz kuvvetli olduğu için ilk gün nasıl çıktıysam bugünkü sistemimde aynı şekilde devam ediyorum. Ben bunun için özel bir şey yapmadım sadece samimiyeti seviyorum. İçimden geldiği gibi yaşadım, beni sevenlerinde bende bunu gördüğüne inanıyorum. 

"Hoşuma Gidiyor"

 Dinleyicileriniz size genelde Gitarlı Cengiz Kurtoğlu diyor onunla ilgili ne diyeceksiniz?

Baha: Valla Cengiz Ağabeyi çok severim. Benim için çok değerlidir. Bu insanların yorumu, hoşuma da gitti tabi ki. 

Sizin yakın gelecekte ne gibi projeleriniz var?

Baha: Benim albümlerim ve konserlerim devam ediyor. Bugün Çınara'yla yaptığımız düet için buradayım. Şarkının güzel dönüşlerini herkesten alıyoruz. Ayıca sizlere de bu röportaj için çok teşekkür ederim. Daha güzel projelerde bir araya gelmek dileğiyle…

Yansın şarkısı çok beğenilirse, farklı bir aranje ile de çıkartmak ister misiniz Çınara Hanım?

Çınara: Şu an böyle bir düşüncemiz yok ama tabii belli olmaz bu işler.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz Çınara Hanım?

Çınara: Bize bu desteği verdikleri için Türk halkına çok teşekkür ederim. Onların desteği olmadan zaten hiçbir şey yapamazdım. Albüme başladığım zaman tedirginliklerim olmuştu ama albüm çıktıktan sonra hani böyle sevildiğimi hissettim, şarkımın sevildiğini hissettim. Bunlar gerçekten çok güzel duygular. Bu yüzden bizi dinleyen bütün Türk halkına yürekten teşekkür ediyorum. Yani burayı çok seviyorum. Büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öperim. Size de bu hoş sohbetiniz ve samimiyetiniz için çok teşekkür ederim Elif Hanım. Sevgiler...

ÇINARA

Doğum Tarihi: 14 Şubat 1992

Burcu: Kova

En sevdiği huyu: Pozitif olmak

En sevmediği huyu: Çok yardımsever olmak

En sevdiği renk: Siyah

Uğurlu sayısı: 11

Uğurlu günü: Hafta sonu

En sevdiği söz: Her şeyden önce, sağlık 

BAHA

Doğum Tarihi: 01 Eylül 1969

Burcu: Başak

En sevdiği huyu: Pozitif olmak

En sevmediği huyu: Aşırı iyi niyetli olmak 

En sevdiği renk: Mavi

Uğurlu sayısı: 8

Uğurlu günü: Yok

En sevdiği söz: Hayat bir gündür, o da bugündür

Söyleşi: Elif Günay

Fotoğraf: Zeynep Aydın