ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Belçika Başbakan Yardımcısı Joelle Milquet ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak, "Üçlü uzlaşma olursa yine referandum olacaktır, ikili bir uzlaşma olursa yine böyle bir netice ortaya çıkacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Diyelim CHP veya MHP olsak 367'nin üzerinde oluyor ama yine halk oylaması lazım, Uzlaşma Komisyonu çıkarsa yine halk oylaması lazım, BDP ile olunduğunda zaten 367'nin altında zorunlu bir halk oylaması lazım, İster zorunlu olsun, ister 367'nin üzerinde olsun her halükarda yeni anayasa halk oylamasından sonra yürürlüğe girecektir" şeklinde konuştu.

Kuzu: Referanduma her halükarda gitmeli

ELAZIĞ - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Referanduma her halükarda gitmeli. Asıl olan mecliste 330 rakamını bulmamız. Onu bulamayınca haliyle 'referandum' söyleminin çok anlamı kalmıyor" dedi.

Yeni anayasa çalışmalarının 19 Ekim 2011 tarihinde başladığını, 175 madde üzerinde çalışıldığını, bunlardan 40'ında mutabakat sağlandığını ifade eden Kuzu, bunların daha çok insan hakları konusunda olduğunu, yargı ve yürütme gibi temel maddelerin hala durduğunu söyledi.

Sürecin haziran ayında sona ereceğini dile getiren Kuzu, komisyondan bir anayasa metni çıkmaması halinde CHP, MHP ve BDP ile ayrı ayrı görüşerek herhangi biriyle mutabakat sağlanması durumunda bir metin ortaya koyup referanduma gideceklerini bildirdi.

Burhan Kuzu, bunun da sağlanamaması halinde AK Parti olarak bir metin hazırlayıp meclisin genel onayını almaya çalışacaklarını söyledi.