TBMM - CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, TBMM Genel Kurulu'ndaki sözlerine ilişkin tepkileri değerlendirirken, ''Yalnızca Türk ulusu ve Türk vatandaşlığı sistemini savunduğum için şahsımı ırkçılık, faşistlikle damgalamaya girişmiş her kişi ve kurumdan özür bekliyorum'' şeklinde konuştu.

''Bizde ulus, 'Türk ulusu' adını alır. Milliyetler Türkmen, Yörük, Kürt, Süryani, Ermeni, Çerkez, Laz, Gürcü ve benzeri diğer etnik topluluklardır. Öyle bir yapı var ki ulus bir çadırdır, milliyetler o çadırın dokusunda ve içinde yer alırlar'' ifadelerini kullanan Güler, şöyle devam etti:

''Türk ulusu ve Türk vatandaşlığı sistemini savunduğum için şahsımı ırkçılık, faşistlikle damgalamaya girişmiş her kişi ve kurumdan, hem şahsım hem partim hem de haksız yere aldatılarak incitilen tüm yurttaşlarım adına özür bekliyorum.''

Türkiye, Yugoslavya gibi olmasın

Kendisinin Boşnak kökenli bir Türk vatandaşı olduğunu ifade eden Güler, Türkiye'nin, babasının memleketi olan Yugoslavya gibi olmasını istemediğini söyledi. Güler, Yugoslav ulus yapısı ortadan kaldırıldığında, ülkenin milliyetler mezbahasına döndüğünü, Türk ulus yapısını çözme operasyonunun buna benzer bir tehdit getirdiğini savundu.

CHP bunu kendi içinde aşacak

Birgül Ayman Güler, ''Genel Kurul'daki konuşmanızın parti içinde bir rahatsızlık uyandırdığını düşünüyor musunuz?'' sorusuna, ''Uyandırmaz mı? Ama bu açıklamayı arkadaşlarım orada dinledi, ertesi gün çok kişiyle paylaştık. Hiç kimsede o gazete sürmanşetlerinde atılan başlık anlayışı yoktu. Çünkü bizde öyle bir anlayış yok. Bu, CHP üzerinde yürütülen, gayri meşru, CHP dışından yeniden dizayn çalışmasının parçasıdır. Kimse, bu kampanyanın, CHP'de bir bölünme parçalanma sarsılma ile sonuçlanacağını beklemesin. CHP bunu kendi içinde tartışarak aşacak'' dedi.