ANKARA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kıbrıs'ta müzakere masasına tekrar oturulabileceği yönündeki açıklamaları değerlendiren Bilgiç, şunları söyledi:

"Hem KKTC hem de Türkiye Kıbrıs'ta kalıcı bir siyasi çözüm için kararlılığını koruyor. Rum tarafı da daha önce KKTC'nin haklarını savunmak için yürüttüğü çalışmaları bahane göstererek müzakere masasından kalkmıştı. Aslında bu samimiyetsizliğin göstergesi. Oysa Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme varılması, doğal kaynakların paylaşımıyla ilgili meselenin de çözümünü aslında sağlayacak. Kıbrıs Türk tarafı hala müzakere masasında ve 11 Şubat 2014 tarihli ortak bildiri çerçevesinde müzakerelere devam etme konusunda siyasi irade ve kararlılığını hala sürdürüyor. Sadece Türk tarafının bu kararlılığıyla soruna çözüm bulmak mümkün değil. Biz Rum tarafının Doğu Akdeniz'deki tek taraflı faaliyetlerini bir an önce sona erdirmesini ve müzakere masasına dönmesi yönünde samimi bir çaba göstermesini bekliyoruz. Türkiye, KKTC'ye her alanda verdiği desteği dün olduğu gibi bugün ve yarın da sürdürecek." 

Eğit donat

Eğit-donat programına ilişkin son durumun sorulması üzerine Bilgiç, bu konuda ABD ile 19 Şubat'ta bir mutabakat zaptı imzalandığını hatırlattı. Konuya ilişkin teknik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bilgiç, DAEŞ ile mücadele kapsamında peşmergelere verilen eğitime ilişkin olarak da Türkiye'nin bu mücadelede uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu vurguladı. Bilgiç, bin 550 civarında asker ve peşmergenin eğitildiğinin ve Türkiye'nin lojistik destek de sağladığının altını çizdi. 

Bir gazetecinin "Türkiye üzerinden Suriye'ye giden ilk gruptaki 3 genç kızın ailelerinin bakanlıktan yardım talepleri oldu mu" sorusunu yanıtlayan Bilgiç, bu konuda kendilerine herhangi bir talep gelmediğini ancak ilgili kurumların konuyla ilgilendiğini belirtti. "Bizim yabancı savaşçıların Suriye'ye geçişi konusunda çok net bir politikamız var. Bunun temel unsuru daha fazla işbirliği" şeklinde konuşan Bilgiç, bunu her platformda dile getirdiklerini anlattı. 

Tanju Bilgiç, geçen günlerde 9 Sudanlı tıp öğrencisinin Suriye'ye geçişine ilişkin olarak da ilgili kurumların hem Sudan hem de İngiliz makamlarıyla işbirliği içinde konuyu takip ettiğini kaydett