Balkanlardan Türk Mutfağına giren ve çoğu yöremizde yapılan bu tatlı,zaman içinde damak zevklerine göre iç malzemeleri değişse de günümüzde de mutfaklarımız da özellikle bayramlarda sık yapılan ve adından da anlaşılacağı üzere (Samsa=Lokma) gerek lezzeti gerekse bir lokma da yenmesi açısından tercih edilen şerbetli tatlılardandır. Aslı baklava yufkası açılarak yapılır dense de esas yeri olan Balkanlarda genellikle milföy hamuru ile yapılmaktadır.

Benim yazacağım tarifte Pratik yapılabilen milföy hamuru ile çıtır lezzetini veren lezzettedir.İstenirse hazır satılan baklava yufkası ile de yapılabilir.

Haydi buyrun tarifimize:

MALZEMELER:

12 adet kare milföy hamuru

1,5 su bardağı dövülmüş fındık

1 adet yumurta beyazı

2 yemek kaşığı toz şeker

ŞERBET:

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1 dilim limon

ÜZERİNE :1 ad yumurta sarısı

ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:

Fındık yada fıstık tozu

YAPILIŞI:

Tatlının iç harcı için çekilmiş fındığı, şekeri ve yumurta beyazını bir kase içerisinde karıştırın.

Şerbeti içinde tencereye şekeri ve suyunu alın, orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayan şerbete limon dilimini ekleyerek 5 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirin. Biraz koyu kıvamlı bir şerbet olması gerekmektedir.

Şerbeti oda ısısında soğutun.

Şimdi gelelim hamurun hazırlanmasına;

4 adet kare milföy hamurlarını yan yana getirerek büyük bir kare haline getirelim. Merdane ile hamurun üzerinden geçerek hem birleşmesini sağlayalım hemde biraz inceltelim. Hamurun alt kısmına iç malzemenin üçte birini yerleştirelim ve çok sıkı olmayacak şekilde rulo kıvıralım.

İki parmak kalınlığında verev keselim.Ve fırın tepsisine yerleştirelim. Kalan diğer hamurları da aynı şekilde hazırlıyalım ve tepsiye yerleştirelim.

Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Fırını 160 derece de ısıtarak 45 dakika pişirelim.

Fırından çıkan tatlılar biraz ılık hale gelince soğuk şerbetini dökelim.

Üzerlerini süslemek için toz antep fıstığı yada fındık tozu ile süsleyelim,

Afiyet olsun.