Bilal Sonses "Öpesim  Var" isimli 5 şarkılık bir albümle müzik dünyasına merhaba dedi. 

İlk olarak ismini evde kaydedip yayınladığı "İki Kelime" isimli şarkısıyla duyuran ve sonrasında sosyal medyanın gücünü en iyi şekilde kullanan Bilal Sonses, aynı zamanda 130 milyon izlenmeli 360 bin aboneli bir kanalın da sahibidir.

DMC etiketi ile yayınlanan bu klip, 2 hafta gibi bir sürede 7 milyon izlenme almıştı. Bir ayda ise 20 milyonu geçiyor. Bizler de genç yetenek Bilal Sonses ile bir araya geldik. Şimdi sizlerle…

Merhaba Bilal nasılsın?

Çok iyiyim, Elif Hanım teşekkür ederim.

Yayınlandığı ilk günden beri dillerden düşmeyen yepyeni parçan 'Öpesim Var' büyük patlama yaptı. Ne söylersin?

Açıkçası inanıp, güvendiğim bir parçaydı. Fakat beklentimin üstünde bir ilgi oldu. Benim adıma mutluluk verici diyebilirim.

Bu şarkın bütün aşıklara hitap eder oldu ve bir sürü storyler paylaşıldı bu şarkıyla ilgili. Peki, bu kadar aşka, aşk acısı çeken insana ilham olmak nasıl bir duygu? Elbette bir hikayesi vardır, nedir o?

En çok duyduğum sorulardan biri bu, hikayeden ziyade ben tüm yaşanmışlıkların birikimi olarak görüyorum çoğu şarkımı. Aslında her şey elime gitarımı alıp girdiğim ruh haliyle alakalı. O an mutlu olursam mutlu, mutsuzsam çok hüzünlü bir şarkı yazabiliyorum. Sanırım “Öpesim Var” karmaşık bir ruh haliyle yazdığım şarkılardan. 

Şarkının klibi nerede, ne kadar sürede çekildi? 

Bir hafta da çok keyifli bir ekiple çektik. Yönetmenimiz Cem Kılıç, oyuncu dostum Ecenur Erik ve tüm ekiple birlikte güzel bir iş çıkardığımıza inanıyorum. Yer olarak Balat, Polonezköy ve Göktürk’ü tercih ettik. 

Bu şarkınla beraber dört şarkı daha yayınladın şimdilerde diğer şarkıların da çok dinlenmeye başladı fakat "Öpesim Var" hala çok dikkat çekiyor. Ne söylersin bununla ilgil?

 Klip parçamızın kararını yapımcımız Samsun Demir ile birlikte aldık. Yakın çevremize dinlettiğimizde herkesin dikkatini “Öpesim Var” çekiyordu. Diğer parçaların önüne geçmesindeki en büyük sebep şarkının enerjisinin yüksek olup, nakaratının akılda kalıcı olması diye düşünüyorum. 

'Küçüğüm', 'İtiraz', 'Gel Artık', 'Günahımı Aldın' adlı parçalarınıza da klip çekmeyi düşünüyor musunuz? Bu şarkılarınla ilgili neler söylersin?

Gerçekten hepsinin yeri bende ayrı, çünkü hepsi ayrı ruh halleriyle yazdığım şarkılar. İkinci klibi ‘Günahımı Aldın’a çekip, yaz aylarına doğru yeni bir single ile dinleyicilerimin karşısına çıkmayı düşünüyorum. 

Şarkıların genellikle özlem ve aşk dolu şarkılar oluyor gerçek hayatta böyle biri olduğun için mi bu şarkılarına yansıyor?

Aslında gerçek hayatta sessiz, sakin ama yerine göre eğlenceli biriyim. İnsanlar benim sürekli üzgün, karamsar olduğumu düşünüyor ama tabi ki öyle bir şey yok. Sadece yalnız kaldığımdaki girdiğim ruh halleri bana bu şarkıları yazdırıyor. Şükür ki her şey yolunda ve çok mutlu giden bir hayatım var.

Bir yıl önce yayınladığınız 'İki Kelime' adlı parçan bu zamana kadar 23 milyon dinlenme ile en çok dinlenen parçan oldu ve bu çok ciddi bir rakam bununla ilgili neler söyleyeceksin?

“İki Kelime” kesinlikle dönüm noktamdı. Şarkı artık öyle bir yere gelmişti ki insanlar sokakta beni gördüklerinde “İki kelime değil mi o?” diyorlardı. Bir çok çiftin aşk şarkısı oldu, insanlar konserlerimde bağıra bağıra eşlik etti. Öğrenci evinde kendi imkanlarımla kaydettiğim bir şarkının buralara geleceği aklıma gelmezdi. 

Sence başarılı olmanın altın kuralı nelerdir?

Kesinlikle sabır.

İnsanlar seni dışarıda ‘Youtube Fenomeni’ olarak mı biliyor yoksa şarkıcı olarak mı, peki sen hangisi olmayı tercih ediyorsun? 

Türkiye’deki “fenomen” algısının Youtube’da şarkı söyleyen kişilerde pek olduğunu düşünmüyorum. Daha çok komik video, vlog vb. şeyler üzerine yoğunlaşan arkadaşlarıma “fenomen olmak” daha çok yakışıyor. Ben kendimi “yazdığı şarkılarla insanların kalbine giren, kendi halinde şarkı söyleyen” biri olarak görüyorum. Gerisi dinleyicilerin takdirine kalmış. 

2016 yılında küçük bir kitleyle başlayıp bugün milyonlara ulaşan bir takipçi hanen var. Nasıl bir serüvendi bu senin için, neler yaşadın şu güne gelene kadar?

Çok fazla anı, çok fazla insan biriktirdim. Henüz albümüm çıkmadan 30’a yakın şehir gezdim. Kim bilir ne çok insanın duygularına ortak oldum. Biraz utangaç bir yapım var, insanlardan güzel şeyler duyunca hala ne diyeceğimi bilemiyorum. İlk başta bu kadar kişiye hitap etmek garip gelse de yavaş yavaş alışmaya başladım. 

Fenomen Bilal'den önce nasıl bir Bilal vardı hayatta?

Sürekli ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçiren, okulunu sürdürmeye çalışan ve hepsinden çok sürekli şarkılar yazan bir Bilal vardı. Bence hala aynı Bilal var, sadece hayatım biraz daha yoğun tempoda geçiyor. Okul, aile ve arkadaşlarımı eskiye göre biraz aksatıyor olabilirim ama elimden geldiği kadarıyla vakit ayırmaya çalışıyorum.

Sosyal medyada büyük bir kitlen var özellikle Instagram’da 132k ya ulaşan bir rakam bu. Sen sosyal medyayı iş hayatının neresinde tutuyorsun, sence sosyal medyanın bu sektörde etkisi ne?

Sosyal medyayı bu işin kalbi olarak görüyorum. Özellikle benim gibi Youtube üzerinden belli bir kitleye sahip olan kişilerin işi hem zor, hem kolay. Zor tarafı ev kayıtlarından profesyonelliğe geçiş süreci çok hassas, çünkü dinleyici kitlesi hem sizin daha iyi yerlere gelmenizi istiyor hem de o ev kayıtlarındaki tat gitmesin istiyor. Doğal olarak basamakları çıkmak için daha profesyonel işler üretmeliyiz ama o doğallığı da bozmamalıyız. Güzel olan tarafı sizi internette keşfeden bir kitle var, hiç bir şekilde zorla dayatılmıyor. İnsanlar dinlemek isterse dinliyor, dinlemek istemezse dinlemiyor. Buda size olan bağlılığı arttırıp arkanızda daha sağlam insanların olmasını sağlıyor. 

Şarkılarında en başından beri devam eden bir tarzın var. Bu tarzın sınırlarını zorlar mısın ileride, daha farklı şarkılar gelir mi? 

Çok fazla müzik tarzına ilgi duyuyorum. Kim bilir ilerde belki sürprizlerimiz, ters köşe şarkılarımız olabilir. 

Şu sıralar en çok dinlediğin 5 şarkı desem?

Deeperise & Jabbar - Raf

Berkay - Ey Aşk

Ersay Üner - İki Aşık

Turaç Berkay & Belma Şahin - İki Cihan

Ece Mumay - Vazgeç Gönül

Hayatta söyleyemem ben dediğin bir tarz var mı?

Metal, Rock hayatta söyleyemem sanırım.

Şu sıralar neler yapıyorsun, canlı sahnelerin de oluyor mu, canlı sahnelerde seni zorlayan şeyler oluyor mu?

Şu ara tamamen konserlere odaklandık, albümün çıkmasıyla yeni insanlar edindim bu da konserlere olan katılıma yansıdı. Bu ay farklı şehirlerde yaklaşık 15 canlı sahnem olacak. Şimdiden beni dinleyen insanlarla buluşacağım için çok heyecanlıyım. Zorlayan fazla bir şey olmuyor, insanlarla birlikte söyleyip birlikte içimizi döküyoruz. 

Şöyle bir şey yaşarsam müziği bırakırım diyebileceğin bir şey var mı? Yoksa müzik senin için her şey mi?

Büyük konuşmak istemem ama bırakamam diye düşünüyorum. Müzik olmazsa rahat edemem, nefes alamam. Kısacası müzik benim için her şey diyebilirim. 

Bu camiada örnek aldığın bir idolün var mı, yoksa Bilal Sonses tamamen farklı biri olarak mı varlığını devam ettirecek?

Elimden geldiği kadar kendi tarzımı yaratmaya çalışmak istiyorum. 

Bunca aşk şarkısının gittiği biri var mı hayatında? 

Orası bende kalsın.

Seninle aynı yaşta bu işi yapıp, senin kadar büyüyemeyen kişilerden seni ayıran özelliğin nedir? Yani insanlar neden seni dinliyor?

Şans, yetenek ve doğru hamleler olduğunu düşünüyorum. İnsanlar beni kendilerinden biri olarak gördüğü için dinliyor, yaşadığımı anlatmış resmen diyor kısacası samimi görüyor. 

Sektör ve sektördeki yerin için korkuların var mı, gelecek kaygısı yaşıyor musun? 

Her şeyi akışına bırakmak psikolojik olarak daha çok rahatlatıyor. Yarın ne olacağımız belli değil elbette kaygılar var ama dozunda diyelim. 

Herkesin gördüğü bildiği Bilal yalnız kaldığında nasıl biri olur, bize kendinle ilgili bilmediğimiz bir şey söyleyecek olsan ne söylerdin? 

Yalnız kaldığımda ruh halim anlık değişebiliyor. Bilinmeyen bir şey olarak çok fazla düşünüyorum, yoruyor insanı. 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersin?

Keyifli sohbetiniz için teşekkür ederim Elif Hanım. Beni seven okuyucularınıza da selamlarımı iletiyorum.

Doğum Tarihi: 28 Ekim

Burcu: Akrep

En sevdiği huyu: Sakinlik

En sevmediği huyu: Ruh halimin çok değişken olması

Uğurlu sayısı: 3

Uğurlu günü: Cumartesi

En sevdiği renk: Yeşil

En sevdiği çizgi film: Tom ve Jerry

En sevdiği söz: Uçurumları seviyorsan kanatların olmalı!

Söyleşi: Elif Günay

Fotoğraf: Zeynep Aydın