ANKARA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Yalova seçiminin iptaline karar vererek 1 Haziran 2014'te yeniden yapılmasını kararlaştırdı.

AK Parti yerel seçimlerde, Yalova'da kısıtlılar, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmadığı halde oy kullandığını öne sürerek YSK'ya itirazda bulunmuştu.

İtirazı görüşen YSK, konuyla ilgili ara karar almış, İlçe Seçim Kurulundan, oy kullanma ehliyeti olmadığı halde oy verenlerin tespit edilmesini istemişti.

Kurul, ilçe seçim kurulundan gelen bilgiler doğrultusunda, Yalova seçiminin iptaline karar verdi.

Yalova'da seçimi 1 oy farkla AK Parti adayı kazanmıştı. CHP'nin itirazının ardından seçimi bu partinin 6 oy farkla kazandığı belirlenmişti.

İddialarımızın doğru olduğuna karar verdi

AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), Yalova'daki seçimi iptal etmesine ilişkin, "YSK, nihayetinde bu usulsüzlük iddialarımızın doğru olduğuna karar verdi" dedi.

Pehlivan, düzenlediği basın toplantısında, kentteki seçimde bazı usulsüzlük ve sıkıntılar olduğunu iddia ettiklerini hatırlattı.

Yasal süreci kullanarak Merkez İlçe ve İl Seçim Kurullarına gerekli başvuruları yaptıklarını dile getiren Pehlivan, "YSK, nihayetinde bu usulsüzlük iddialarımızın doğru olduğuna karar verdi. Az önce idrak ettiğimiz üzere seçimlerin iptal kararı açıklandı. İnşallah bundan sonra 40 gün bir sürecimiz var" ifadesini kullandı.

Pehlivan, seçimlerin yenilenmesine kadar geçecek süreyle ilgili her türlü hazırlığı yaptıklarını bildirdi.

Her zaman olduğu gibi yine 1 Haziran'a kadar vatandaşlara hizmetlerini anlatacaklarını dile getiren Pehlivan, şöyle konuştu:

"Bu sonucu bekliyorduk. İnşallah haziran ayı itibarıyla emanet olarak verdiğimiz koltuğu geri alacağız. Bunun için sahaya ineceğiniz. İnsanlarımızla tekrar bire bir görüşeceğiz. Hatalarımız varsa öz eleştirimizi yapacağız. Eksiklerimiz varsa bunları ortaya koyacağız. Yalova'da her zaman söylediğimiz gibi yine hizmetlerimizi anlatacağız. Kesinlikle kişiselleştirmeyeceğiz. İnsanlarımızı seçim sürecinde rahatsız etmemeye dikkat edeceğiz."

Ciddi dersler çıkarıldı


AK Parti Yalova Belediye Başkan adayı Yakup Koçal ise 30 Mart akşamı seçimi bir oyla kazandıklarını ilan ettiklerini anımsattı.

Sonuçta sürecin YSK'ya kadar ulaştığını belirten Koçal, şunları söyledi:

"30 Mart yerel seçimlerinden ciddi dersler çıkarıldı. En başta çıkardığımız ders şu ki Yalova halkına sadece hizmeti ve projeleri söyleyerek kentin geleceğini anlatmaya çalıştık. Maalesef CHP'nin yaptığı karalama kampanyalarını ciddiye almadık. Demek ki bunları da ciddiye almak gerekiyormuş ve buna iki haftadır da devam ediyorlar. Aslı astarı olmayan birtakım saptırmalarla birtakım faturaları sanki bir şeymiş gibi karalama kampanyasına devam ediyorlar. Bunu halka anlatacağız. Bundan sonra tekrar bu kentin geleceğiyle ilgili projelerimizi halkla paylaşacağız. İki gün sonra 23 Nisan. 23 Nisan'a kadar o koltukta oturmasında mahsur yok. İnşallah 24 Nisan'da o koltuğu AK Parti olarak geri alıp 1 Haziran seçimlerine hep beraber ciddi şekilde hazırlanarak daha da eksiklerimizi görerek bu sefer riske atmadan seçimi almanın gayreti içinde olacağız."