ANKARA - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş,  TRT Haber'de katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti tabanının kendisini benimseyip benimsemediği sorusu üzerine, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde 8 yıldır görev aldığına işaret eden Türkeş, "Türkiye'nin meseleleri tartışılırken herkes bir parti gibi hareket ediyor. Benim aslında memnum olduğum bir konu, yurtiçi ve yurtdışında gittiğimiz her yerde parti tabanı büyük bir sevgiyle ve muhabbetle karşıladı. Saha çalışmalarında ve toplantılarda tabanın da benimsediğini ve sevgi gösterdiğini görüp, memnun oldum" yanıtını verdi.

"7 Haziran'dan bugüne baktığınızda seçmen beklentilerinde değişenler ne?" sorusu üzerine Türkeş, seçmenin "Muhalefetin bol keseden verdiğini siz niye vadetmiyorsunuz?" diye sorduğunu aktardı. Türkeş, "İktidar olmayacağını bilirsen bol keseden vermek kolay ama seçimden sonra da iktidar olduğunu bilirsen o kadar bol keseden atamıyorsun. Söylersin ama ondan sonra yapamazsan vatandaş yakana yapışır" ifadesini kullandı. 

AK Parti'nin seçim beyannamesinin açıklandığı gün yemekte eski bakanlar Hayati Yazıcı, Binali Yıldırım ve Ali Babacan ile aynı masada oturduğunu anlatan Türkeş, Yazıcı'nın Babacan'a, "Bu kadar lafı ediyorsunuz, bunun kaynağını hazırladınız mı?" diye sorduğunu aktardı. Babacan'ın "Hazırladık" demesi üzerine Yazıcı'nın "Nereden bulacaksınız?" diye sorduğunu söyleyen Türkeş, Yıldırım'ın da "Bunu bir ya da iki defalık vermek bir şey değil. Bunu sürdürülebilir kılacak mısınız?" diye sorduğunu belirtti.

"Vicdan sahibi insana yakışmayacak bir şey"

Şırnak'ta bir zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen teröristin fotoğrafıyla ilgili soru üzerine Türkeş, "Yapan ile ilgili soruşturma başlatıldı. Orada iki yönlü konu araştırılıyor. Hiç kabul edilir bir şey değil. Müslüman'a yakışmaz bir kere. Vicdan sahibi insana yakışmayacak bir şey. Hiç hoş karşılanacak bir tarafı yok. İnsanlıkla da alakası yok" ifadelerini kullandı.

HDP'nin oyları

Vatandaşın 13 yıllık bir AK Parti döneminden sonra birazcık daha bir yönetişim arzu ederek denkleme bir dördüncüyü sokma gayretine girdiğini dile getiren Türkeş, "Bunu MHP yıkamaz, CHP'de yıkamaz, bu dördüncüyü denkleme soktuğumuzda o zaman seçim sisteminin aritmetiği AK Parti'yi tek başına iktidardan aşağı alır diye. Alakası olmayan adamlar terör örgütünün siyasi partisine oy verdiler" dedi.

Bunun üzerine, "1 Kasım'da vermeyecekler mi?" şeklindeki soruya Türkeş, "Hayır canım. Figen Yüksekdağ 'ben sırtımı PKK'ya dayıyorum, Kandil'e dayıyorum' dedikten sonra, deli olması lazım İzmir'deki beyaz Türkün bu HDP'ye oy vermesi için" yanıtını verdi.