TBMM - Eski Halkın Emek Partisi'nde (HEP) milletvekilliği yapan Mahmut Alınak, HDP'nin 1 Kasım seçiminde kullandığı savaş karşıtı sloganların birkaç gün içinde çöpe gittiğini belirterek, "HDP merkezi, savaşı durduracak herhangi bir proje geliştiremedi. Böylece HDP'ye bağlanan ümitler darbe üstüne darbe yedi" dedi. 

Alınak, AA muhabirinin, HDP'nin 1 Kasım'da oy oranındaki düşüşüne ilişkin sorularını yanıtladı. 

HDP'ye 7 Haziran seçimlerinde, özgürlüklere ve laiklik konularında duyarlı olan kesimlerden tahminlerin üstünde bir destek geldiğinin altını çizen Alınak, bunun yanı sıra düzenli günlük gerginlikler yaşayan yoksul insanların da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kulağa hoş gelen açıklamalarından etkilendiğini ve HDP'ye omuz verdiğini söyledi.

HDP'nin "seni başkan yaptırmayacağız" sloganının "Erdoğan korkusu yaşayan çevrelerde" büyük karşılık bulduğunu savunan Alınak, seçimlerin ardından HDP'nin kendisinden beklenen performansı gösteremediğini ve içe büzülüp kabuğuna çekildiğini ifade etti.

Erdoğan satranç oyununda hamle üstüne hamle yaparken karşısı boştu, oyun tek taraflı yürüyordu. HDP oylarının düşüşe geçmesinin bir diğer nedeni de Haziran seçimlerinden sonra devlet ve PKK arasında patlak veren savaştır. HDP savaşı durduracak sivil bir hamle geliştiremedi. Tarih, şok edici sivil projelerle bu savaşı durduracak ve kansız çözümü alevlendirecek siyaset ustalarının rollerini oynamalarını bekliyor."

HDP içerisinde sol bileşenlerin öne çıkma tartışmalarını değerlendiren Alınak, "Bence sadece Kürtler için değil, bu coğrafyada yaşayan tüm halklar için tek kurtuluş yolu sosyalizmdir. Devleti halkın kölesi yapmanın, zenginlik içinde insanca yaşamanın, özgürlüğün ve gerçek kardeşliğin teminatı gerçek sosyalizmdir" dedi.