ANKARA -  MHP'de, mahkeme kararıyla olağanüstü kongreye gidilmesi süreci devam ediyor.

Genel Merkezin temyiz isteminde bulunduğu Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararına ilişkin dosya, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin görevlendirilen tetkik hakimince inceleniyor.

Tetkik hakimi, incelemesini tamamlayarak dosyayı Yargıtay 18. Hukuk Dairesi heyetine sunacak. Heyet, dosyayı görüşerek temyiz istemiyle ilgili kararını açıklayacak.Heyetin, dosya hakkındaki kararını vermesi için süre sınırlaması bulunmuyor. Ancak hem genel merkez hem de muhalifler, yaşanan tartışmalara bir an önce son verilmesi için Yargıtayın ivedilikle karar vermesini bekliyor.

Süreç muhaliflerin başvurusuyla başladı

MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.

Kongre tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Gemerek ve Tosya kararları

Ancak tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesindeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurdu.

Bu kararların ardından MHP Olağanüstü Kongresi'ne ilişkin tartışmalar farklı boyutlarıyla devam etti. MHP Genel Merkezi, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararları gereği "Yargıtay nihai karar vermeden olağanüstü kongrenin toplanamayacağı" görüşünü savunurken, muhalifler iki mahkemenin aldığı tedbir kararının yok hükmünde olduğunu ve olağanüstü kongrenin açıklandığı gibi 15 Mayıs'ta toplanacağını dile getirdi.

Bu arada, eski MHP milletvekili Meral Akşener, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine ilişkin kararının, Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurulmasına hükmeden Gemerek Hakimi İlhan Işık'ı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) şikayet etti. Hakim Işık hakkındaki şikayet, HSYK müfettişlerince incelenecek.