TBMM

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün Fatih Camisi'ndeki şehitlerin cenaze töreninde protesto edilmesine ilişkin, "Kılıçdaroğlu, eğer terörle olan ilişkisine hala netlik kazandırmazsa, hala terör örgütüne çok üst perdeden 'hayır' demezse, lanet okumazsa, hala terörle ilgili devletinin yanında yer aldığını hissettirmezse, benzer tepkiler hala olabilir diye endişe duyuyorum." dedi.

Turan, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Öncelikle olayın istenmediğiyle ilgili herkes hem fikir. Hiçbir siyasi lidere, hiçbir kişiye bir törende böyle bir tepkinin olması doğru bulunmaz." ifadesini kullandı.

Bülent Turan, şöyle devam etti:

"Ancak Sayın Kılıçdaroğlu'nun dünden beri ajite ettiği bir mesele var. Görüyorsunuz toplantı yaptı, yürüyüşler, eylemler yaptılar vesaire. Ama hiç aynaya bakmadılar. Siz canlı yayında 'Ben PKK'yı da hiçbir ayrım yapmaksızın, ziyaret ettim' derseniz ve sabahında da cenazeye giderseniz, terörle aranıza çok net mesafe koymazsanız, Güneydoğu'ya gönderdiğiniz heyette sadece devlete fatura çıkarır gelirseniz, bir eylem olduğu zaman PKK'yı kınamadan önce hükümeti kınar, devleti kınar, Cumhurbaşkanımıza hakaret etmekten başka bir iş yapmaz hale gelirseniz, insanlar sizin terörle aranızda olan mesafeyi görmezlerse, bu veya belli tepkileri gösterirler. Ben fotoğrafı okumaya çalışıyorum, sosyolojik olarak bakmaya çalışıyorum. Dün bir şehit yakını, kardeşinin, yeğeninin öldürülmesinden yola çıkarak, elindeki kurşunu 'Bu kurşunla öldürüldü benim kardeşim' deyip bir acısını paylaştı. Tonu fazladır, eksiktir başka bir şey. Herkesin tepki gösterme yolu, yöntemi farklı olabilir."

Turan, "Kılıçdaroğlu, eğer terörle olan ilişkisine hala netlik kazandırmazsa, hala terör örgütüne çok üst perdeden 'hayır' demezse, lanet okumazsa, hala terörle ilgili devletinin yanında yer aldığını hissettirmezse benzer tepkiler hala olabilir diye endişe duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bülent Turan, eylemi yapan kişinin Başbakan Binali Yıldırım'a sarıldığının söylenmesinin vahim olduğuna işaret ederek, şu görüşlerini paylaştı:

"Cenazedeki şehit ailesi olan insanlar, akrabaları, yakınları tabi ki Başbakan'a sarılır, ağlar, bununla ilgili dertlerini ortaya koyarlar, hüzünlerini paylaşırlar. İsterdim ki öyle bir anamuhalefet partisi olsun ki ona da şehit aileleri sarılabilsin, ona da şehit aileleri ağlayabilsin, derdini anlatabilsin. O kalabalıkta bir kişinin, bir şehit yakınının Başbakanımıza sarılıyor olması, bunun ajite edilerek, farklı bir yere çekiliyor olması başlı başına sorun diye düşünüyorum. Kılıçdaroğlu'nun, kendi söylemine bakması lazım. Dün oradaki görüntüleri bizler de izledik, bu konuyla ilgili bilgi aldık. Şehit yakını olduğunu ifade eden birisi Başbakanımıza sarılmış, hüzünlerini, duygularını paylaşmış ve devam etmiştir oradaki yürüyüşüne. Biz oradaki görüşmelerimizde, ziyaretlerimizde, şehit ailesinin taziyesinde 'Sen kimsin, sicilin nedir?' diye mi soracağız. Kim gelirse tabii ki elini sıkacağız, sarılacağız ve duygularımızı beraber paylaşacağız. Dün Sayın Başbakanımızın ilgili kişiyle kucaklaşıyor iddiası bundan öte bir şey değildir. Tabi ki Başbakanımız tanımıyor ilgili kişiyi. O kalabalıkta herkes gibi o da gelip taziyelerini sunmuştur kendisine."