Gülümse Güzel Görün

Kendisini çirkin bulma yüzünden intihar edenler evden çıkamayanlar var. Burnunu boyunu saçını vücudunun genel hatlarını çirkin bulanlar bazen durumu abartırlar. Onun hakkında rahatlatmaya yönelik olumlu değerlendirmelerimize çok da inanmazlar. Beden Dili seminerlerimde, “3G” “gülümsegüzelgörün” nü ortaya koyan çirkin denilecek kişilerin normal ve gülümseyen fotoğraflarını yan yana getirdiğim zaman aradaki fark onlara çok şey anlatır.  Unutmayın ki dünyada teksiniz ve çok güzelsiniz çünkü kendinize özgüsünüz

Öz çekim (Selfie) düşkünlüğü nedendir?

Ne zaman güzel orijinal bir yer manzara resim heykel ya da popüler bir kişi var insanlar otomatik olarak kareye kendilerini eklerler. Beğenilmek, onaylanmak ve kendimizi daha çok göstermek ihtiyacımız var.  Selfie düşkünlüğü her insan da aynı değil. Özellikle var olma sorunumuz arttıkça psikolojik tatmin ihtiyacımızda artmaktadır. Özgüven tazelemek farklılığımızın ortaya konulması uğruna için en kritik anlarda selfie çekme çılgınlığı canımıza da mal olabilmektedir. İfrat-Tefrit dengesinin bozulması ruhsal sorunlara işaret eder.

Aşk sarhoşluğu

Aşık olmak, alkol almak, sevdiğin yemeği yemek, seyahat etmek vb haz duygusu yaşatır.  Haz ise mutluluk kimyasalları salgılatır.  Dopamin, seratonin vb hoşluk duygusu kendini iyi hissetme mutluluk heyecan sonucu oluşan kimyasaldır. Beynimizin korku üretim merkezi olan amigdala, sorumluluk merkezi Önfrontal bölgelerimiz, üretilen haz hormonları ile baskılanır. Fazla alkol nedeniyle sarhoş olan ya da bir diğerine aşık olan vb kişilerin korkusuz ve sorumsuz davranışları artar. Ayıldıkları zaman ‘keşke’ li cümlelerini duyarız.

Duygusal Kalıplarımızın Farkında olmak

Hangi durumlar da üzülür endişelenir korkar sevinir öfkelenir sıkıntı duyarız sorusu bizim duygusal kalıplarımızı tanımlar

Bir danışmanın, “hocam ben eşim neşeli iken yani karnı doymuş en çok sevdiği kahvesini içerken ne istersem yaptırabiliyorum” demişti. İlkokul mezunu hanım kadın olmasının verdiği güçlü sezgilerle işi halletmişti.  Kocasını çözmüş onu idare edebiliyordu. Başarılı olmak kendimizi yönetebildiğimiz kadar diğerleri üzerinde etkili olabilmek ve yönetebilmek ile mümkündür. Bunun için öncelikle hem kendimizin hem de karşımızdakinin duygusal kalıplarının farkında olarak ona göre davranmak oldukça önemlidir.