ANKARA

Liderlerin Milletvekili Genel Seçimi öncesinde "kozlarını paylaştıkları" miting meydanları zaman zaman renkli görüntülere sahne olurken, bazen, açılan bir pankart, atılan bir slogan veya yaşanan dil sürçmeleri alandakileri tebessüm ettirdi.

Seçime kısa bir süre kala, partilerin miting programları hızla devam ediyor. Liderlerin vatandaşlarla bir araya geldiği alanlarda zaman zaman renkli anlar da yaşanıyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran milletvekili seçimleri dolayısıyla ilk mitingini, Erzurum'da yaptı. Erzurum mitingi, hem 7 Haziran seçimlerinin hem de Başbakan Davutoğlu'nun genel başkan olduğu dönemin ilk seçim mitingi olma özelliği taşıdı.

Erzurum'daki İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde, alana asılan, "Siftah Dadaştan Bereket Allah'tan" yazılı büyük pankart alandaki en dikkat çekici unsurlar arasında yer aldı. 

Niğde'de Davutoğlu'na akrostis şiir

Başbakan Davutoğlu'na, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Niğde mitinginde de bir sürpriz yapıldı. Miting alanında, mısraları Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun adı ve soyadının baş harfleriyle başlayan, "Adı şanı belli kamil insan/Hakka aşık olan halktan olan/Muhabbetle olsun selam/Emrinde bu koca meydan/Tarih yazacağız buna inan/ Dünya dursa da karşında/ Allah yar ve yardımcın ola/ Vakit gelip varınca huzura/ Uğramazsın hayali sükuta/ Taşkent'in yiğit  çocuğuna/ Oğlunla ordu olasın kızınla oba/ Güller açsın gül yanaklarında/ Layıksın bu gönüllerin tahtına/ Utandırmasın Rabbim bizi sana" şeklinde, iki kıtalık şiirin yazılı olduğu bir pankarta yer verildi. 

Engellilerle işaret diliyle anlaştı

Daha önce, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen işaret dili eğitim programının bir seansına katılan Başbakan Davutoğlu, zaman zaman miting meydanlarında işitme engelli vatandaşlarla da işaret diliyle sohbet etti.

Davutoğlu, Elazığ mitinginde halka hitap ettikten sonra, platforma çıkardığı çocuklarla işaret diliyle anlaştı. Başbakan Davutoğlu, Bingöl mitinginde ise kürsüde konuştuğu sırada işitme engelli Yasin Atan adlı genç, kendisine "12 Bingölspor" atkısı uzattı. Korumaları aracılığıyla atkıyı alan Davutoğlu, konuşmasının ardından Atan'ı platforma davet ederek onunla birlikte alandakileri selamladı.

Önce resmini öptü, sonra Davutoğlu ile buluştu

Başbakan Davutoğlu'nun Çorum'daki mitinginde de ilginç bir buluşma yaşandı. Çorum'un Bayat ilçesinin Dorukseki köyünde yaşayan Gülizar Kızmaz, AK Parti'ye ait bir araç üzerindeki Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun fotoğrafını öperken çekilen fotoğrafı basında yer alınca, Başbakan Davutoğlu'nun dikkatini çekmişti.

Davutoğlu, miting dolayısıyla gittiği Çorum'da, Gülizar Kızmaz isimli yaşlı kadın ile buluştu. Gülizar Kızmaz, resmini öptüğü Başbakan Davutoğlu ile miting meydanında kurulan platformda kucaklaştı. 

Başbakan Davutoğlu, elini öptüğü ve boynuna sarıldığı Gülizar Kızmaz ile ilgili, "İşte bizdeki muhabbet. Biz görmeden severiz, duyarak, duayla severiz. 'Neredeyse bu teyzeyi bulun, elini öpeceğim ve duasını isteyeceğim ve onu da manevi anne gibi göreceğim' dedim. Eğer bir teyze, bir hanımefendi uzaktakine birine böyle muhabbet duyuyorsa buna ana muhabbeti derler, ona da evlat derler. Allah razı olsun Gülizar teyze" ifadelerini kullandı.

Pankartla çaya davet ettiler

Başbakan Davutoğlu, Sinop'taki mitinginde de halka hitap ederken, alanın yakınındaki bir binanın balkonundan bir grup kadın, "Çaya bekliyoruz" yazılı pankartı açtı. Davutoğlu, pankartı görünce, "İnşallah geliriz, kırmayız sizi hanımlar" dedi ve konuşmasını tamamladıktan sonra davete icabet etti.

Davutoğlu, Twitter'ın canlı yayın uygulaması Periscope'taki "Davutoğlu Canlı" isimli hesaptan  yayınlanan ev ziyaretinde, 2003 yılında Beykent Üniversitesinde öğrencisi olan Dilek Özdemir'le de karşılaştı. Öğrencisi Özdemir ile hasret gideren Davutoğlu, bu buluşmada, "Dünyanın en güzel şeyi öğrencisi ile hocasının buluşmasıdır. Her yerde öğrencilerimden biriyle karşılaşıyorum. Seni görünce şaşırdım. Burada olduğunu bilmiyordum" dedi. 

Güldüren pankart

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na duyulan sevginin ifade edildiği dövizlerin yanı sıra miting meydanlarında, muhalefet partileri ve paralel yapıyla ilgili ilginç görseller yer aldı. 

AK Parti'nin Kocaeli mitinginde hazırlanan bir karikatürde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na atfedilen, "Hocam sözlerimi, Notere onaylattım. Nasıl?" şeklindeki soruya, Nasrettin Hoca'nın yanıtı olarak "Niye Notere gittin? Milleti bulamadın mı?" sözlerinin yer verildi.

AK Parti miting meydanlarında, paralel yapıya karşı ise "Paralel dikey fark etmez, Dadaş ihaneti affetmez", "Paralel dikey fark etmez, Gakkoş ihaneti affetmez", "Telekulakla değil, can kulağıyla dinliyoruz, emret Sayın Başbakanım" gibi pankartlar kullanıldı.

Şehit annesinin elini öptü

Başbakan Davutoğlu, Gümüşhane Zafer Meydanı'nda düzenlenen mitingdeki konuşmasının ardından, Şah Fırat Operasyonu'nda şehit olan Halit Avcı'nın Gümüşhane'de yaşayan annesi Fatma ve babası Mustafa Avcı'yı sahneye davet etti ve şehidin annesinin elini öptü.

Davutoğlu, Trabzon Meydan Parkı Atatürk Alanı'nda düzenlenen mitingin ardından Hüseyin Avni Aker Stadı'nda eski Trabzonsporlu futbolcularla maç yaptı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun vatandaşlarla bir araya geldiği miting meydanlarında da ilginç anlar yaşandı.

Partisince, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde düzenlenen mitingde, vaatlerini sıralarken dili sürçen Kılıçdaroğlu, "Emekliye 2 maaş ikramiye vereceğim, mazotu bin 500 lira yapacağım. Evet, yapacağım. Asgari hürriyeti bin 500 lira yapacağım. Parayı nereden bulacağım? Parayı bulacağım" diye konuştu. 

Giresun'da, 20 Mayıs'ta düzenlenen "Uluslararası Aksu Festivali"ne eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşiyle tören alanına kurulan sacayaktan geçerek dilekte bulundu ve nehre taş atma ritüelini gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, sacayaktan geçtikten sonra "Halkın zenginleştiği bir Türkiye" dilerken, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ise dileğini söylemek istemedi.

Partisinin, 13 Mayıs'ta Mersin'in Mut ilçesindeki mitinginde konuşan Kılıçdaroğlu,  Türkiye'nin diğer ülkelerden eksiğinin olmadığını vurguladıktan sonra, "Bir şey eksik. Dürüst siyaset eksik, namussuz siyaset eksik" ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, Konya ve Ereğli mitinglerinde, tekrar  "Türkiye'de namussuz siyaset, ahlaksız siyaset eksik" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kars mitinginde, halihazırda Et ve Süt Kurumu adına sahip olmasına rağmen, "Et ve Balık Kurumu'nu yeniden yapılandıracağız. Adı Et ve Süt Kurumu olacak" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Kılıçdaroğlu, Ekşi Sözlük yazarları ile bir araya gelerek, sorularını yanıtladı. 

İstanbul'da, hayatını konu alan "Anadolu'nun Kemal'i" belgeselinin gösterimine katılan Kılıçdaroğlu, belgeseli izlerken duygulandı ve gözleri doldu.

Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de, Romanların yaşadığı Tepecik mahallesinde, Hıdırellez kutlamalarına katıldığı sırada, yaşlı bir Roman kadının "Kurban olurum" diye boynundan aşağı doğru eğerek önce öpmesi ve sonrasında müziğin coşkusuyla dansa katmaya çalışması ilginç anlar oluşturdu. Ziyarette, Kılıçdaroğlu, Romanlardan kurulu Tepecik Filarmoni Orkestrası'nca kendisi için bestelenen bir parçayı da dinledi. 

Kılıçdaroğlu, Burdur mitingi sırasında, konuşma yaparken kalabalıktan bir grubun "ambulans" şeklinde bağırması üzerine konuşmasına ara verip, rahatsızlanan kişi için ambulans anonsu yaptı. 

MHP Genel Başkanı Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin mitinglerinde zaman zaman dil sürçmeleri de yaşadı. Partisinin Sivas mitinginde ilçelerin isimlerini sayarak sevgi ve saygılarını ileten Bahçeli, İmranlı'nın adını "İmralı" diye telaffuz etti.

Bahçeli, partisinin Konya mitinginde ise kentin manevi mimarlarından bahsederken Hazreti Mevlana yerine, "Hazreti Mevla" ifadesini kullandı. MHP liderinin, Isparta mitinginde kente zaman zaman "İsparta" diye seslenmesi alandakilerin tebessüm etmesine neden oldu. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçime 11 gün kala ziyaret ettiği Kızılcahamam ilçesinde Ülkücü Şehitler Anıtı'nı ziyaret etti. Daha sonra Patalya Otel'e geçen Bahçeli, otelden çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bahçeli, açıklamasının sonunda, kendisini uzun bir süredir bekleyen gazetecilerden iki soru gelmesi üzerine, "Bu kadar hazırlığı iki soru için mi yaptınız" ifadesini kullandı.

"Seni unutmayacağım"

Ankara'nın Kazan ilçesinde, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaret eden Bahçeli, buradan çıkışında 102 yaşındaki Akif Aktürk ve 9 aylık Ecem Yener bebek ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Bahçeli, elinden tutarak bir süre yürüdüğü Aktürk'e, "Akif Aktürk, seni unutmayacağım. Bir isteğin olursa beni ara" demesi, çevresindekileri gülümsetti. 

Bahçeli'nin, Kocaeli'deki mitinginde kullandığı "Atanamayan ne kadar öğretmen varsa alayını atayacağız" sözleri ilgi çekti. 

Bu arada, HDP Muğla mitinginde seçim otobüsünün üzerine konulan iki karpuzun birinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın portresinin, diğerinde ise partinin ambleminin yer aldığı görüldü.