KONYA

Bayramlaşma programları kapsamında Konya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, cuma namazını Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camii'nde kıldı. Davutoğlu, namaz çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç gündür devam eden yoğun telefon diplomasisi sonrası, gece yarısı 3 günlük bir ateşkes konusunda mutabakat sağlandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ile görüşme yaptığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu tabii Gazzeli kardeşlerimizin bir nefes alması, insani yardımların ulaşması açısından önemli bir imkan olmanın yanında, kalıcı bir ateşkesin temini için müzakere imkanı da sağlayacak insani amaçlı bir ateşkesti. İlk saatleri daha sakin geçtikten sonra maalesef saat 10.00'dan itibaren hepimizi üzen haberler gelmeye başladı. Olayı yakından takip ettik. Alandan da doğrudan bilgi almaya çalıştık. Gerek BM kanadından, gerekse Filistin tarafından... Biraz önce de Halit Meşal ve Halid Atiyye ile ayrı ayrı birer görüşme gerçekleştirdim. Tabii bu tür ateşkes durumlarında herkes kendisine ulaşan haberle değişik yorumlar yapıyor. Ancak Filistin tarafının açık ve kesin tespiti; ateşkesin, İsrail'in özellikle ateşkes saati yaklaştıkça artırdığı operasyonlar sebebiyle doğan bazı çatışmalardan kaynaklandığını, ateşkesin bozulmasının ve 70'e yakın Filistinli'nin hayatını kaybetmesine neden olan ateşkes ihlallerinin yaşandığını, buna cevap vermek durumunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Tabii önemli olan; şu anda ateşkes şartlarına süratle geri dönülmesidir. Sayın Meşal bu çerçevede kendilerinin İsrail'in ateşkesi bozmaması halinde ateşkese sadık olduklarını bize ifade etmişlerdir. Bu çerçevede de Filistin tarafından bir açıklama yapılacak. Herkesi aklı selime davet ediyoruz. Dünyanın gözü önünde bir halk her türlü tahrip edici silahla büyük bir zulme maruz kalıyor."

"Bu tür ihlal iddiaları, karşılıklı suçlamalar olur"

Davutoğlu, bayramların kutsal günler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bayramdaki bu katliamlara insanlık vicdanının isyan ettiği bir dönemde gelen bu ateşkes bir fırsat olarak görülmeli. Burada Filistin tarafını suçlayarak ateşkesin bittiğini ilan etmek doğru bir tavır değil. Daha ilk günden Kerry'e de ifade etmiştim. Ateşkes ilan edildikten sonra mutlaka bu tür ihlal iddiaları, karşılıklı suçlamalar olur. 'BM'den bir gözlemci heyeti alanda bulunsun ve BM tespit etsin' diye bir talepte bulunduk. Tabii böyle bir heyetin oluşması zaman alacağı için ateşkesi bir an önce gerçekleştirmek amacıyla bu mümkün olmamıştı. Ancak alanda BM temsilcileri var, onlarla da temas halindeyiz. Önemli olan; ateşkesin biran önce tekrar tesis edilmesi ve herkesin bu ateşkese sadık kalması. Sonra da ateşkes ihlalleri konusunda gözlem yapabilecek güçte bir heyetin alanda bulunması. Filistin tarafı çok açık ve net şekilde, bu ateşkesin tünelleri tahrip edeceği iddiasıyla ateşkes sonrasında da bazı Filistinli evlere giren İsrailliler tarafından ihlal edildiği yönünde."

Çok kırılgan bir ateşkes olduğunu başından beri bildiklerini dile getiren Davutoğlu, daha önce bayramın birinci günündeki 24 saatlik ateşkes ilanında da yine böyle kırılganlıklar yaşandığını aktardı.

Telefon görüşmelerine devam edeceklerini anlatan Davutoğlu, "Bir an önce ateşkes şartlarına geri dönülmesi için elimizden geleni yapmaya ve Filistinli kardeşlerimize insani yardımların ulaşması yönünde çalışmalarımızı artırmaya kararlıyız. Şu anda yapılması gereken; derhal ateşkes şartlarına geri dönülmesi. Gerektiğinde araştırma heyeti ihdas edilerek ateşkesin kimin tarafından ihlal edildiğinin tespiti yönünde adımlar atılması. Yoksa Filistin tarafına yönelik suçlamalarla daha önceki uygulanan insanlık dışı katliamları maruz göstermeye çalışmak, İsrail'e hiçbir fayda sağlamaz. Bunun da İsrailliler tarafından gayet iyi bilinmesi gerekir" diye konuştu.