“Temiz Doğası ve Samimi insanlarıyla herkesin gönlünde taht kurmuş bir şehirdir Bingöl.”/ Bingöl Belediye Başkanı Sayın Yücel BARAKAZİ ile Röportaj

12 Bingöl, Efsanelere konu olan dağları ve yayla çiçekleriyle karşılıyor bizi.  

***

Ülkemizin en büyük yüzen adasına sahip olmasının yanı sıra tescilli balın üretildiği ve yeryüzünde Himalayalar’dan sonra gün doğumunun en güzel seyredildiği yerdir Bingöl. 

***

Kudüs doğumlu Ahmet Kutsi TECER’E ait olan,“Orda bir köy var uzakta.” Şiirinden esinlenerek, Bingöl için; dünya harikası bir ilimiz var uzakta diyebiliriz. Çünkü adeta keşfedilmemiş bir cevher konumunda olan bu ilimizin üzerinde çok sayıda temiz suları ile buzul gölleri, farklı iklimi, dağları vb. tabii güzellikleriyle tam bir doğa harikasıdır Bingöl. Evliya Çelebi, ülkemizin tüm yaylalarını sayarak, aralarından en güzeli Bingöl yaylası olduğunu söyler. Bingöl ilimizin bir diğer özelliklerinden bir tanesi de tıbbi ve aromatik bitki örtüsüdür. Tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanımı insanlık tarihi kadar eski ve günümüzde de tedavi yöntemlerinde kullanılan doğal ilaçların en önemli kaynağı bitkilerdir. 
          Dünya da doğal ürünlere olan ilginin artması ile tıbbi ve aromatik bitkilerin önemine vurgu yapmaktadır. Son dönemlerin araştırmalarına ve Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına göre dünya nüfusunun yaklaşık %75’i geleneksel tıptan yararlandığını bildiriyor. Üç eski kıtanın (Avrupa, Afrika ve Asya) niteliklerinin birleşmesiyle oluşan ülkemizin ekolojik ve biyolojik çeşitliliğinin fazla olmasından dolayı aralarında endemik türlerin de bulunduğu Avrupa kıtasındaki bitki türlerinin yaklaşık %80’i barındırmaktadır. Böylelikle ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatından yılda yaklaşık 100 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Bu bitkiler ülkemizin pek çok bölgelerinde görüldüğü gibi, Bingöl ilimizin de oldukça zengin toprakları şimdiye kadar fazla keşfedilmemiş olsa da tıbbi ve aromatik bitkiler açısından üstün bir potansiyele sahiptir. Bingöl ilimizde öne çıkan ve yatırım gizilgücü bulunan tıbbi ve aromatik sektörünün gelişmesi adına toplumun bu konudaki bilinç düzeyinin yükseltilmekle beraber, tıbbi bitkisel gen kaynaklarının korunması ve bitkilerin modern üretimi ile ilgili şuan ki mevcut projelerden daha da kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilse hem bölge halkımıza hem de ülkemize büyük katkı sağlanacaktır. 

***

12. haftamızda,  Bingöl Belediye Başkanı Sayın Yücel BARAKAZİ bizlere mevcut ile yeni projelerini ve Bingöl ilimizin özelliklerini anlatacaklar. 

Bingöl denince ilk aklımıza ne gelmeli?

-Öncelikle bizlere bu fırsatı tanıdığınız için sizlerin nezdinde Önce Vatan Gazetesi ailesine teşekkür ediyorum.  Kös kaplıcaları, kayak merkezi, güneşin doğuşu, yüzen adası, yayla ve doğa turizmi güzellikleriyle ön plana çıkmış; balı, kavurması ve kaymağıyla ün salmış, samimi ve güler yüzlü insanlarıyla herkesin gönlünde taht kurmuş bir şehir gelmeli aklınıza.

Bingöl ismi nereden gelme?

-Doğu Anadolu Bölgesi’nin yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan Bingöl’ümüzün, adına ilişkin pek çok efsane ile tanınır. 
Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin egemenliğinde kalan il, daha önce Palu ilçesine bağlı bir bucaktı. 1872 yılında ise ‘Çaparçur’ adıyla ilçe; 1936 yılında il haline getirilir. İl Merkezi ‘Çapakçur’ adı altında 1945’e kadar bu isimle anıldı. 1945 yılında ‘Bingöl’ adı verilir ve bu isimle anıla gelir. 
Bingöl adını, bu adla anılan dağdan aldı. Dağ ise adını, üzerindeki irili-ufaklı yüzlerce, belki de binlerce buzul gölden almıştır. 
Bingöl adına ilişkin pek çok efsaneden vardır. Bunlardan biri şöyledir;  Evliya Çelebi Seyahatnamesinde şöyle hikaye etmiştir: “Bir avcı, bir kuş vurmuş, onu gölde temizlerken, kuş canlanmış ve göle dalıp kaybolmuş. Gölün ab-ı hayat kaynağı olduğu meydana çıkmıştır. Bu sır meydana çıkınca Allah’ın emriyle bin parçaya bölünmüş ve hangisinin ab-ı hayat kaynağı olduğu bilinmez olmuş.”

Bingöl’ü diğer illerimizden ayıran tarihi, coğrafi konumunun özelliği veya özellikleri nelerdir?
Turistik yerleri?

-*Kös kaplıcaları

İlimizin kendine özgü birçok doğa güzellikleri mevcuttur. Yayla turizmi ve kış turizmine oldukça elverişli olan ilimiz, termal turizm kentine aday bir şehir. Ilıcalar Beldemizde bulunan kös kaplıcaları her yıl binlerce vatandaşa ev sahipliği yapıyor. Ulaşım yaz ve kış aylarında rahatlıkla sağlanabilen kös kaplıcalarımızda yapılan araştırmada, kaplıca suyunun içildiğinde, mide motolitesini artırdığı, maden suyu olarak içilebileceği, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi geldiğini ortaya çıkmıştır. 
İlimizin en önemli turistik mekanları ve kendine has yönleri şöyledir;

*Yüzen Ada

Solhan ilçesinin Hazarşah köyü Aksakal mezrası mevkiinde bulunan bir doğa harikası olan Yüzen Ada tamamen doğal, üç tarafı dağlar ve tepeler ile çevrilmiş bir krater gölüdür. Yüzen Ada şimdiye kadar görülmemiş bir tabiat görüntüsüne sahiptir. Gölün ortasında bulunan iki ada, göl üzerinde serbest hareket etme kabiliyetine sahiptir. Adalar göl içinde bağımsızdır ve üzerinde iken adaların iki yana ağır ağır hareket ettiğini görmek mümkündür. Balık yetiştirmenin mümkün olduğu göldeki su tatlı olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir

*Bingöl Haserek Kayak Merkezi

Bingöl Merkez'e 34 km. uzaklıkta Dikme Köyü'nde Haserek Mevkiinde bulunmaktadır. Bin 600 metre pist uzunluğuna sahip, 70 yatak kapasiteli otel binası, teleski, telesiyej ve baby lift bölümlerinden oluşan ve bölgenin gözde kayak merkezlerden olan Hesarek Kayak Merkezimiz, her yıl binlerce kayak severlere ev sahipliği yapıyor. 4-5 ay süren kayak sezonu ile Türkiye'nin uzun soluklu hizmet veren kayak merkezlerinden biri olma özelliğiyle dikkat çeken kayak merkezimiz, kış turizmi açısından ilimizi oldukça farklı kılmaktadır.

*Bingöl Güneşin Doğuşu

Her yıl 15 Temmuz–15 Ağustos tarihleri arasında en iyi şekilde seyredilebilir. “Güneşin Doğuşu” çok değişik şekillerde, normal halinden çok farklı, heyecanlı sahneler yaratmaktadır. Dünyada tam anlamıyla; “Güneşin Doğuşu” iki yerden izlenir. Birincisi İsviçrenin Alp Dağlarından, ikincisi; Bingöl Dağlarının Kale Tepesi’nden seyredilir. 
Ayrıca; Murat Nehri Vadisinde bulunan Sentarius Kalesi, Genç ilçesinde bulunan Kral Kızı Kalesi, Kiğı ilçemizde bulunan Kiğı Kalesi, Tarihi Kiğı Camisi, Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası,  Zağ Mağarası, Kalkanlı Köyü Mağaraları, Kübik Mağarası, Buban Bacaları, Kartal Köyü Peri Bacaları, Bingöl Çır Şelalesi ve aklımıza gelmeyen birçok tarihi turistik mekanımız bulunmaktadır.

Belirgin yöresel yemekleri?

-Bingöl; balı, kavurması, kaymağı, cevizi, yöresel yemekleri ve halk oyunlarıyla meşhurdur.  Burada uzun uzun bunlardan bahsetmek elbette mümkün olmayacaktır. Ancak sizlere ilimizin meşhur balından kavurmasından bahsetmek isterim.
Bingöl Balı
Bitki florası zenginliğiyle Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Bingöl’de üretilen organik bal, birçok hastalığın şifa kaynağıdır. 2017 yılında dünyanın en köklü ve prestijli organizasyonlarından olan ve 120 ülkeden 600 yarışmacının katılımıyla gerçekleştirilen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi’nde Bingöl balı dünya ikincisi olmuştur.  2015 yılında çok sayıda yarışmacının katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası kaliteli bal testinde, Bingöl balı, içerisinde barındığı 250 bitki özüyle Türkiye birincisi seçildi. 
Bingöl Kavurması
Ormanlık alanları ve yaylalarıyla meşhur olan Bingöl dağlarında hayvanlar meşe bitkisiyle besleniyor ki bu bitki kırmızı ete farklı bir lezzet katıyor. Tamamen doğal ortamda otlayan oğlakların etinden yapılan Bingöl kavurması, ‘Çobantaşı kavurması’ ile tescillenmiştir.
Bingöl kaymağı
Bal ile birlikte sofrada olamazsa olmazlardan olan kaymak, kentin bir diğer meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Kırsal kesimin gelir kapısı olan hayvancılık, kentin kaymağını da meşhur kılıyor. Bingöl-Elazığ karayolunda bulunan merkez Kuruca Köyü’nden çıkan Ğazik kaymağı, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.
Gömme, Ayran Çorbası, Mastuva, Tutmaç Çorbası, Sorina Pel, Keldoş, Burma kadayıf, Baklava, Löl, Zervet, Sütlaç, Un Helvası Bingöl’ün yöresel yemekleri arasında yer alır. 

Bingöl’ümüzün geleceği adına mevcut veya yeni düşündüğünüz projeleriniz varsa bizlerle paylaşmak ister misiniz? Sayın Başkanım.

-Bingöl’ün hak ettiği hizmetleri alabilmesi için elimizden gelen gayreti gösterdiğimizden emin olun. Bingöl’ün ve Bingöllülerin hizmetin en iyisine layık olduğu bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Görev süremizce yaptığımız fiziki yatırımların yanı sıra, beşeri yatırımlara da önem verdik. Toplumun her kesimini memnun etmeye özen gösterdik. Hizmetlerimizi sürdürürken dezavantajlı durumda olan kadınları ve engelli vatandaşlarımızı da ihmal etmedik. Onlara yönelik birbirinden güzel işlere imza attık.
Kadınların el emeklerini kazanca dönüştürmesi için 1.190 metrekarelik alan üzerine Bingöl Belediyesi Kadın Emek Çarşı projemizi, sokak hayvanları ve yabani hayvanların bakım ve tedavilerinin yapılacağı Bingöl Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi projemizi, 6 bin 400 metrekarelik alan üzerine inşa ettiğimiz Canlı Hayvan Pazarı projemizi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi projemizi hayata geçirdik. Bunların yanı sıra 10 adet spor sahası, toplamda 40 bin metrekarelik alana sahip 7 parkı ilimize kazandırdık. Engelsiz kent projesi kapsamında iz yolları, akülü araç şarj istasyonları projelerini hayata geçirdik. Bunların yanı sıra ilimizin altyapısı ve üstyapısını tamamladık. Belediyemiz ile Bingöl, Muş ve Bitlis illerine hizmet verecek olan Doğalgaz Dağıtım Şirketi (Doğu Gaz A.Ş) arasında 2016 yılında doğalgaz protokolü imzalanarak çalışmalara başlandı.  Doğalgaz dağıtım çalışmaları kapsamında 2016 yılında İnalı, Kültür ve İnönü mahallerine doğalgaz verildi. 2017 yılı yatırım programı kapsamında ise 5 mahalleye doğalgaz verilecek.

Devam eden önemli projeler?

-Hayata geçirdiğimiz projelerin yanı sıra, yapım aşamasına başladığımız, ihalesini sürecinde olduğumuz ve planladığımız birçok önemli yatırım var. Kültür Mahallemizde uyguladığımız ‘2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ ile 1971 depreminin izlerini silerek, ilimizin çehresini değiştiriyoruz. 
Bingöl için bölgesel ve yerel kalkınma için acil ve stratejik öneme sahip ‘Çapakçur Vadisi Ekonomik Sosyal Gelişim Projesi’ kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) 94. Şube Müdürlüğü işbirliğinde 2016 yılında ‘dere ıslah çalışması’ başladı. 3 aşamalı olarak uygulanacak proje kapsamında Çapakçur Vadisi Havzası yerleşime kapatılıp, sosyal, kültürel yaşam alanlarının üretilmesini hedefleniyor. 
17 Milyon TL bütçeli proje kapsamında, Meydanlar, Kafeler, Hobi bahçeleri, At çiftliği, Ormanlık alanlar, Seyir terasları, Parklar, Kültür evleri, GO-Kart, Spor tesisleri, Meyve bahçeleri, Zimmet tepe, Restoran ve Teleferik yapılması planlanıyor.
Bunların yanı sıra Vatandaşlarımızın en önemli beklentilerinden olan Kent Meydanı Projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Kültürhan Projesi,  46 bin metrekarelik arazi üzerine kentimizin en büyük parkı olacak Kentpark Projesi, 103 dönümlük arazi üzerinde ‘Güneş Enerjisi Projesi, Engelsiz Kent Projesi kapsamında engelli vatandaşlarımız için Engelsiz Bina projesi,  Çöpten Enerji Üretimi Projesi, ‘Okuma Kültürünü Geliştirme’ programı kapsamında ilimizin ilk Semt Kütüphanesi Projesi’ni hayata geçirmek için çalışıyoruz.

Kültürel faaliyetleriniz nelerdir?

-Sosyal belediyecilik anlayışıyla düzenlediğimiz etkinliklerimizle, hem ilimizi tanıtıyoruz hem de vatandaşlarımın kaynaşmasını sağlıyoruz. 
Etkinlikler çerçevesinde Hesarek Kayak Merkezi’nde 1 ve 2 olmak üzere kayak festivalleri düzenledik. 2015 yılı SODES projesi kapsamında hazırladığımız ve 2016 yıllında uyguladığımız ‘Çalışan Eller’ projesi kapsamında gençlere yönelik 4 farklı branşta mesleki eğitim ve kültürel etkinlikler düzenlendik. 
Zazaki dilinin yaygınlaşması, vatandaşlarımızın geçmişte olduğu gibi diline, kültürüne sahip çıkmalarını sağlamak ve bu alanda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.  “Zazaca İçin Söyle” Projesiyle, 82 sanatçı ilimizin en gözde mekânlarında Zazaca türkü seslendirdi. 1,5 yıl süren çalışmayı, gala gecesiyle süsledik.
Kadın Koordinasyon Merkezimiz bünyesinde birçok etkinlik düzenliyoruz. 25 kadın, 6 ay boyunca süren eğitimin ardından okuma-yazma öğrendi. Bakır işleme kursu, bilgisayarlı muhasebe kursu, ebru sanatı kursu, takı tasarım kursu-mis sabunu ve su kabağı işlemeciliği kursuna katılarak eğitimlerini tamamlayan kadınlar zanaat sahibi oldu. 2015-2016-2017 yılı için toplam 1.443 kursiyerimize Bağlama, Keman, Ney, Takı Tasarım, Karakalem ve Yağlı boya, Su Kabağı İşleme, Yamaç Paraşütü, Kick Boks, Bakır işlemeciliği, Doğalgaz, Web Tasarım, Bilgisayarlı Muhasebe, Osmanlıca, Arapça YDS, İngilizce YDS, KOSGEB uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Kuran-ı Kerim, Ebru ve Zazaca Dil kursları verildi.
Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında her yıl oluşturduğumuz ‘Ramazan Sokağı’nda vatandaşlarımızla aynı sofrada buluşuyoruz. 30 işyeri ve 2 bin kişilik iftar çadırın yer aldığı Ramazan Sokağımız, ay boyunca vatandaşlarımızın vazgeçilmez meskeni haline geliyor.
Bingöl Üniversitesi işbirliğinde düzenlediğimiz ‘Şiir Günleri’ vatandaşlarımız tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında düzenlediğimiz programla, Bingöl ile yolu keşişmiş olan şairler ve Bingöllü şairler ve küçük şairleri yer aldı. 
Kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında belirli periyotlarla çok sayıda tiyatro etkinliği düzenledik. Çocuk ve yetişkinliklere yönelik düzenlediğimiz tiyatro etkinlikleriyle vatandaşlarımızla bir araya geldik. Açık ve kapalı alanlarda düzenlediğimiz tiyatro etkinliklerine binlerce vatandaşımız katıldı.
Bingöl Belediyesi olarak sosyal ve kültürel etkinliklere önem veriyoruz. Ünlü yazarlarla kentimizin tanıtımı, Bingöl Kitapla Buluşuyor, Kültürümüzü Yaşayalım, Yaşatalım projesi, Dil ve kültür alanında yapılan etkinlikler ve daha birçok projelerle kültürel etkinler düzenliyoruz.

***

Bingöl Belediye Başkanı Sayın Yücel BARAKAZİ’NİN bizlere vakit ayırıp bu net anlatımları ile mevcut ve yeni çalışmalarını aynı zamanda Bingöl ilimizin tüm özelliklerini bizlerle paylaştıkları adına sonsuz teşekkür ve saygılarımızı sunarız. 

***

Bingöl

Bak, Bingöl’lü Gül teyze neler anlattı bana:
“Toprak kokar ellerim, yoktur hikmetim sanma,
Bilgi ezeliyim, iyi ettin uğramakla.
Doğal tarihin kalıntısı var, bizim burada,
Sen öğrenmeye geldin, anlatmaz mıyım sana? 

Kaletepe’de güneşin doğuşudur farım.
Pir Ali Bey’in eseri, Kığı Camii’sini,
Kral Kızı Kalesi, Mesire Yer’in sanını,
Bingöl Yolçatı, Haserek kayak merkezini,
Akçakara Dağı’nın namından bahsederim.

Bir gölü bin göllere ayıran diyarlarım! 
Faal özümde var, sabah erkenden kalkarım,
koyundan taze süt sağar, bahçeyi sularım, 
Bizde rahat eder konuklar, sen uyu derim,
kaldırmamak için parmak ucumda gezerim. 

Şalvarı giyer, sürüye rehberlik ederim,
İzi desteklemezsen eğer, ben de göçerim,
Canlandır tarihi, düş bir not dediklerim,
Versen söz bir dahaki gelişini beklerim.”
Bilmen için git gör, yaşatmaz ki saydıklarım.