BERLİN - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere'nin İngiliz vatandaşlarının IŞİD'e katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmesini önlemek için İstanbul'daki havalimanlarına İngiliz polisi yerleştirme önerisine ilişkin, "Böyle bir şey söz konusu olamaz. Zaten İngiltere ile istihbarat ve bilgi paylaşımı dahil çok iyi bir işbirliğimiz var" dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'deki 49. UIuslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların Suriye ya da Irak'a giderek IŞİD veya diğer terör örgütlerine katılmak için her yolu denediklerini belirtti. Yabancı savaşçıların sadece bu bölgede bulunmadığını, Ukrayna'nın doğusunda 35 bin yabancı savaşçı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye üzerinden geçen yabancı savaşçılar konusunda Türkiye'nin gerek sınır bölgelerinde gerekse havaalanlarında tedbirlerini her geçen gün artırdığını ifade etti.

Çavuşoğlu, toplu taşımacılığın yapıldığı tren ya da otobüs istasyonlarında da tedbirlerin alındığını belirterek, "Bunun da çok faydasını gördük. Bugüne kadar bin 100 yabancı savaşçıyı yakalayıp sınır dışı ettik. Bunların yarısından fazlası hakkında bize bilgi gelmemişti. Emniyet güçlerimizin, istihbaratımızın başarılı çalışmaları sayesinde yakalanıp gönderildiler. Gönderirken tabii o ülkelere de bilgi veriyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye giriş yasağı konusunda bugüne kadar listeye eklenen kişi sayısının 12 bine yaklaştığını, bu rakamın 4-5 ay önce yaklaşık 7 bin olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu sayının artmasının özellikle yabancı savaşçıların geldiği ülkelerle işbirliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. 

Çavuşoğlu, bu ülkelerle yapılan bilgi paylaşımı sayesinde bu kişilerin Türkiye'ye gelmeden isimlerinin kendilerine geldiğini, böylelikle giriş yasağı koyduklarını ve ülke sınırlarına geldiklerinde geri gönderdiklerini aktardı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Burada sadece Türkiye'nin tedbir alması yetmez. Bu ülkelerin de tedbir alması ve kanunlarını değiştirmesi gerekir. Bazı ülkelerden dostlarımızla da görüşüyoruz. Ülkeden ayrılırken DAEŞ ya da diğer radikal gruplara, terör örgütlerine katılmak için ayrıldıklarını bilseler bile kanun gereği bunları durduramıyorlar. Ama bunun da önleminin alınması gerekiyor. Ya da geri gönderdiğimiz, bildirerek geri gönderdiğimiz insanlar, bazı yabancı savaşçılar nasıl oluyor bilmiyoruz ama tekrar Türkiye'ye geri geliyor. Yani havaalanına geri geliyor. Türkiye sınırlarına geri geliyor. Bazen doğrudan o ülke üzerinden geliyor ya da üçüncü bir ülke üzerinden geliyor. Bu konuda demek ki sadece burada Türkiye'nin tedbir alması yetmez. O ülkelerin de alması gerekiyor."

İngiltere'nin polis önerisi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İngiliz Parlamentosu İçişleri Komisyonu'nun Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılan İngiltere vatandaşlarını engellemek için İstanbul'daki havalimanlarına İngiliz polisi yerleştirme önerisi konusunda, "Böyle bir şey söz konusu olamaz. Burada zaten İngiltere ile istihbarat paylaşımı, bilgi paylaşımı dahil çok iyi bir işbirliğimiz var" ifadesini kullandı.

Bilgi geldiği sürece Türk polis ve emniyet güçlerinin gerekli tedbiri aldıklarını ve işlerini çok iyi yaptıklarını söyleyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli olan İngiltere'deki ilgili mercilerin de aynı tedbiri o kişiler İngiltere'den ayrılmadan yapması, o tedbirleri alması. Yani Türkiye'ye gelmelerine gerek yok. Zaten iyi bir işbirliğimiz var. Ama ülkelerinde ilave tedbirler alınırsa daha İngiltere'den ayrılmadan o kişileri durdurabilirler. Yok durduramadılarsa bize zamanında haber versinler. Biliyorsunuz üç tane İngiltere'den gelen genç kız gündemdeydi. Onlar bize İngiltere'den ayrıldıktan sonra bilgi verdiler. Biz yine elimizden geleni yaptık. Dolayısıyla o iddia ne kadar doğru bilmiyorum ama eğer doğruysa da buna hiç ihtiyaç yok. Zaten İngiltere ile iyi bir işbirliğimiz var."

"Çok yönlü bir dış politika izliyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni ziyaretinin ardından bir Türk girişimci tarafından yaptırılan Titanic Otel’in açılışına katılarak kurdele kesti. Burada Türklerle bir araya gelen Çavuşoğlu, 2 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Suudi Arabistan’a ziyarette bulunarak, iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandırdıklarını ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de Portekiz’e gittiklerini ve ilk defa bu ülke ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Yoğun bir diplomasi trafiği yaşıyoruz. 'Türkiye yalnız kaldı' diyorlar ya, sadece ikili görüşme yaptığım dışişleri bakanı sayısı 150’ye ulaştı. Telefonla görüştüklerimi saymıyorum ve bu kişilerin önemli bir kısmıyla da en az 3-4 kez görüşmüşümdür" diye konuştu. 

Çok yönlü bir dış politika izlediklerini, ülkelerle ortak bakanlar kurulu toplantısı yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, bugün dünyada Türk ürünlerinin ulaşmadığı bir tek ülke kalmadığını belirterek, bu durumun tüm mekanizmalarıyla yaptıkları çalışmaların neticesi olduğuna işaret etti. 

Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar ortaya koyduğumuz hedeflerin hiçbirisi hayal değildir. Bunu güçlü ekonomi, güçlü kadrolar, halkın duaları ve desteğiyle yapıyoruz. Türkiye’nin dışarıdaki algısı çok farklı. Bakmayın Türkiye’nin arkasından olumsuz bir şeyler yapmaya çalışanları. Bunlar Türkiye’nin parlayan bir yıldız olduğunu gösterir" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Yanlışa yanlış derseniz, zulmedenlere zalim derseniz sizi sevmeyenlerin de sayısı artabilir. Birisi bize bunu diyecek, şunu diyecek diye de doğrudan ayrılamayız. Dünyada nerede bir mazlum, yardıma muhtaç ulus, halk varsa ilk biz koştuğumuz için Türkiye çok itibarlı. İnsani yardımlar konusunda dünyada 3. sıradayız. Avrupa Birliği ülkelerinin hepsi bir araya geldiğinde ancak geçebiliyorlar Türkiye’yi."

Yaklaşan genel seçimler için vatandaşları oy kullanmaya çağıran Çavuşoğlu, "Biz elbette ki AK Parti'ye oy vermenizi isteriz ama tercih sizin. 'Avrupa'daki Türkler yüzde 10-20 oy kullandı' dedirtmeyin" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkler'in iyi entegre olmadığı şeklinde eleştirilere de değinerek, "Sizlerin ana vatanınıza bağlılığınızdan dolayı biz çok mutluyuz. Bir insan kendi dilini, milliyetini, dinini en iyi şekilde koruyamazsa, başka bir ülkenin kültürüne de hiç entegre olamaz. Entegrasyon konusundaki politikaların başarısız olduğuna katılıyorum ama buradaki vatandaşlarımın entegre olmadığına dair eleştirilere katılmıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Avrupa’da artan ırkçılığın, huzuru sarsan bir noktaya geldiğini söyledi. Bu durumla mücadele etmek gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Buradaki İslam karşıtı gösterilerden hiç çekinmeyin, dimdik ayakta durun. Suçluluk psikolojisine hiçbir zaman