İSTANBUL – Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, artık insanların diline, dinine, cinsiyetine, kılık ve kıyafetine göre ayrım yapılmadığı, insanı birey olarak güçlendiren bir sistemi hayata geçirmek zorunda olduklarını belirterek, ''Hukuk devleti olma yönündeki bütün mekanizmaları güçlendireceğiz ki kadın da siyasette sistemin bir parçası olabilsin'' dedi. 

Şahin, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde düzenlenen ''Siyasette Kadın Olmak'' başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, siyasetin çözüm bulma ve adam kazanma sanatı olduğunu söyledi.

Toplumun değerlerini bilen, sorunlarına çözüm bulma iradesini ortaya koyan, toplumu özümsemiş kişilerin siyasette olması gerektiğini vurgulayan Şahin, ''Siyaset çok geniş ama olmazsa olmaz bir alan ve ülkenin geleceği adına konulacak hedeflerde, analizlerin çok iyi yapılması gerekiyor'' dedi. 

Şahin, ''siyaset'' dendiğinde akla erkeklerin geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Çünkü siyaset, erkek işi olarak görülüyor. Toplumun kadındaki beklentilerine bakıldığında, analık ve eş vasfı çok önemli ve kutsal bir alan olarak görülüyor. 2 çocuk annesi ve 22 yıllık eş olarak söylüyorum, bu, öbürüne engel olmamalı. Şefkat, sabır ve evladın verdiği duyguları, siyasete bu bakış açısını koyabilmeliyiz. 'Bu bir erkek işi' denildiği zaman sadece oy kullanma hakkını kullandık ve yakın çevremiz için, babamız, erkek kardeşimiz için bir şeyler talep ederek, süreci yönettik. Alana girmek ve kalabilmek çok güçlü bir kişilik gerektiriyor.''

-''Hiç kimse süpermen değil''-

Bakan Şahin, ''Kadınlar dünyayı yönetse ne olur?'' diye sorarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

''Kadınların, Allah'ın verdiği özelliklerini erkekleştirerek götürdüğünüzde hiçbir zaman fark yaratamazsınız. Dünya yaratılırken bu iki bakış açısıyla yaratılmış. Kadın ve çocuklarla ilgili sorunları, yalnızca bir bakış açısıyla nasıl çözecek ve kalıcı kılacaksınız? Dolayısıyla sadece siyaset ve parlamentoda değil, karar alma mekanizması denilen alana her iki bakış açısını koymamız ve tamamlamamız gerekiyor. Bu ihtiyacı giderebilmek için önümüzdeki engelleri kaldırmamız gerekiyor. Artık ileri demokrasiye gitmek, hukuk devleti olmak ve sivil anayasamızı yapmak zorundayız. Artık insanların diline, dinine, cinsiyetine, kılık ve kıyafetine göre ayrım yapılmadığı, insanı birey olarak güçlendiren bir sistemi hayata geçirmek zorundayız. Hukuk devleti olma yönündeki bütün mekanizmaları güçlendireceğiz ki, kadın da siyasette sistemin bir parçası olabilsin. Kadına verilen rolleri götürürken sosyal devlet olarak yanında olacağız. Hiç kimse süpermen değil.''

Kadının yönetimin bir parçası haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, ''Kadın, bu özgüven, cesaret ve bilgiyi alıp, sistem onu kolaylaştıracak şekilde hayata geçtiği zaman geriye sadece erkeklerin bu konuda zihinsel dönüşümünü tamamlaması kalıyor''dedi. 

''Siyaset kadın işi değil, erkek işidir'' anlayışının kabul edilemeyeceğini dile getiren Şahin, siyasetin akıllı adam işi olduğunu, duygusallığa yer olmadığını söyledi. 

Şahin, siyasetin takım işi olduğunu belirterek, ''Bireysellikle olmaz. Kadınlar, erkeklere göre biraz daha bireysel yetiştiriliyor. Biz bebekle oynarken, erkek çocukları futbol, basketbol oynuyor, paylaşmayı, anlaşmayı, takımın bir amacına doğru hareket etmeyi öğreniyor. Kadınların da sistemin içinde hem nitelik, hem de nicelik olarak daha geniş ve kalıcı olabilmesi için takım ruhunu kazanmamız lazım'' diye konuştu.