TBMM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararına ilişkin, "Bunun diğer 27 üye içerisinde farklı yansımaları olacak. Önümüzdeki dönemde, Türkiye'de bunun negatif sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacak." dedi.

Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İngiltere'de tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "İngiltere'de yapılan referandumda AB'ye 'hayır' oyu verenler 'evet' oyu verenleri geçti. İlk defa 43 yıllık evlilik boşanma ile sonuçlanıyor." ifadesini kullandı.

Yılmaz, "Kampanya boyunca İngiltere'de, AB'de kalması veya ayrılması yönünde kampanya yapanlar, Türkiye üzerinden iğrenç bir kampanya yaptılar. Çok aşağılık bir kampanyaydı. Türkiye'yi adeta günah keçisi haline getirdiler, yerden yere vurdular ve şeytanlaştırdılar. Biz, İngiliz politikasında, Türkiye'nin bu çaplı bir kara kampanyaya konu olmasından ciddi rahatsızlık duyduk." dedi.

Yılmaz, Türkiye'nin AB sürecinin de bundan etkileneceğine işaret ederek, Avrupa politikasının marjinalleşme sürecine girmiş bulunduğunu, bunda yabancı düşmanlığının da büyük etkisi olduğunu bildirdi.

Bu tarihi kararla Avrupa'nın eski Avrupa olmayacağına dikkati çeken Yılmaz, bu sonucun AB üyesi diğer 27 ülke içerisinde farklı yansımaları olacağını, Türkiye'nin de bunun negatif sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacağını savundu. Yılmaz, Türkiye, iç siyaset malzemesi yapılırken, hükümetin sessiz kaldığını ileri sürerek, bunun üzüntü verici olduğunu belirtti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden müzakerelere de değinen Yılmaz, "Umuyoruz ki, cephede bazı noktalarda gerilemek zorunda kalan ve hazırlıksız yakalanan Ermenistan'ın böyle bir girişimi kullanmak suretiyle bölgeye daha fazla asker yığması, daha fazla hazırlık yapmasına vesile olmaz. Aynen Türkiye'deki 'barış sürecindeki' PKK'nın yapmış olduğu yığınağa benzer şekilde." diye konuştu.