İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu ile Hava Emisyonları Koordinasyon Kurulu iklim değişikliği ile mücadele ve hava emisyonları yönetimi konularının birbiriyle ilişkili olması nedeniyle birleştirilerek İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu adıyla yeniden yapılandırıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı Başbakanlık genelgesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu "Uzun Menzilli Sınır Aşan Hava Kirliliği Sözleşmesi" ile BM "İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi"nin yürürlükte olduğu ve bu sözleşmelere bağlı çeşitli protokollerin Türkiye tarafından da imzalandığı anımsatılan genelgede, "ulusal hava emisyonları ile sera gazı emisyonları envanterinin Türkiye'ye özgü bilgileri içerecek şekilde iyileştirilebilmesinin, sektörel olarak emisyon oluşumuna katkısı bulunan faaliyet alanlarına bağlı detaylı bilgi toplanmasının, ulusal emisyon faktörlerinin geliştirilebilmesinin, iklim değişikliğinin zararlı etkilerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının ve bu konuda ülkenin şartları da dikkate alınarak uygun iç ve dış politikaların belirlenmesinin önemine" dikkat çekildi.
Bu amaçlarla "İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu" kurulduğu ve ardından çıkan genelgeler ile yeniden yapılandırıldığı ifade edilen genelgeye göre, bunun dışında ''Hava Emisyonları Koordinasyon Kurulu'' kurulduğu aktarıldı. İklim değişikliği ile mücadele ve hava emisyonları yönetimi konularının birbiriyle ilişkili ve bütüncül olarak ele alınması gereken konular olması ve ulusal ölçekte ilgili kurum ve kuruluşların ortak olması nedeniyle anılan kurullar, birleştirilerek "İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu" (Kurul) adıyla yeniden yapılandırıldı.
Yeni uygulamaya göre Kurul, yılda en az bir defa toplanacak, çalışma usul ve esasları Kurul tarafından belirlenecek.
Kurul tarafından alınan kararlar, ilgili kurum ve kuruluşlarca uygulanacak, Kurul'un sekretarya hizmetleri ve koordinasyon işleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Kurul tarafından ihtiyaç duyulması halinde; alt kurul, komite, danışma grupları ile geçici ve kalıcı çalışma grupları oluşturulabilecek. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve özel sektör temsilcileri Kurul toplantılarına davet edilebilecek, alt kurul, komite ve çalışma gruplarında yer alabilecekler.
Kurul çalışmalarının iklim değişikliği ve hava yönetimi konuları çerçevesinde bir bütünlük içerisinde yürütülmesi ve uygulamaların Kurul kararları doğrultusunda gerçekleştirilebilmesi için tüm kurum ve kuruluşlar üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirecek.
Öte yandan, konuya ilişkin daha önce yayımlanan genelgeler de yürürlükten kaldırıldı.