“Hocam siz şimdi PDR ve Aile Danışmanı eğitimi almışsınız sizin bir yazınızda okudum, ‘‘eğer Aile Danışmanı psikolog değilse danışanını psikoloğa gönderebilir’ yazmışsınız. Yani siz çözemediğiniz sorun için psikoloğu mu devreye sokuyorsunuz?”
Bu arkadaşı bana gönderen öğretmen, “senin sorununu o çözer demiş” Yani beni ‘sorun çözen birisi” olarak bilmiş gelmiş.
Bense ona sorular soruyorum; onu anlamaya çalışırken onunda sorundan çok çözüme odaklanmasına çalışıyorum. O benim Güzin abla gibi şıp diye sorunu çözebileceğimi ummuş reçete sunmamı bekliyor…
Sohbet devam ettikçe o anladı ki, ne danışman, ne psikolog ne de psikiyatrist ona sorunlarının çözümü için reçete sunmayacak.
Devam eden süreçte rehberlik eden danışman danışanının sorunlarının çözüm yollarının farkına varmasını sağlayandır. Ancak bilinmelidir ki sorunların ve çözümlerin nasıl olacağının farkına varması birinci adımdır. İkinci adım ise danışanın çözüm yolunda çaba göstermesidir. Sorunu çözecek olan danışandır; danışman değil.
Aile danışmanı, danışanının ruhsal sorunlarını tedavi eden değildir. Ruhsal sorun varsa Psikolog ve Psikiyatristler devreye girer.
 

Psikolog Kimdir?
Psikolog bir çeşit aynadır, o aynadaki yansımalarınızı anlamanıza destek olurken, içinizde kullanmadığınız yeteneklerinizin farkına varmanızı sağlar. Psikolog size her zaman koşulsuz sorgusuz yaklaşan, size değer veren, sizin yanında olan kişidir.
Psikoloji lisans eğitimini tamamlayan kişi psikolojinin alt bilim dallarından klinik psikolojisi, endüstri psikolojisi, eğitim psikolojisi, sosyal psikoloji, danışmanlık psikolojisi dallarında uzmanlaşırlar. Bu dallarında kendi içlerinde kategorilere ayrılır örneğin psiko-onkoloji gibi. İyi bir psikoterapist olmak için Psikoloji lisanstan sonra yüksek lisans eğitim ile tez konusu ile uzmanlık alanını belirler
 

Psikiyatrist Kimdir?
İnsanlarda görülen psikolojik rahatsızlıkları inceleyerek bu vakalar hakkında tedavi süreci başlatan tıp doktoru olan kişiler psikiyatristtir. Psikiyatristler psikologlardan farklı olarak Tıp Fakültesi’nde okur ve imza atma yetkileri ve reçete yazma hakları vardır. Adli, Bağımlılık, Ergen, Çocuk, jeriyatrik (İlerlemiş yaş), Nöro psikiyatrinin dallarıdır. Kişi uzmanlaşacağı alanı seçer.
 

Mektepli değil alaylı sorun çözücüler
Tıp hizmetinin yetersiz olduğu dönemler ve yerlerde toplumlar kendi sorunlarını kulaktan dolma bilgiler, koca karı ilaçları büyücüler cinciler vb ile çözmeye çalışırlar. Sıkıntılı durumlarda İnsanlar birbirlerine kendilerini daha çok anlatır rahatlarlar; ancak dinleyenler fazladan reçete sunar, çözüm önerirler bu durum ise Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı yerine kırıkçı çıkıkçıya gitmeye benzer adam ne kadar eli ustalaşsa da sakat bırakma ihtimali yüksektir.  
 

Aile Danışmanı Kimdir?
Pdr, psikoloji, çocuk gelişimi vb lisans eğitiminden sonra, lisansüstü 450 saatlik eğitimle “Uzman Aile Danışmanı eğitimi”  tamamlanmış olur.
Aile danışmanı sorunların çözümünde aile bireylerinin farkındalığının artmasını sağlayan, iletişim becerileri kazandıran gerekirse ailenin tüm bireylerini sürece dahil edendir. Eş seçimi evlilik ve boşanma süreçlerinin yönetilmesi, aile içi sağlıklı iletişimin sayesinde gelişen sağlıklı ilişkilerin kurulmasına sağlayandır. Aile içindeki psikolojik sorunların henüz bir psikiyatrik probleme dönüşmeden aile içi çatışmaların koruyucu ruh sağlığının sağlanması yine Aile Danışmanlığının görevleri arasında yer alır. Aile içinde en küçük sorunlar kaosa neden olabilirken en çetrefilli sorunlar fazla zorlanmadan çözülebilir. Aileyi yıpratan sorunlar değil sorun çözme kabiliyetlerinin olmamasıdır.