TBMM

CHP'nin ardından diğer muhalefet partileri MHP ve HDP de Meclis'in 28 Ağustos'tan sonra yasama faaliyetinde bulunmasına karşı çıkıyor.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, AK Parti'nin, Meclis'in 28 Ağustos'tan sonra çalışmaya devam etmeyi öngören çalışma takvimine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Meclis'in çalışmaması gerektiğini savunan Vural, Torba Tasarı ve CMK Teklifi'nin yasalaştırılmak istendiğini, Meclis'in bu şekilde çalıştırılmasının doğru olmadığını kaydetti.

Torba Yasa'daki 40 bin öğretmen atamasına ilişkin, acil ihtiyacı gidermeye yönelik konuya gerekli desteği vereceklerini belirten Vural, Torba Tasarı'nın aciliyetinin bulunmadığını savundu. Vural, "Acil olsaydı bundan önce çıkarırlardı" dedi.

Türkiye'de şu anda hükümet ve hukukun olmadığını iddia eden Vural, "Herşey yapılabilir. Taş da düşebilir ayı da çıkabilir. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Erdoğan, 28 Ağustos'taki devir teslim töreninden sonra, 'ben başbakanlığı bırakmam' derse ne yapacağız bilmiyorum. Basımevi Müdürü, 'ben yayınlamıyorum' derse ne olacak? Türkiye'nin en güçlü adamı Basımevi Müdürü" diye konuştu.

Vural, yeni hükümetin, hangi tasarıların görüşülmesi gerektiğine dair öneride bulunması gerektiğini ifade etti. Vural, Hükümet'in bu konudaki tercihlerinin parlamentoya gelmesinde yarar olduğunu belirtti.

"Karar sadece AKP'nin"

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da iktidar ile muhalefet partileri grup başkanvekillerinin, Meclis'i kapatırken 1 Ekim'e kadar hiçbir yasanın görüşülmemesi konusunda anlaştığını söyledi.

AK Parti'nin çalışma kararını muhalefete danışarak alması gerektiğini dile getiren Buldan, "Diğer gruplarla bunu yaptı mı, bilmiyorum ama HDP olarak bizimle temasa geçilmedi. Karar sadece AKP'nin kararı" dedi.

Torba kanun tasarısındaki öğretmen atamalarının tek madde olarak geçirilebileceğini ifade eden Buldan, öğretmen atamalarının yapılması gerektiğini belirtti. Buldan, "Öğretmen atamasına ilişkin yasa gelirse imzamızı atarız ama bunun dışında kanun görüşülmesine karşıyız" diye konuştu.