MARDİN - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 13-14 yıldır koalisyon olmadığını, geçmişte kurulan koalisyonların ise başarısız olduğunu belirterek, seçim öncesi yaptığı konuşmalarda da tek parti hükümetinin önemini vurguladığını söyledi.

Arınç, hükümet kurabilmenin seçim meydanlarında verilen boş vaatlerle oluşmadığına dikkati çekti.

"Taç giyen baş akıllanır" ata sözünü hatırlatan Arınç, "Madem ki koalisyon hükümeti kuracak noktada hepiniz eşit imkanlara sahipsiniz, akılla, rasyonel düşünceyle Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir müşterekte buluşmamız lazım. Bu olgunluğu göstereceklerini düşünüyorum. Şahsi düşmanlıklar, kin ve nefret belli odaklar üzerinde oy toplama telaşı seçimde kaldı. Artık şimdi aklın, idrakin ve vicdanın zamanıdır" dedi.

"Mutlaka güçlü bir hükümetin karar vermesi gerekir"

"Sanıyorum ki Sayın Başbakanımız temel parametrelerini tespit etti, hükümet kurma çalışmalarına da önümüzdeki hafta başlayacak. Dileriz ki uzun sürmesin, Türkiye hükümetsiz kalmasın" diyen Arınç, şöyle devam etti:

"Neden? Çünkü Yunanistan'ın haline bakınız. Ekonomimiz hamdolsun dünyaya örnek gösterilecek kadar iyidir. Ama ekonomide mutlaka acil radikal kararlar alınması icap edebilir. Bunu müstafi bir hükümetin yapması mümkün değildir, mutlaka güçlü bir hükümetin karar vermesi gerekir."

"TBMM birinci sınavını başarıyla verdi"

Arınç, her partinin meclis başkanı adayı bulunduğunu ve bu partilerin seçime yönelik farklı davranışlar içerisinde olduğunu anımsatarak, "Bu da demokrasinin bir zenginliğidir. AK Parti'nin değerli bir bakanı, 26'ncı Meclis Başkanımız olarak seçilmiş oldu. Buradan Sayın Başkanımızı tekrar tebrik ediyoruz, milletvekillerimiz büyük bir gayret ve sebat gösterdiler. AK Parti grubunun bir firesi olmaksızın oyları ile desteklediği bir başkana kavuşmuş oldu. TBMM, birinci sınavını başarıyla verdi" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Ya AK Parti ile hükümet kuracaklar ya da kendileri kuracak. Kuramazlarsa milletimize diyeceğiz ki, verdiğiniz karar buydu. Biz hükümet kurmak istedik ama bunlardan hükümet kurmak mümkün olmadı. Yapılacak tek şey seçime gitmektir. Ey millet, sen kararını ver, ya kaos ya istikrar. Milletimiz kararını verecek. Biz onun vereceği karara bu günden saygılıyız" diye konuytu. 

"AK Parti yine tek başına iktidara gelecektir"

Seçimin ardından çıkan tablo nedeniyle seçmenin büyük şaşkınlık yaşadığını işaret eden Arınç, "Ne zaman bir seçim yapılırsa AK Parti yine tek başına iktidara gelecektir. Bundan 3 ay sonraki seçimi kastetmiyorum. Ne zaman olursa.  'Biz bu kadar da destek olmamıştık, tahmin etmemiştik. Türkiye'de istikrarın bozulmasını biz de arzu etmiyoruz. Biz sadece AK Parti'nin kulağını hafifçe çekelim, demiştik. Bir de baktık ki kulak elimizde kaldı' diyenleri çevrenizde duyuyorsanız, bu demektir. Biz de bu seçimden ders çıkardığımız takdirde ki çıkardık, çıkarıyoruz. Bazı yanlışlıkları düzeltmek, bazı eksiklikleri gidermek bazen de böyle fantezi halinde yürüyen bir takım gerçeklerin olduğu gibi görünmesini temin etmek istiyoruz" dedi.

Suriye'de yaşanan trajedi

İnanç gereği kapıyı kapatmanın söz konusu olmadığına işaret eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bize yakışanı yapıyoruz. Bu zulümler bir an evvel bitmeli. BM Güvenlik Konseyi, büyük ülkeler, batılı ülkeler barışı getirebilecek çabalar içerisinde olmalı. Suriye konusunda maalesef Rusya ve Çin'in vetosu ile karşı karşıyayız, BM karar alamıyor. Rusya ve Çin gibi iki büyük ülkenin Suriye'de yaşanan trajediyi görmezden gelmesini hiçbir zaman affetmek mümkün değil. Bölgedeki bazı ülkeler, Esed rejimine silah ve savaşçı yardımı yapıyorlar. Böylelikle o ülke kendi içindeki çatışmayla kalıyor, terör örgütlerinin de çarpışma alanı haline geliyor, zulümler yaşanıyor. Bu zulümlerin bitmesini istiyoruz. Türkiye, hem insani yardım bakımından hem de siyasi nüfuzunu kullanarak bu zulümleri bitirmeye çalışıyor."