TBMM 

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, muhalefetin, "Biz bonzai konusunda önerge verdik, önergeye AK Parti karşı çıktı" diyerek partisini suçladığını ifade ederek, "Bu suçlama havada, boşlukta ve anlamsız bir suçlama. Çünkü tasarıyla bonzai de eroin, kokain, morfin, bazmorfin kapsamına alındı. Bin tane araştırma komisyonu kursanız bu kadar etkili olmaz" dedi.

Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen iç güvenlik paketinin toplumun huzur ve refahı için olduğuna inandıklarını belirterek, tasarıda uyuşturucu ile ilgili çok önemli iki madde olduğunu söyledi. 

Bunlardan birisinin son zamanlarda ülkede çok fazla gündeme gelen bonzai ile ilgili olduğunu ifade eden Ünüvar, Türkiye'ye ilk kez 2010'da 3 ilden giren, şimdi ise birçok ilde değişik şekillerde ortaya çıkan bonzainin, kolay üretilebilmesi ve hızlı bağımlılık yapması sebebiyle, bu konuda birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Ünüvar, Hükümet'in 14 Temmuz 2014 tarihinden itibaren Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı üzerinde çalıştığını, 22 Eylül 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen 5 saatlik Bakanlar Kurulu toplantısında Uyuşturucu Acil Eylem Planı'nın kabul edildiğini ve bu çerçevede bazı adımların atıldığını söyledi.

AK Parti hükümetlerinin 13 yıldır, geleceğin teminatı olan gençlerin hayatını ve sağlığını korumak adına çok önemli tedbirler aldığını belirten Ünüvar,  "Gelişen şartlar dahilinde bonzai gibi yeni birtakım uyuşturucu türleri meydana çıkabiliyor. Bu uyuşturucunun da gençlerimizin gerek sağlığını gerekse sosyal hayatını, toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor" dedi. 

Komisyon Başkanı Ünüvar, iç güvenlik paketi görüşmelerinde bonzai ile ilgili iki önergenin kabul edildiğini ifade ederek, ilk önergede, TCK'nın 188. maddesinde düzenlenen, verilecek cezanın yarı oranında artırıldığı "eroin, kokain, morfin, bazmorfin" gibi uyuşturucu türleri arasına sentetik kannabionidin de (bonzai) eklendiğini kaydetti. Muhalefetin bu maddeye destek vermesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Ünüvar, "Biz uyuşturucu meselesini sadece Hükümet ve muhalefet meselesi olarak görmüyoruz, sadece bugünün meselesi olarak da görmüyoruz; geleceğin meselesi olarak görüyoruz. Keşke muhalefet, iç güvenlik paketindeki bütün maddelere destek verse ama vermiyor" diye konuştu.

İkinci düzenlemenin uyuşturucu kullanımı ile ilgili önemli bir düzenleme olduğuna dikkati çeken Ünüvar, uyuşturucu kullanımının, satılmasının ve bulunmasının cezai yaptırımının olduğunu söyledi. Uyuşturucu satışının okul, yurt, hastane, kışla, ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçlarla kullanılan bina ve tesislere 200 metreden yakın mesafe içinde yapılması halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılacağını ifade eden Ünüvar, "Tasarının ilk halinde bu mesafe mülki amir tarafından belirleniyordu ancak bunun yanlış anlaşılmalara neden olabileceği düşünüldüğü için bu mesafe 200 metre olarak belirlendi. Muhalefete bu maddedeki desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum" dedi.

 

- "Komisyon çalışmasındaki birçok hüküm hayata geçti"

 

Necdet Ünüvar, Hükümet olarak bu konuyu çok ciddi bir şekilde ele aldıklarını belirtti. 

Muhalefetin bonzai ile ilgili araştırma önergesi verdiğini anımsatan Ünüvar, şöyle konuştu:

"Buna niçin karşı çıktığımıza dair birtakım spekülasyonlar yapıldı. Buna şunun için karşı çıktık? Parlamento'da 2008 yılında benim başkanlığını yaptığım, uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda komisyon çalışması yapıldı, 486 sayfalık bir çalışmaydı. Oradaki birçok hüküm hayata geçti. Nitekim 14 Temmuz'da başlayan süreçte o araştırma komisyonunda ortaya konulan çalışmaların sonucuydu.

Hükümet 6 aydır çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Bir ülkenin Başbakanı, 16 kez bu konuyu gündeme getirdi; il başkanları toplantısında, Afyonkarahisar'daki istişare toplantısında, ulusa seslenişte, farklı birtakım etkinliklerde gündeme getirdi. Bir başbakan bir konuyu 16 kez gündeme getiriyorsa, bu durum, Hükümetin o konuya verdiği önemin işaretidir. Bu konu ile ilgili bu kadar yoğun bir çalışma yürütülürken, acil eylem planının detayları kamuoyuna açıklanmışken, şura, valiler ve vali yardımcıları toplantısı yapılmışken, 191 hattı hayata geçecekken, böyle bir araştırma önergesine gerek yok. Çünkü onun çok daha ötesinde bizzat icrai anlamda pek çok faaliyet hayata geçmiş. 8 bakan, bir başbakan yardımcısının başkanlığında 6 ayda bir toplanacak. Haziran ayına kadar yapmamız gereken bir toplantıyı, bu yılın ocak ayında yaptık. Dolayısıyla muhalefet partilerinin, 'biz önerge verdik, önergeye AK Parti Grubu karşı çıktı' ifadesi havada, boşlukta ve anlamsız bir suçlama şeklinde kalıyor. Biz AK Parti ve Hükümet olarak uyuşturucu konusunu çok önemsiyoruz. Bu konudaki mücadeleye toplumun her kesiminin destek vermesini bekliyoruz."

Ünüvar, "Bonzai, eroin, kokain, morfin, bazmorfin kapsamına alındı, bin tane araştırma komisyonu kursanız bu kadar etkili olmaz. Okul, hastane gibi bonzainin çok fazla satılabileceği yerlere 200 metre mesafede satılmasına iki katı cezai müeyyide uygulanması daha büyük bir caydırıcılık getirecektir" dedi.