İSLAMABAD

EİT Parlamenterler Asamblesi Konferansı'na katılmak için Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan TBMM Başkanı Çiçek, konferanstaki konuşmasında, EİT ülkelerinin Doğu ile Batı arasında stratejik bir konumu, zengin doğal kaynakları, dinamik yapısı ve enerji ulaşım güzergahlarının merkezinde olduğunu söyledi.

EİT ülkelerinin 400 milyonu aşan nüfusu ve 8 milyon kilometrekare alanı temsil ettiğini söyleyen Çiçek, üye ülkelerin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmesi, dayanışma ve işbirliğini arttırmasının tarihi bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

"EİT'ye üye 10 ülkenin toplam gayri safi yurt içi hasılası 1,7 trilyon dolarla dünya toplamının sadece yüzde 2,4'ünü teşkil etmektedir. Kişi başına düşen milli gelir ise yaklaşık 4 bin dolar civarında seyretmektedir. EİT ülkelerinin toplam ticaret hacmi 768 milyar dolar ile dünya ticaretinde sadece yüzde 2 gibi küçük bir oranı temsil etmektedir" diyen TBMM Başkanı Çiçek, EİT ülkelerinin birbirleri arasındaki ticaret hacminin düşük ve EİT'nin potansiyelini yansıtmaktan çok uzak olduğuna işaret etti.

Ülkelerin ekonomik istikrarını koruyabilmesi ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamasının yolunun bölgesel ekonomik ve ticari işbirliğinden geçtiğinin altını çizen Çiçek, "Avrupa Birliği ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacminin yüzde 65 olduğu göz önüne alındığı durumda, EİT'nin yüzde 7'lik ticaret hacminin başarısızlık olduğunu kabul etmek durumundayız" dedi.