ORDU

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ünye'deki seçim bürosunun açılışında, bir gazetecinin sorusu üzerine, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'un, NATO'nun Türkiye dahil tüm üyelerini herhangi bir tehdide karşı savunmaya hazır olduğuna ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

Türkiye'nin NATO ülkesi olduğunu anımsatan Kurtulmuş, "Türkiye, bugün NATO ülkesi olmadı. Türkiye uzun yıllar boyunca NATO ülkesidir, NATO ittifakının içerisindedir. Yıllar boyunca da NATO'nun hep külfetlerini yüklenmiş olan bir ülkedir. İnşallah NATO'nun bu anlamda herhangi bir şekilde işin içerisinde olmasına gerek kalmayacak şekilde Ruslar akıllı ve ferasetli davranarak, bu sorunun bir an evvel çözülmesi için adım atarlar" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bu meselenin daha fazla büyümemesini ümit ettiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"NATO'nun işin içerisine girmesine gerek kalmaz ve Ortadoğu'da bütün işler bu kadar karmaşık hale gelmişken, bu kadar işler girift hale gelmişken, Suriye tarafından Rusların sınır ihlalleri ile birlikte ayrı karmaşık bir çatışma, gerilim ortamı en azından ortaya çıkmaz. Bu ne Rusya'nın lehinedir ne Türkiye'nin lehinedir, ne NATO ülkelerinin lehinedir, ne de bölge ülkelerinin lehinedir. Biz bu tutumlarını Rusların gözden geçireceğini ümit ediyoruz. NATO'nun Türkiye'nin yanında olduğunu ifade etmesi de zaten NATO'nun sorumluluklarının gereğidir. Çünkü bir ilişki, bir ittifak sadece bir tarafın külfeti ile olmaz. Bu nimet külfet dengesi içerisinde olur. İnşallah NATO'ya hiçbir şekilde ihtiyaç kalmadan bu sorunu çözeriz."