TBMM

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'teki güvenlik önlemlerine ilişkin, "Biz burada halk adına, millet adına görev yapıyoruz. Burası millete kapatılamaz. Olağanüstü dönemlerde kapatıldı. Ona benzer bir olay meydana geldi diye vatandaşın taleplerinin dile getirileceği, isteklerinin karşılanacağı bir mekanı vatandaşa kapatamazsınız. Ama vatandaşın girişi, çıkışı da usulüne uygun olacak" dedi. 

Çiçek, Haber Türk Televizyonu'nun canlı yayınına katılarak gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Meclis'te yapılan saldırı ve ardından gerçekleştirilen güvenlik toplantısına ilişkin soru üzerine Çiçek, bu konunun 24. dönemde üzerinde en fazla durulan hususlardan biri olduğunu söyledi. 

Meclis'in hareketli bir dönem geçirdiğini, özellikle grup toplantılarının yapıldığı salı günleri bazı sıkıntıların ortaya çıktığını belirten Çiçek,  geçmişte kurallara uyulması konusunda uyarılar yaptığını, siyasi parti gruplarına mektup gönderdiğini hatırlattı. 

Grup toplantılarının olduğu salı günleri Meclis'e 12 binin üzerinde ziyaretçinin geldiği günler yaşandığını belirten Çiçek, bunun ciddi problemlere yol açtığını vurguladı. Grup toplantılarında iç yönetmeliklere uyulmadığını ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Grup toplantılarının asli unsuru milletvekili. Bana her partiden grup toplantılarıyla ilgili şikayet var. Asli unsur olan milletvekili bu salonlarda yer bulamıyor. Grup toplantılarında maksat dışa mesaj vermekten daha çok, o da verilebilir, haftalık değerlendirme yapmak, siyaset, parlamento kültürünün oluşması, uygulamaların yansımalarının değerlendirildiği, görüş alışverişinde bulunulduğu platformlar. İç Tüzüğe göre grup toplantılarına bırakın sade vatandaş, eski milletvekilleri bile katılamazlar. Hatta bazı gruplarımızın yönetmeliklerinde milletvekilleri ve parti üst düzey yöneticileri dışında birisi katılacaksa grup genel kurulunda oylama yapılması gerekiyor. Ama şimdi görüyoruz ki bir kısım uygulamaları protesto etmek için, Sayın genel başkanları görmek için, başkaca işlerini takip edebilmek, mahalli problemlerini getirebilmek için organize gruplar geliyor. Başlangıçta sadece katılımla başlayan bu toplantılar giderek slogan atmaya, yuh çekmelere varıncaya kadar yapılmaya başlandı. Bu tansiyonu yükseltiyor."

Çiçek'in 24. dönem parlamentosunda grup toplantılarının tansiyonunun hiç düşmediğine işaret ederek, bunun da etkisiyle istenmeyen olayların yaşandığına dikkati çekti. 

 "Dışarıda aldığınız tedbirlere benzer tedbirler alamazsınız" 

 Meclis Başkanlığı olarak yaklaşık bir yıl önce yaşanabilecek olumsuzluklarla ilgili uyarıları içeren bir yazı yazdıklarını belirten Çiçek, "Meclis öyle bir resmi alan ki burada dışarıda aldığınız tedbirlere benzer tedbirler alamazsınız. Burası halkın Meclisidir. Halka kapatamazsınız. 'Meclis halka kapanacak mı?' vesaire. Hayır. Biz burada halk adına, millet adına görev yapıyoruz. Burası millete kapatılamaz. Olağanüstü dönemlerde kapatıldı. Ona benzer bir olay meydana geldi diye vatandaşın taleplerinin dile getirileceği, isteklerinin karşılanacağı bir mekanı vatandaşa kapatamazsınız. Ama vatandaşın girişi, çıkışı da usulüne uygun olacak. Sıkıntı buradadır. Kapatmak söz konusu değil ama alınan tedbirlere uyarak burası açık olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.  

 "Ziyaretçilerin en geç 6'da Meclis'i terk etmeleri gerekiyor"

 Meclis'te güvenlik konusunda yeni tedbirlere gerek olmadığını düşündüklerini belirten Çiçek,  sıkıntının uygulamada yaşandığına işaret etti. Çiçek, şöyle devam etti:

"Meclis'e ziyaretler kesinlikle randevulu olacak. Milletvekilinden, grup başkanvekillerinden randevu alacak. Acil işi oldu, randevu alamadı. O Meclis'e gelecek ama milletvekilinden, danışmandan soracağız. Onun oluruyla biz de onu not edeceğiz. Çünkü bu türlü tedbir almadığımız takdirde Meclis'e insanlar bir türlü sabahın 10'unda giriyor, gecenin 11'ine, 12'sine, 1'ine kadar kulislerde, Meclis'in içinde ziyaretçi var. Halbuki iş için geldiyse saat 6'da bütün daireler kapanıyor. 6'dan sonra kim nereye telefon edecek de bu işleri görecek? Dolayısıyla ziyaretçilerin en geç 6'da Meclis'i terk etmeleri gerekiyor, çünkü yapılacak bir şey yok."

 "Bizim işimiz tayin, nakil yapmak değil" 

Meclis Genel Kurulu'nun saat 15.00 ile 19.00 arasında, karar alınması halinde ise 14.00 ile gündemin bitimine kadar yasa çıkarmak üzere çalışma yaptığını anlatan Çiçek, milletvekillerinin bu çalışmalarının aksamaması gerektiğine belirtti. Çiçek, "Kural itibariyle Meclis'e girişlerin 14.30'da bitmesi lazım ki asli görevimiz olan işleri yapalım. Bizim işimiz tayin, nakil yapmak değil. Anayasa ve İç Tüzüğe göre milletvekillerinin iki asli görevi var. Biri yasa yapmak diğeri de denetim yapmak" diye konuştu. 

Meclis'e girişlerin randevulu olmasının önemine işaret eden Çiçek, "Elini kolunu sallaya sallaya buraya herkes geldiği takdirde burası yönetilemez, içinden çıkılmaz hale geliyor" dedi. 

Genel Kurul çalışması başladıktan sonra kulislerde ziyaretçi bulunmamasının gerektiğini de belirten Çiçek, "Bir bakıyorsunuz burası kıraathaneden farksız. Sabahın 10'undan gelip, gece yarılarına kadar, bu kulislerde özellikle dışarıda kar kış olduğunda bir sürü insan oturmaya devam ediyor. Öyle olunca da kimsenin niyetini okuyamazsınız. Şu maksatla mı geldi, bu maksatla mı geldi, bunları bilme imkanınız yok" ifadelerini kullandı. 

Çiçek, sıkıntıların giderilmesi için ziyaretlerin kuralına uygun olarak yapılması ve kurallara uyulması konusunda da milletvekillerinin yardımcı olması gerektiğini söyledi.