ANKARA

Başbakan Vekili ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Başbakanlık genelgesinden sonra gerçekleştirilen faaliyetler ile 2016-2018 Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı görüşülerek, yeni döneme ilişkin konuların karara bağlanacağı toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ile ilgili bakanlıkların bürokratları yer aldı.

"Sentetik uyuşturucuların yayılmasını önlemek için çalışma başlattık"

Toplantının açılışında konuşan Kurtulmuş, hükümet tarafından ulusal uyuşturucu ile mücadele belgesi ve eylem planı yapılarak, uygulamaya konulduğuna işaret etti.

Türkiye'de, uzun yıllardır uyuşturucu kaçakçılığı konusunda Avrupa'ya örnek teşkil ederek, güvenlik ağırlıklı olarak yürütülen bir çalışmanın bulunduğunu belirten Kurtulmuş, "Sentetik uyuşturucuların dünyada ve ülkemizde hızla yayılmasını önlemek için önemli bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Özellikle gençlerimizi hedef alan bu süreçte konu sadece arz ile mücadele içeren güvenlik boyutuyla değil, aynı zamanda talep ile mücadeleyi de kapsayacak şekilde, bakanlıklar arasında çok taraflı, çok boyutlu kurum ve kuruluşlar arasında, belediyeler, STK'ları da işin içerisine çekecek şekilde yeni bir yapıya kavuşturulması ihtiyacı vardır." açıklamasında bulundu.

Madde bağımlıları için kanun değişikliği

Başbakan Vekili Kurtulmuş, madde bağımlılarının, prim ödeme gün sayısı veya prim borcu bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, bağımlılıkla ilgili sağlık hizmetlerinden yararlanması amacıyla kanuni değişiklik önerisi hazırlandığını bildirdi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Kişilerin tıbbi tedaviye çekinmeden başvurabilmesi amacıyla, TCK'nın 279 ve 280'inci maddelerinde belirtilen Sağlık Personelinin Bildirim ve İhbar Yükümlülüğünün Kaldırılmasına Dair Kanun Teklifi hazırlığına başlanmıştır. Uyuşturucuyla bir türlü tanışmış olan insanlar, uyuşturucu tedavisi bakımından isimleri bildirilme zorunluluğu olduğu için bundan sakınıyorlar, kimliklerinin ortaya çıkmasını istemiyorlardı. Bu yasal değişikliği en kısa zamanda yaparak, önemli bir adımı atmış olacağız."