ANKARA

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin MHP'de olağanüstü kurultay yapılmasına yönelik kararını onaması sonrası Genel Merkez'in olağanüstü kurultay için 10 Temmuz tarihini açıklamasının ardından gözler Çağrı Heyeti'ne çevrildi.

Genel Merkezin mahkeme süreci başlamadan önce tarih açıklasaydı olağanüstü kurultayı toplayabileceğini savunan muhalifler, bugün yapılacak Çağrı Heyeti toplantısından çıkacak kurultay tarihini bekliyor

Muhaliflere göre Genel Merkez, olağanüstü kongreyi toplamakta yetkisiz. Muhalifler bunun nedenini, Genel Merkez'in mahkeme süreci başlamadan önce tarih açıklamaması ve gidilen mahkemenin bu yetkiyi Çağrı Heyeti'ne vermesi olarak açıklıyor.

Mahkeme tarafından yetkilendirilen Çağrı Heyeti'nin, bugün toplanarak olağanüstü kurultay tarihini belirlemesi bekleniyor. Çağrı Heyeti, tarih açıklamadan önce hukukçuların hazırladığı raporu son kez gözden geçirecek.

Daha önce Yargıtay kararına saygı duyulacağını açıklayan Genel Başkan Devlet Bahçeli, kararın açıklanmasının ardından olağanüstü kurultayı 10 Temmuz'da toplayacağını belirtmişti. Muhaliflere göre Bahçeli'nin "olağanüstü kurultayı toplama yetkisi" yok.

Muhaliflere göre Bahçeli'nin yazılı açıklamasında kullandığı; "Tüzük tadilatı konusundaki talep ve çağrılar da etraflıca değerlendirilip lazım gelen tedbir ve düzenlemeler doğal mecrasında aşama aşama yerine getirilecektir" ifadesi, partinin önünü açacak "açık ve net ifadeler" değil.

Bahçeli istifa etmeyecek
Muhaliflerin olağanüstü kurultay öncesi istifasını beklediği Bahçeli, bu kararı almayacağı gibi yeniden aday olacak. Bahçeli, "Kim ya da kimler genel başkanlığa aday olacaksa şahsımla yarışacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Parti tüzüğünün 66. maddesi uyarınca, büyük kongrede divanın teşkilinden sonra, açılış konuşması için Genel Başkan’a söz veriliyor. Bahçeli, kurultay öncesinde istifa etmezse açılışta genel başkan sıfatıyla hem delegelere hem de izleyicilere hitap edebilir.

En az 40 delegenin imzasını alarak genel başkanlığa resmen aday olabilen isimlere, kurultay divanı tarafından delegelere hitap etme hakkı tanınıyor. Bahçeli bu doğrultuda kurultayda ikinci kez hitap etme şansı bulacak.

Öte yandan partiye yakın kaynaklar, Genel Başkan Bahçeli'nin kurultay konuşmasında "daha önce hiç yapmadığı şekilde özel bir konuşma hazırlayacağını ve bazı konularda perdeyi aralayacağını" belirtiyor.