LYON - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suriye'de kan gövdeyi götürürken, hiç kimse görmedi. Ne zamanki mülteciler Avrupa kapılarına dayandılar, çok ciddi bir sorun var dediler. Sorun artık Türkiye sorunu değil, sorun artık bir Avrupa sorunudur" dedi. 

Kılıçdaroğlu, günü birlik çalışma ziyareti için gittiği Fransa'nın Lyon kentinin güneyindeki Vienne kasabasında seçmenlerle bir araya geldi. CHP Fransa Birlik Başkanlarıyla öğle yemeğinde buluşan Kemal Kılıçdaroğlu, partisi tarafından Salle Saint Germain'de düzenlenen etkinlikte yaklaşık 400 gurbetçiye seslendi. 

Yurtdışında yaşayan 3 milyona yakın seçmenle ilgili CHP adına çalışma yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Her 300 bin kişiye bir milletvekili düşündüğümüzde, 3 milyon vatandaşımız için 10 milletvekili ihtiyacımız var, bununla ilgili bir kanun teklifi hazırladık, parlamentoya sunduk. Ama yasallaşmadı.1 Kasım'da bize iktidar yetkisi verirseniz, ilk çıkaracağımız kanunlardan birisi bu" diye konuştu.

Yurtdışında seçilme hakkında konusunda siyasi partiler yasasında düzenleme olmasını isteyen Kılıçdaroğlu, "Sizin sorunlarınızı sizin seçtiğiniz biri Ankara'ya gelip anlatacak, eğer biz bunu yapabilirsek o zaman gerçekten de demokrasiye inanmış oluruz" dedi.

"Sorun artık Türkiye sorunu değil, sorun artık bir Avrupa sorunudur"

Türkiye'den Avrupa'ya göç eden gurbetçilerin ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin durumunu herkesten daha iyi anlayabileceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Onların dramını en iyi siz anlarsınız, ne acılar çektiğini en iyi siz anlarsınız. Bütün dünya ne zaman anladı? Küçük bir çocuğun bedeni Akdeniz kıyılarına vurduğu zaman anladı. O bir fotoğraftı ama o fotoğraf dünyanın vicdanını kararttı" diye konuştu. 

Suriyeli mülteci meselesinin Avrupa tarafından uzun bir süre ihmal edildiğine işaret eden Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

"2 milyon mülteci şimdi Avrupa kapılarına dayandı, ve Avrupa diyor, ne oluyor diye. İki buçuk, üç yıldır orada çatışma olurken, Suriye'de kan gövdeyi götürürken, hiç kimse görmedi. Ne zamanki mülteciler Avrupa kapılarına dayandılar, 'çok ciddi bir sorun var' dediler. Sorun artık Türkiye sorunu değil, sorun artık bir Avrupa sorunudur. Mültecileri yasaklayarak gönderebilir miyiz, önünü keserek, 'sizi göndermeyeceğiz' diyebilir miyiz? Eğer bir aile, bir topluluk, bir kitle ölümü göze almışsa, hiç kimse onu engelleyemez." 

Kılıçdaroğlu daha sonra Türkiye'ye hareket etti.