ANKARA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bakanlığın Suriyeli çocuklara yönelik çalışmalarının sorulması üzerine, Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere ülke olarak büyük destek olduğunu, hatta tüm dünyaya bu konuda örnek teşkil ettiğini vurguladı.

600 bin Suriyeli çocuğun 300 binini Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle eğitim sistemine dahil ettiklerini bildiren Gürcan, kamplarda kalanların ihtiyaçlarının giderilmesinin ve destek sağlanmasının kolay olduğunu ancak nüfus içine girmiş, sokağa taşmış Suriyeli göçmenlere ulaşmanın zorluğuna vurgu yaptı.

Kimlik sistemiyle ülkedeki Suriyelilerin sağlık sistemlerinden yararlanmasının kolaylaştırıldığını dile getiren Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bakanlık olarak sosyal destek noktasında bu kartı olanlara yardım ediyoruz. Psikososyal destek veriyoruz. Bunu yaparken de koordinasyona çok acil ihtiyaç vardı. Başbakanlık yönetiminde mültecilerle ilgili bir üst komisyon oluşturuldu. Geçen hafta komisyonun toplantısına bizzat başkanlık ettim. Neler yapabileceğimizi, iki, üç başlıkta çalışmaları değerlendireceğiz. Mültecilerin, bizim ailelerimize etkisi konusunda bir araştırmaya ihtiyaç duyuyoruz. Aynı zamanda bu ailelerin çocuklarına psikososyal destek vermek, ailelere destek vermek anlamında hizmetleri geliştirmeye çalışıyoruz. Bir de toplumla oryantasyonunu, entegrasyonu sağlayıcı önlemler almak gerekiyor hızlıca. Sadece bizim bakanlıkla değil, el birliği ile koordinasyon içinde, diğer bakanlıklarla işbirliği halinde yardımcı olmaya çalışıyoruz."