ŞANLIURFA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı açıklamada, Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani ilçesinde IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınanların durumlarını yakından takip ettiğini söyledi.

Suruç ilçesindeki kampın yanı sıra çok sayıda Suriyeli'nin okul, bahçe, park ve camilerde barındığını ifade eden Çelik, bu insanların da bir an önce çadır kente alınması gerektiğini dile getirdi.

Çelik, kamplarda 6 bin 500 civarında Suriyeli'nin ağırlandığını hatırlattı.

İlçedeki sığınmacıların bazısının bilgi yetersizliği ve olumsuz yönlendirmeler neticesinde kamp dışında kaldığını dile getiren Çelik, Suruç halkının büyük bir misafirperverlik örneği gösterdiğine dikkati çekti.

İnsanların park ve bahçe gibi uygun olmayan yerlerden kurtarılması gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Son iki günde Kobani'den gelen 160 bin civarındaki Suriyeli Kürt kardeşlerimizin sıkıntıları da bizim sıkıntımız. Dolayısıyla onların bir iki günlük kargaşadan sonra sorunlarının hızlı çözümü noktasında her türlü tedbir alındı. İnşallah önümüzdeki günlerde daha düzenli olacak, bugün yaşanan sıkıntıların yaşanmadığı bir Suruç pozisyonunu görmüş olacağız."

"Onların huzuru ve rahatı için çaba gösteriyoruz"

Çelik, Türkiye'nin birkaç gün içerisinde binlerce sığınmacıya kapılarını açtığını söyledi.

Sığınmacı sayısının 160 bine dayandığını anlatan Çelik, "Tabi oradaki (Kobani) sıcak gelişmeleri tamı tamına bizim bilme şansımız yok ama belli ki bir vahşet ve sıkıntılı tablo aynen Irak'ın diğer bölgelerinde olduğu gibi söz konusudur. Vatandaşlar can havliyle Türkiye'ye sığınmış hatta 10 merkezden hızlı bir şekilde canını kurtarma vaziyetinde bulunmuş. Bizler de onların huzuru ve rahatı için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in sınır bölgesinde yaşananları yerinde gördüğünü hatırlatan Çelik, konunun gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda da gündeme geleceğini belirtti.

Çelik, sınırdaki gelişmelerin Bakanlar Kurulu'nun ana gündemlerinden biri olacağını söyledi.

Bölgedeki tüm ayrıntıları Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakan arkadaşlarına aktaracağını ifade eden Çelik, "İnşallah alınan ve bundan sonra alınacak tedbirler bu sıkıntıları hafifletir inancındayım" şeklinde konuştu.