ANKARA

A Haber'de Murat Akgün'e konuk olan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'deki Husilere yönelik hava harekatına ilişkin değerlendirme yapan Kurtulmuş, dünyadaki sistemin, Soğuk Savaş sonrasında büyük bir kapışma ortamı içerisinde olduğunu söyledi.

Batı'da dünyaya nasıl hükmedeceği konusunda anlaşamayan güçlerin, dünyanın çeşitli yerlerinde birtakım savaş bölgeleri oluşturduğunu, bu bölgeler üzerinde kendi iç savaşlarını özellikle İslam dünyasının üzerine yüklediklerini ifade eden Kurtulmuş, "Irak'ın işgali ile başlayan süreç böyle, Suriye'deki iç savaş böyle, Arap Baharı'ndan sonra gelişen süreçler böyle" diye konuştu.  

Yemen'e ilişkin henüz Türkiye'nin aldığı bir karar bulunmadığını dile getiren Kurtulmuş, "Türkiye'nin bu anlamda bir tavrı yok. Bizim oradaki temel meselemiz, meşru olarak seçilmiş Yemen yönetimini gerçekten uluslararası camia tarafından ortak bir şekilde korunması ve oradaki meşru zeminin güçlendirilmesidir. Yoksa herhangi bir şekilde bir ülkede birisi darbeyi yapar, yönetimi ele alırsa ona bir meşruiyet atfetmiş oluruz ki bunun bir sonu yoktur" değerlendirmesinde bulundu.