ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısıyla ilgili, "Son patlayan bomba ile ilgili olarak, Sayın Başbakan yaptığı açıklamada 'Güvenlik zafiyeti yok.' dedi. Peki güvenlik zafiyeti yoksa, o zaman 'bir yönetim zafiyeti var' demektir. Sayın Başbakan bunu kabul ediyor mu?" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, bir otelde düzenlenen, "Çoğulcu Demokrasi ve Parlamenter Sistem" konulu hukuk çalıştayının açılışında konuştu.

Konuşmasına, İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Kılıçdaroğlu, yaralılara ise acil şifalar temennisinde bulundu.

Yaşanan terör olayları karşısında, bir şeyler yapılması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşayan 78 milyon vatandaşın terörden şikayetçi olduğunu belirtti.

Bu aşamada, doğrudan hiçbir kişiyi, kurumu şikayet konusu etmeyeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması için hazırladığı 11 sorusunun bulunduğunu söyledi. Bu soruları, Türkiye'de yaşayan ve terörden şikayet eden, bütün vatandaşlar adına sorduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Şu soru yersizdir" denirse, o soruyu geri alacağını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşayan insanların bu soruların cevabını merak ettiğini belirterek, Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

"Bir, Musul Başkonsolosluğumuz basılıp 49 vatandaşımız esir alınırken, hangi hükümet IŞİD'e 'terör örgütü' demedi? İki, hangi milletvekili, 'PKK ve IŞİD terör örgütü değildir.' dedi? Üç, 'IŞİD iyi ki varsın, Allah kurşununu azaltmasın.' diyen kişi, hangi partidendir? Dört, IŞİD hangi iktidar döneminde Türkiye'de palazlandı ve korundu? Türkiye'nin 70 ilinden IŞİD'e katılım olduğu doğru mudur? Beş, Suriye'deki çatışmalarda yaralanıp Türkiye'ye tedavi için getirilen ve iyileştikten sonra tekrar Suriye'ye gönderilen IŞİD militanlarını hangi iktidar korudu, kol, kanat gerdi? Altı, sadece Türkiye'de değil, Suriye'de IŞİD'in de dahil olduğu cihatçı gruplara tırlarla silah göndererek, onlara destek veren hangi hükümettir? Yedi, IŞİD'in bir terör örgütü olduğunu, Milli Güvenlik Kurulu ne zaman karara bağlamıştır? Milli Güvenlik Kurulunun böyle bir kararı var mıdır? Sekiz, Türkiye'de hangi savcı, IŞİD terör örgütüyle ilgili bir iddianame hazırladı? FETÖ için iddianame hazırlayan savcılık, IŞİD için hangi gerekçeyle hazırlayamamaktadır?"

"Siyasi sorumlu kim?"
"IŞİD'in Ankara, Reyhanlı, Niğde saldırıları için iddianame hazırlandı." ifadesinin kullanılabileceğine değinen Kılıçdaroğlu, "Ben, IŞİD terör örgütünün tümü için neden şu ana kadar iddianame hazırlanamadı?" bunu soruyorum" diyerek, şöyle devam etti:

"Dokuz, IŞİD terör örgütünün Türkiye lideri kimdir? Herkesin bildiği bu kişi, nasıl oluyor da elini kolunu sallayarak Türkiye'de gezebiliyor? Kim ya da kimler bu kişiyi koruyor? On, IŞİD terör örgütünün son bir yılda yaptığı eylemler sonucu, yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Patlayan bu bombaların siyasi sorumlusu kim ya da kimlerdir? On bir, son patlayan bomba ile ilgili olarak, Sayın Başbakan yaptığı açıklamada 'Güvenlik zafiyeti yok.' dedi. Peki güvenlik zafiyeti yoksa, o zaman bir yönetim zafiyeti var demektir. Sayın Başbakan bunu kabul ediyor mu?"