MUŞ

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu halkın bütün duygularını, inançlarını ve kimliklerini kucaklayacak bir cumhurbaşkanı olacağım" dedi.

Eski Hal Meydanı'ndaki seçim irtibat bürosunun açılışınını yapan Demirtaş, uzun yıllar sürdürdükleri demokrasi, özgürlük, adalet ve barış mücadelesinde önemli ve kritik bir aşamaya geldiklerini belirterek, Türk, Kürt, Sunni, Alevi, bütün Türkiye halklarının önünde cumhurbaşkanı adayı konusunda güçlü bir seçenek bulunduğunu söyledi.

Demirtaş, diğer cumhurbaşkanı adaylarının neler yapabileceğinin pratikte görüldüğünü, bu nedenle de uzun uzadıya anlatmaya gerek olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Amacımız Türkiye'de yeni bir otoriter lider yaratmak değil, artık özgürlüğe ve demokrasiye ihtiyacımız var. Yani anavatanımızda ve topraklarımızda, özgürce yaşamaya ihtiyacımız var. Bu halkın bütün duygularını, inançlarını ve kimliklerini kucaklayacak bir cumhurbaşkanı olacağım. Ben özellikle AK Parti'ye oy ve gönül vermiş kardeşlerime sesleniyorum. AK Parti'liler gerçekten Recep Tayyip Erdoğan'ı seviyorsa onun başına onu denetleyecek ve frenleyecek birini seçmeleri lazım. Dolayısıyla AK Parti'lilerin bana oy vermesi lazım.

Eminim ki her AK Parti'li artık şunu görüyor ve düşünüyor. Başbakan'ın freni boşalmış şu anda yokuş aşağı frensiz bir şekilde gidiyor. Biri onun frenine basmazsa duvara toslayacak. O nedenle Recep Tayyip Erdoğan başbakan olarak kalacaksa ona demokrasiyi, kardeşliği, adaleti ve eşitliği hatırlatacak ve öğretecek birine ihtiyaç var. O nedenle AK Parti'liler de özgürlüğe ve barışa inanıyorsa, bizim çizgimize oy vermeleri lazım."

Çankaya'da bulunacak çizginin halkı temsil etmesi gerektiğini anlatan Demirtaş, Muş halkının da Kürt'ü, Türk'ü, Alevi'si ve Sunni'si ile önlerine çıkan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğini ifade etti.

Demirtaş, Muş halkının her zaman kendilerine destek verdiğini ancak son seçimde belediye başkanlığını kazanamadıklarını anımsatarak, "Muş halkının bunu iyi bilmesi lazım. Bizler yüzyıl aradan sonra yani cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, 90 küsür yıl sonra ilk defa kendi kimliğimizle, inancımızla ve varlığımızla Türkiye Cumhuriyeti'nde cumhurbaşkanlığına adayız. Hiçbir kimliği, inancı ötelemeden, ezmeden öz gücümüzle ve halkımızın mücadelesiyle şimdi Türkiye'ye bütün Türkiye halklarına kardeşlik, barış ve dostluk elimizi uzatıyoruz. Muş halkının da birlik ve beraberlik ruhu içinde sandığa gitmesi ve kendi evladını Çankaya'ya göndermesinin en güçlü mesajını verilebilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Oyumuzu kendimize, kendi evladımıza vereceğiz"

Muşluların, seçim günü tüm ülkeye "buradayız, barıştan, özgürlükten, kardeşlikten yanayız" mesajı vereceğine inandığını belirten Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"O nedenle 'oyumuz Demirtaş'a' diyecek ve oyumuzu kendimize, kendi evladımıza vereceğiz. Sizler bunu başarabilecek inançtasınız. Defalarca bunu ispatlamış bir halksınız. Şimdi Kürt halkı eğer bütün Türkiye'ye böylesine önemli bir yeni yaşam teklifinde bulunuyorsa, Türkiye'nin batısı da bu mesajı güçlü alacaktır. İnancınız olsun. Muş'tan göndereceğiniz selamı Edirne'deki, Ege'deki yoksullar da işçiler, emekçiler de yürekten alacaktır. Eğer ki bu seçimlerde güçlü bir oy potansiyeli ile Çankaya'ya doğru iddialı olduğumuzu, yürüyüşümüzün ciddi olduğunu gösterirsek Türkiye'de bütün sorunları çözmek artık daha kolay olacak. Bu memleketin haklarını kendi çıkarı için kullanan anlayışa, bu cebini ve kasasını doldurmaktan başka hiçbir şeyi düşünmeyen anlayışa Çankaya yolunda 'dur' denilmesi gerekiyor. Hırsızlık övülecek, baş tacı edilecek ve ödüllendirilecek bir durum değil."

"Yöneticinin vicdanlı, ahlaklı ve dürüst olması gerekir"

Demirtaş, Türkiye'nin her tarafından kendilerine büyük destek verildiğine değinerek, Muş halkının da kendisine destek vereceğinden şüphesi olmadığını dile getirdi.

Halkın önünde aslında üç aday değil tek seçenek bulunduğunu anlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Muş halkı şunu elbette iyi biliyor. Önümüzde aslında üç aday yok, tek seçenek var. O seçenek bütün halkları ve kimlikleri kucaklayabilecek bir mücadeleden çıkmış bir adaydır. Bunu daha önce de ifade etmiştim. Kürt cumhurbaşkanlarımız, bakanlarımız ve milletvekillerimiz oldu. Ama bizimle birlikte artık ilk defa gerçek bir Kürt cumhurbaşkanı olsun istiyoruz. Kürt halkının bir evladı, kendini inkar etmeyen, kendi halkı için mücadele etmiş, özgürlük ve barış için mücadele eden bir kişi neden Çankaya'da bütün halkları temsil etmesin? Kürt, Çerkez ve Ermeni olması fark etmez. Yöneticinin vicdanlı, ahlaklı ve dürüst olması gerekir. Kürtlükten, Türklükten önce insan olması lazım. Biz insani duruşumuzla, kimliğimizle bugüne kadar yürüttüğümüz mücadelenin kazandırdığı birikim ve deneyimle şimdi bütün Türkiye'nin cumhurbaşkanı olabiliriz. Çizgimize ve ilkelerimize güveniyoruz. Bize destek olan halklara güveniyoruz. İnşallah rekor oylarla buralardan Çankaya'nın yolunu sizler açacaksınız."

Demirtaş, Türkiye'nin her tarafından kendisine destek verildiğinin altını çizerek, "Ama beni ben yapan bu mücadelenin evlatları, yani siz Kürt halkı, en büyük destek sizden olmalı ki kendi evladınızı Çankaya'ya yollayabilesiniz. Buralardan çıkacak en yüksek ve rekor oylarla Türkiye'de demokrasinin önünü sizler açacaksınız. Bu seçim bunun en somut göstergesi olacaktır. Nerede bir yoksul, ezilen ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören varsa Çankaya onun yoldaşı olacak. Korkusuzca, özgüvenimizle kendi geleceğimizi yaratacağız" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, konuşmasının ardından kentteki bir otelde sivil toplum örgütü temsilcileriyle yapacağı toplantıya katıldı.