ANKARA - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki, Eş Genel Başkan yardımcıları Ali Ürküt, Alp Altınörs ile MYK üyesi Dilek Yağlı'dan oluşan heyet, Kafkas Dernekleri Federasyonu'nu (KAF-FED) ziyaret etti.

Ziyaret sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, gazetecilerin 'izleme heyeti oluşturulmasının HDP'nin kırmızı çizgisi olup olmadığı' sorusuna şu yanıtı verdi:

"İzleme kurulu da katkı sunar diye düşünüyoruz. Bir kırmızı çizgiden öte dünyada bu işler böyle olmuş. Yani, küs olan kavgalı olan taraflar oturup bir masada konuşurken birileri hakemlik yapar, yardımcı olur, ön açar. Olmazsa olmazdan, bizim kırmızı çizgimizden öte, bu barış mevzularının olmazsa olmazıdır. Yoksa HDP'nin kırmızı çizgisi değildir."

Her halükarda sürece katkı sunacaklarını dile getiren Demirtaş,"Ülkemizin barışı için, çok önemsediğimiz için, şu kırmızı çizgi midir bu kırmızı çizgimizdir gibi dayatmalar da bulunmayız. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlar rahatlıkla çözülür ve hayata geçer diye temenni ediyoruz. Hükümetin vereceği bir karar. Biz bu konuda HDP olarak karar versek dahi hayata geçmesi hükümetin onayına bağlı ve Adalet Bakanının onayına bağlı adaya gidiş konusu" diye konuştu.

Barış süreçlerinin, yolları, yordamlarını hükümetin doğru izlemesi halinde sonuca hep birlikte ulaşılacağını ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda hükümetin 'izleme kurulu olacak, hayata geçecek' demesi önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanını 'buna karşı olduğunu' söyledi fakat hükümet izleme kurulunu devreye sokacak bir iradeyi gösteriyorsa, bu sürecin ilerlemesi konusunda bir mesafe katedilmesini kolaylaştırır. Bu bir HDP şartı, dayatması değil. Genelde böyle yansıtılıyor ama bu sürecin kendi doğallığının dayatmasıdır, böyle olması gerekiyor. Hızlı hareket etmek, mekanizmaları kurmak, bir an önce izleme heyetleri oluşturmak, hızlı adımlar atmak gerekir ki barışa hızlı ulaşalım. Bu HDP bir dayatması değil. Fakat nihayetinde hangi neticede ortaklaşılırsa, taraflar hangi konuda uzlaşma sağlarsa hep birlikte bunları tartışacağız. Biz kırmızı çizgi, bir şart olarak kimsenin önüne bir engel koymayız. Yeter ki süreç ilerlesin."