Başta sindirim sistemi olmak üzere tansiyon ve kalp hastalıkları açısından sorun yaşamamak ve hızla kilo almamak için bayramda besleme şeklinde aşırıya kaçılmaması, kontrollü bir beslenme programı uygulanması gerekiyor.

Bayram ziyaretlerinde her evde ikram olarak sunulan tatlılardan çok az yenilmesinin dahi, Ramazan'da farklı bir beslenme düzenine alışmış bünye için oldukça fazla olabilir. Çok yoğun, çeşitli, fazla miktardaki beslenme düzenine, bir ay boyunca günde en az 16 saat aç kalan bir metabolizma elbette ciddi tepki gösterecek ve rahatsız olacaktır.

‘Yenilen tatlılar, yağ olarak depolanır'

Beslenme şeklindeki değişikliğin kan şekeri değerini de olumsuz etkileyebilir.  Ramazan ayı süresince özellikle 2. haftadan sonra yavaşlayan metabolizma için Şeker Bayramı, yenilen tatlıların yağ olarak depolandığı riskli bir süreçtir.

Bayram sonrası aşırı kilo artışı, mide sindirim sistemi bozuklukları yaşamamak için sağlıklı ve dengeli beslenme ilkelerine bayramda da dikkat edilmelidir.  Ramazan sonrası alınacak tedbirlerle bayramın ve takip eden sürenin daha iyi geçirilebilir.

Ramazan sonrası Bayramda hamur tatlıları yerine daha çok sütlü tatlıların tercih edilmesi gerekir. Hamur tatlılarının kalorisi sütlü tatlılara oranla çok daha yoğundur. Örneğin 1 adet Şekerpare ve 2-3 adet lokma tatlısı 1 kase sütlaca eşittir. Bu nedenler doğru tercih yapılmalıdır. 

Özellikle Ramazan sonrası, öğünlerin mümkün olduğunca az ve sık olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Her besin çeşidinden az ve sık yenilmelidir. 

Metabolizma hızını ve vücut direncini arttırmak için gerekli olan bir diğer nokta ise fiziksel aktivitedir. Gün içerisindeki fiziksel aktivitelere ek olarak yapılacak olan 1 saatlik tempolu yürüyüş kalori harcanmasını sağladığı gibi 12 saat boyunca metabolizmanın da hızlanmasını sağlar. Ancak yapılacak olan bu fiziksel aktivite yemekten birkaç saat sonra tok karnına yapılmalıdır, aksi taktirde kas ve elektrolit kaybına neden olur.

Ramazan sonrası dönemde sıvı tüketimi de çok önemlidir. Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmek gerekir. Vücut susuzluğa alıştığı için su içme isteği doğmayabilir ancak yine de su tüketilmesi gerekmektedir. Kendinize su tüketimini hatırlatmak için çeşitli notlar kullanabilir veya su dolu bir şişeyi görebileceğiniz bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Sıvı ihtiyacını karşılamak için çay, kahve, hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine su ve bitki çayları tüketilmelidir.