TBMM

Soruşturma usullerinde değişiklikler öngören yargı paketinden devletin güvenliği ve anayasal düzene karşı suçlarda gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ile kamu görevlisinin nüfuzunu kullanarak tehdit suçu işlemesi halinde ceza artırımı öngören maddeler geri çekildi, dinleme kararında devletin güvenliğine karşı suçların kapsamı daraltıldı.

TBMM Adalet Alt Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerini tamamladı.

Teklifin bugün görüşülen kısmında, kamuoyunda da tartışma yaratan bazı maddeler geri çekildi, bazı maddelerde değişikliğe gidildi.

Bir kişiyi malvarlığı itibariyle büyük zarara uğratacağından bahisle tehdit eden kişinin, mağdurun şikayeti olmaksızın 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını, tehdit suçunun kamu görevlisinin görevi nedeniyle ve nüfuzunu kötüye kullanması suretiyle işlenmesi halinde verilecek cezanın 2 yıldan 5 yıla kadar olmasını öngören düzenleme, tekliften geri çekildi.

Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda gizli soruşturmacı görevlendirilmesini, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda Cumhuriyet savcısının soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hakiminden de karar alabilmesini düzenleyen maddeler de tekliften çıkarıldı.

İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasıyla teknik araçlarla izlemede katalog suçların kapsamını genişleten teklifte, alt komisyondaki görüşmeler sonrası tekrar kısıtlamaya gidildi. Buna göre Türk Ceza Kanunu'nun 302. maddesinde tanımlanan "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan teknik takip yapılabilecek.

"Düşmanla işbirliği yapmak", "devlete karşı savaşa tahrik", "temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlama", "yabancı devlet aleyhine asker toplama", "askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma", "düşman devlete maddi ve mali yardım" suçları ise teknik takip yapılabilecek suçlar arasından çıkarıldı.

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda teknik takip yapılmasına ve malvarlığına el konulmasına imkan veren düzenlemeler ise benimsendi.

Makul şüphe halinde üst ve yer araması, avukatların soruşturma dosyalarına erişiminin kısıtlanması, adli yıl açılış töreninin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler alt komisyondan aynen geçti.