İSTANBUL

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin, "Hem TOKİ hakkında dava açacağız hem de burada hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili hukuk süreci başlatacağız" dedi. 

Tekin, kazanın meydana geldiği alanda, üzerinde İstanbul'daki AVM'lerin işaretli bulunduğu harita eşliğinde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de bu tür kazaların sık yaşandığını kaydetti. 

Türkiye'de iş kazalarında hayatını kaybeden insanların hiçe sayıldığını söyleyen Tekin, "Sayın Davutoğlu, 'İş yasasını değiştireceğiz' dedi. CHP olarak çağrıda bulunuyoruz. Uluslararası sözleşmelere uygun ve şu an parlamentoda bulunan ilgili yasa, Sayın Başbakan talimat verir, meclise gelirse, bunun arkasında olacağımızı, en azından bundan sonraki iş cinayetlerinin önüne geçme açısından ne yapılması gerekiyorsa yanlarında olacağımızı ilan ediyorum" diye konuştu.

Kazayla ilgili davaları parti olarak takip edeceklerini vurgulayan Tekin, şöyle devam etti:

"Yasada net olmasına rağmen bu yapının sahibinin ifadesinin bile alınmaması, Türkiye'de hukukun nasıl işlediğini göstermesi açısından önemli. Buranın sahibi hala TOKİ. TOKİ burayı devretmiş biliyorsunuz. Tapuyu almamalarının gerekçesi, '15-20 milyar daha nasıl rant edebiliriz?' anlayışında olan firmaların olması. Bu firmalar, kan emici firmalar. Sadece insan hayatını değil, devleti, hukuku yok sayan firmalar. Bunlara kimsenin gücü yetmiyor. Cumhurbaşkanı'nın bile gücü yetmiyor bu lobiye. Bir ülkenin cumhurbaşkanı, yasa dışı bir uygulama ile ilgili yaptırım uygulamayıp, 'küstüm' diyorsa, bunun altının iyice araştırılması gerekiyor."

Tekin, inşaattaki dairelerin kime ait olduğunun önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını savunarak, "TOKİ tamamen yasa dışı bir iş yapıyor. Bütün uygulamaları hukuka aykırıdır. Bugüne kadar uygulamaların tamamında TOKİ suç işliyor. Hem TOKİ hakkında dava açacağız hem de burada hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili hukuk süreci başlatacağız" şeklinde konuştu.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da kazayla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yaptığı açıklamadan bir bölüm okuyarak, "Sen Çalışma Bakanı mı yoksa şikayet bakanı mısın? Açıkça sorumluyu gösteriyor. Bu ifadeleri kullanmak açıkça zulümdür. Eğer bir bakan bunları kullanıyorsa ve kendi döneminde bu kadar işçi ölüyorsa, siyasi ahlak gereği derhal istifa etmelidir" ifadelerini kullandı. 

Basın açıklamasına, kazada ölen işçilerden İsmail Sarıtaş'ın kardeşleri Ferit, Gülay ve Barış Sarıtaş da katıldı.